Quins són els criteris dels rànquings universitaris?

Imatge de recurs d'estudiants a una universitat

El 17 de novembre passat Los Angeles Times va publicar una notícia titulada “UC Berkeley, Stanford join top law schools’ boycott of U.S. News & World Report rankings” on es deia que les facultats de dret d'UC Berkeley i Stanford havien anunciat que es retiraven de les classificacions d'institucions d'educació superior de U.S News & World Report (LA Times, 2022). Les facultats amb alumnes de dret becats i matrícules reduïdes sortien perdent a la classificació.

01/12/2022

 A la notícia el degà Erwin Chemerinksy de facultat de dret de UC Berkeley afirma que les classificacions tenen inevitablement algunes característiques arbitràries. Però afegeix que el rànquing  de US News fa servir una metodologia de classificació que penalitza a les universitats públiques i amb menys recursos. Berkeley Law ofereix una beca als estudiants durant un any després de graduar-se si treballen en una organització d'interès públic, com una ONG, una cooperativa o un organisme públic estatal o federal. No obstant això, el rànquing U.S News no conta a aquests estudiants com a treballadors a temps complet, la qual cosa crea un incentiu pervers perquè les universitats eliminin aquesta sortida professional, tot i el seu èxit. .  A més, el degà Chemerinsky explica que es descompta la despesa per estudiant segons el cost de vida, la qual cosa penalitza les universitats en àrees més cares, com és el cas de la Bay Area Les facultats de Dret amb més recursos obtenen un augment en la classificació tot i que no hi ha una correlació entre major despesa i una educació de qualitat.

Per tant, aquesta classificació crea incentius perquè les facultats de dret acceptin alumnes de classes privilegiades que no necessitin préstecs estudiantils, una minoria, a més de descomptar del rànquing aquelles que ofereixen ajudes financeres.

LA UAB està posicionada en nombrosos rànquings, De fet, veiem que surt a la posició 143 del rànquing US News Global Universities, associat al rànquing que es comentava a la notícia de LA Times, així com també  al QS World University Rankings (QS WUR), al UI GreenMetric World University Rankings o al  THE World University Rankings.

Al QS World University Rankings, la UAB se situa a la posició 178, el que vol dir que està entre les 200 millors universitats del món a més de ser líder entre les universitats de l'Estat espanyol. Aquesta classificació va ser creada l'any 2004 i és una base de dades amb 10 milions de punts de 2500 institucions de 93 països. a Universitat de UC Berkeley està a la posició 27 a la llista d'aquest any i la Universitat de Stanford a la posició 3. Aquest rànquing utilitza indicadors de rendiment com la reputació acadèmica de la universitat, la reputació de contractació, i les citacions per facultat i la ràtio d'estudiants per facultat entre molts altres (QS Top Universities, 2022).

A l'UI GreenMetric World University Ranking, la UAB se situa en la posició 44 en un rànquing on s'analitza la gestió ambiental de les universitats. En concret s'avaluen indicadors relacionats amb l'entorn i infraestructures, l'energia i el canvi climàtic, els residus, l'aigua, el transport, l'educació i la recerca entre d'altres. En el cas de les universitats implicades en la notícia, no surt cap de les dues, però en canvi, sí que surt la UC San Diego, de la mateixa xarxa d’universitats que Berkeley, a la posició 72, i la Universitat de Girona, a la posició 120, un resultat molt destacable si tenim en compte la mida de la institució (UI GreenMetric World University Rankings, 2021).

Finalment, si mirem The World University Rankings, la UAB se situa en la posició 183 i entra dins de les 100 millors universitats europees. Aquest rànquing fa servir indicadors com el nombre d'estudiants de la universitat, el nombre d'estudiants per personal i el percentatge d'estudiants internacionals. En concret, la universitat de Stanford se situa en la quarta posició i la universitat de Berkeley a la vuitena (Times Higher Education, 2022).

Tal com diu Rafael Fernández Hart (2010), aquestes classificacions poden portar a un debat de si les classificacions son fiables o tenen certs biaixos ideològics. Al final, es pressuposa que com més alta està una universitat en la llista, millor és i, per tant, tenen una certa importància per a la decisió de triar la universitat on estudiar. El fet d'elaborar rànquings no significa crear un treball científic. La major part d'aquests estudis es construeixen sobre dos pressupostos teòrics-metodològics que són incerts o improbables. D’una banda,  que és possible mesurar la qualitat acadèmica. I, de l’altra, que es pot designar amb claredat i distinció la millor universitat del món. Com hem pogut veure en la comparativa de rànquings que hem fet, fins i tot les millors universitats del món no s’escapen de les arbitrarietats i dels criteris variables de cada rànquing.  Això passa perquè els indicadors orienten la mirada cap a una direcció o una altra segons els interessos de la institució (Fernández, 2010).

És curiós mencionar la manifesta inflació de les universitats nord-americanes enfront de altres com les europees. Per exemple, el sistema educatiu nòrdic es té com un model a seguir, no obstant això, en aquestes classificacions queden molt per sota de les universitats americanes.

Per tant, cal recalcar que un rànquing està compost per indicadors escollits per un grup d'experts. Evidentment, la mesura de la qualitat d'una universitat és una mètrica intangible molt complicada de mesurar. Tanmateix, això no significa que no es puguin tenir en compte. Cal fer una ruptura epistemològica i ser crític i reflexiu a l’hora de prendre decisions com la quina universitat triar.

 

Referències

Fernández Hart, Rafael (2010). Una visión crítica de los rankings universitarios. Ideele. 280. https://www.revistaideele.com/2020/11/08/una-vision-critica-de-los-rankings-universitarios/

QS Top Universities (2022). QS World University Rankings 2023. https://www.topuniversities.com/university-rankings

Times Higher Education (2022). World University Rankings. https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings

UI GreenMetric World University Rankings (2021). Overall Rankings 2021. https://greenmetric.ui.ac.id/rankings/overall-rankings-2021

Watanabe, Teresa (2022). UC Berkeley, Stanford join top law schools’ boycott of U.S. News & World Report rankings. Los Angeles Times. https://www.latimes.com/california/story/2022-11-17/uc-berkeley-law-school-to-withdraw-from-u-s-news-world-report-rankings