Quatre disciplines sanitàries s'uneixen per millorar la salut pública

Enfocament one health

L'objectiu del posicionament acordat per les conferències de degans i les organitzacions col·legials d’Infermeria, farmàcia, medicina i veterinària és avançar cap a la implementació de l'enfocament global One Health, com a model fonamental per a millorar la salut pública

26/04/2021

Les organitzacions col·legials nacionals d'Infermeria, Farmàcia, Medicina i Veterinària s’han reunit recentment amb les corresponents conferències nacionals de degans i deganes per a promoure la millora en els mecanismes encaminats a protegir la salut de la població. En aquesta reunió van acordar llançar un posicionament conjunt a favor de la necessitat d'implementar el denominat enfocament One Health, impulsat per l'aliança tripartida FAO/WHO/OIE des de fa 20 anys.

Aquesta acció se suma a la que ja van dur a terme a inicis d'any amb el mateix objectiu. En aquesta ocasió, les conferències de degans i deganes d'Infermeria, Farmàcia, Medicina i Veterinària van programar la sessió “Zoonosi en el context One Health: valoracions des de la perspectiva sanitària”, que va tenir lloc el passat 17 de febrer i va  comptar amb l'assistència de prop de mig miler de professionals de l'àmbit sanitari. 

L'objectiu del posicionament és avançar cap a la implementació de l'enfocament global One Health, com a model fonamental per a millorar la salut pública

En aquest posicionament es fa una crida al fet que altres institucions, societats científiques i fundacions manifestin la seva adhesió. L'objectiu és avançar cap a la implementació de l'enfocament global One Health, com a model fonamental per a millorar la salut pública. En aquest sentit, manifesten que “aquest enfocament resumeix la necessitat que professionals de diferents disciplines treballin de forma col·laborativa per a abordar la salut des d'un punt de vista integral. És a dir, considerant no només la interrelació existent entre la salut de la població i la dels animals amb la de l'entorn en el qual viuen, sinó també tots els factors que la condicionen: sanitaris, econòmics, socials i culturals. Només així serem capaços de trobar les solucions més eficients als complexos reptes de salut que se'ns plantegen”.

Ens trobem en un món en transformació, on fenòmens com el canvi climàtic, la globalització, la pèrdua de biodiversitat i la desforestació faciliten que es puguin produir salts d'espècie dels virus, tal com ha succeït en el cas del SARS-CoV2.  

Així mateix, assenyalen que “La realitat demostra que la rapidesa amb la qual es produeixen els canvis en el nostre planeta sobrepassa la velocitat amb la qual es produeixen els canvis en les polítiques dels diferents països. Segons un recent informe de la Plataforma Intergovernamental Científic-Normativa sobre Biodiversitat Biològica i Serveis dels Ecosistemes (IPBES), s'estima que existeixen 1,7 milions de virus actualment “no descoberts” en mamífers i ocells. D'ells, fins a 827.000 podrien tenir la capacitat d'infectar a les persones. Això fa preveure que les pandèmies seran més freqüents, més mortals i més costoses en el futur”.

La rapidesa amb la qual es produeixen els canvis en el nostre planeta sobrepassa la velocitat amb la qual es produeixen els canvis en les polítiques

Finalment conclouen: “No podem esperar més i arriscar-nos al fet que es produeixi una nova emergència sanitària. Ha de ser inajornable fer aquest canvi de paradigma en com abordem la salut i avançar cap a polítiques clarament encaminades a adoptar l'enfocament One Health”.

En conjunt, aquestes vuit entitats emissores d’aquest posicionament representen a més de 650.000 professionals sanitaris i més de 115.000 estudiants d'aquestes quatre disciplines, fet que mostra la rellevància d'adoptar l'estratègia One Health en les polítiques relacionades amb la salut.
 

Més informació: posicionamiento conjunto