Priven a Helena Maleno d'assitir a l'acte d'inauguració de la Facultat del curs 2018-19

Inauguració del curs a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia.
La periodista ha enviat un vídeo i ha fet una connexió en directe on ha denunciat la persecució que està patint per defensar el dret a la vida dels refugiats i ha acusat els Estats “ de fustigar a les persones i criminalitzar a les ONG de traficants i corrupció”.
 

15/10/2018

“Una universitat pública com és la nostra ha de complir amb tots els valors” Sara Moreno, Vicerectora de l'Alumnat i Ocupabilitat

La Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia ha inaugurat el curs 2018-2019 el passat dijous 11 d’octubre amb l’Acte: “Salvar vides a la Mediterrània. La paradoxa humanitària de les fronteres europees". La temàtica de l’Acte s’emmarca en les activitats #UABRefugi, l’Autònoma Acull que centren la celebració de la Festa Major d’enguany, així com diverses accions a desenvolupar durant aquest curs.
L’Acte va ser presentat per la degana de la Facultat de Polítiques i Sociologia, Laura Feliu, que va lamentar l’absència de l’activista en el marc de la persecució de les activistes que defensen la vida de les persones migrants a la Mediterrània, i va remarcar que l’acte tenia forçosament un caire reivindicatiu addicional que s’afegia a la greu situació d’aquestes comunitats migrant. El permís de residència de Maleno al Marroc no li ha estat renovat, impedint-li viatjar a Barcelona, en el context de la causa judicial oberta contra ella. El 2012 un informe policial espanyol la va acusar de “pertànyer a associacions de malfactors i afavorir a la immigració il·legal”. Malgrat el passat abril del 2017 aquesta acusació van ser revocada per la Fiscalia de l’Audiència Nacional, que va establir que no existien indicis, la causa es va reobrir al Marroc, sense que el govern espanyol hagi informat al seu homòleg marroquí del seu tancament a Espanya.

Posteriorment la Vicerectora de l’Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno, va explicar alguns dels objectius de l’actual equip de govern, especialment els relatius al programa #UABRefugi. 

La part central de l’Acte va ser desenvolupada per la investigadora Blanca Garcés, llicenciada en Història i Antropologia i investigadora sènior de l'àrea de migracions de l’institut de recerca CIDOB. En la seva intervenció, la professora Garcés ha explicat com la Unió Europea ha passat de les operacions de rescat a la lluita contra els traficants, del monopoli estatal en la coordinació del salvament marítim a la criminalització de les ONG que van anar ocupant el seu lloc. Blanca Garcés va criticar les polítiques actuals de la UE, defensant que “hi ha d’haver més polítiques que posin al centre el dret a la vida” i la necessitat d’anar directament l’arrel del problema si es vol trobar una solució per aquesta tragèdia

La degana va lamentar l’absència de l’activista i va remarcar que l’acte tindria un especial part reivindicativa per la situació tant greu en la que es troben els refugiats i els activistes que defensen la causa. A més, la Vicerectora, Moreno, va explicar que aquest any l’UAB ha iniciat la campanya #UABRefugi, l’Autònoma Acull entenen que “una universitat pública com és la nostra ha de complir amb tots els valors”. També, la investigadora Garcés va donar una perspectiva general del conflicte i va criticar les polítiques actuals de la UE defensant que “hi ha d’haver més polítiques que posin al centre el dret a la vida” i la necessitat d’anar directament a l’arrel del problema si es vol trobar una solució per aquesta tragèdia.
La participació de la periodista i activista, Helena Maleno, segona ponent de l’Acte, no ha pogut ser presencial, sinó  a través de 2 vídeos enregistrats per a l’ocasió, i de la connexió via Skype en el torn de preguntes. La periodista i investigadora ha denunciat la persecució que està patint per defensar el dret a la vida dels refugiats i ha acusat els Estats “ de fustigar a les persones i criminalitzar a les ONG acusant-les de connivència amb els traficants i de corrupció”.  Maleno ha parlat de les condicions sobre el terreny de la diàspora migrant en una frontera considerada una “zona de no drets”, destacant l’agència política i la capacitat d’autoorganització i resistència de les persones que tenen un projecte migratori.
Després de respondre a les preguntes plantejades per les persones assistents, es va tancar l’acte per part de la degana, que va convidar a seguir treballant en el marc de la campanya impulsada per la Universitat.