"Masterclass" sobre La Marató de TV3 al Campus Universitari Mar

Entrada del Campus Universitari Mar
El proper dimarts 9 d'abril, a les 12:30 h, a la sala Josep Marull del Campus Universitari Mar, tindrà lloc una masterclass sobre la Marató de TV3 amb l’objectiu de donar a conèixer les claus de l’èxit d'aquest projecte solidari que capta fons per a la investigació. Neus Bonet, periodista i degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, conduirà l’acte.

02/04/2019

Al Parc Salut Mar (Hospital del Mar de Barcelona) hi conviuen la Unitat Docent Parc de Salut Mar de la Facultat de Medicina de la UAB, la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la UPF i l'Escola Superior d'Infermeria del Mar (ESIM).

El 9 d’abril, a les 12:15 h, la sala Josep Marull del Campus Universitari Mar (C/ Dr. Aiguader, 80. Barcelona) acollirà una masterclass sobre La Marató de TV3, conduïda per Neus Bonet, periodista i degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que té com a objectiu analitzar i donar a conèixer les claus de l’èxit de la telemarató als universitaris. A l'acte, hi assistirà Ramon Carreras, coordinador de la Unitat Docent Parc Salut Mar, en representació de la UAB.  

La jornada començarà amb una presentació a càrrec de Joan Ramon Masclans, director de Docència del Parc de Salut Mar, i continuarà amb la ponència del director de la Fundació de La Marató, Lluís Bernabé, que explicarà el projecte. Seguidament, Joan Comella, director del Centre de Recerca Vall d’Hebron i membre de la Comissió Assessora Científica de la Fundació, parlarà de la transparència i del rigor en el procés de selecció i del seguiment dels projectes finançats amb els fons recaptats.

Posteriorment, Beatriz Bellosillo, cap del Laboratori de Biologia Molecular de l’Hospital del Mar i investigadora de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, i Marta Crespo, nefròloga de l’Hospital del Mar i investigadora de l’IMIM, faran un parlament cadascuna sobre què representa per als investigadors posar en marxa el seu projecte de recerca gràcies a La marató. Enric Gummà, pacient amb transplantament de ronyó, exposarà el seu punt de vista sobre la importància de participar en un projecte de recerca experimental, basant-se en la seva experiència personal. Màrius Serra, periodista i ambaixador de La Marató, farà la última conferència: “què mou a participar en La Marató de TV3 i Catalunya radio?”. Al acabar, hi haurà un torn obert de paraules.

Des del curs 2009-2010 a l'edifici docent del Campus Universitari Mar hi conviuen tres institucions docents de l'àmbit sanitari: la Facultat de Medicina de la UAB, que imparteix Medicina i Fisioteràpia; la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la UPF, que imparteix els graus en Enginyeria Biomèdica, Biologia Humana i Medicina (aquest darrer conjuntament amb la UAB) i l'Escola Superior d'Infermeria del Mar (ESIM), adscrita a la UPF, amb el grau d'Infermeria.

Una col·laboració iniciada el curs passat
El curs passat, la UAB va encetar aquesta col·laboració amb la Fundació de La Marató de TV3, amb l'objectiu que la comunitat universitària pogués conèixer a fons i de primera mà aquesta important iniciativa solidària. Així, es van fer tres masterclass al llarg del curs acadèmic, a les facultats de Ciències de la Comunicació, a la d'Economia i a la de Biociències. Aquest curs, s’ha realitzat una primera, a la Facultat de Biociències, i ara se’n realitza una altra al Campus Universitari Mar, de la UAB i de la UPF.

Gràcies a aquesta iniciativa, van venir a la UAB presentadors, responsables del programa, testimonis, investigadors i periodistes que estan involucrats en el programa. En totes les sales d'actes i auditoris on es van fer aquestes conferències, es van omplir d'alumnat i professorat interessat. En elles es van analitzar i debatre diferents aspectes relacionats amb l'organització d'aquest programa que destina els fons recaptats a projectes de recerca de Catalunya, projectes en els quals hi participen any rere any investigadors de la UAB, entre d'altres institucions, universitats i centres de recerca.

27 anys d'un projecte que és un referent
La Marató de TV3 és un programa solidari realitzat anualment per TV3 el diumenge abans de Nadal i impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3. Té com a principal objectiu fomentar la recerca biomèdica a partir dels fons econòmics obtinguts en el programa.

A més, des del 2006, la Fundació La Marató de TV3 obre una convocatòria pública de propostes de malalties que té com a objectiu implicar la societat civil en la tria del tema del programa. La crida està oberta a associacions de pacients i de familiars de malalts, així com també les d'entitats de recerca, societats científiques i de professionals de l'àmbit de la salut.

En total, s’han impulsat prop de 800 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència sobre un ampli conjunt de malalties en els quals hi ha intervingut un total de 7.600 científics amb el resultat de nombrosos avenços en el coneixement, la prevenció, el tractament i el pronòstic de les malalties tractades.