"M'agradaria treballar per donar oportunitats als que estan en situació de desigualtat"

Entrevista a Júlia Ruiviejo

La Júlia Ruiviejo és l'estudiant que ha accedit a un grau a la UAB aquest curs amb la nota més alta, un 13,920, i cursarà el doble grau de Ciència Política i Gestió Pública + Sociologia. Procedent de Torelló, a Osona, viurà a la Vila Universitària. Voldria treballar per a que tothom tingui les mateixes oportunitats. La pandèmia considera que ens hauria de fer canviar la nostra manera de viure. Li preocupen les desigualtats i la crisi climàtica que estem vivint.

31/08/2021

"Lexperiència viscuda amb la pandèmia ens hauria de servir per caminar cap a un món més igualitari i cap a una economia que posi al centre el benestar de totes les persones i del planeta".

La Júlia Ruiviejo és l’estudiant que ha accedit a un grau de la UAB aquest curs amb una nota més alta, amb un 13,920. Procedeix de l’Institut Cirviànum i de l’escola Vall del Ges, centres tots dos de la població osonenca de Torelló.  Arriba a la plaça Cívica, on hem quedat, contenta i somrient. Se la veu amb moltes ganes de començar el nou camí que la portarà a viure a la Vila Universitària durant el curs i estudiar un doble grau que espera que li obri les portes de feines on pugui contribuir a fer un món més just i igualitari.

1- Per què has triat la UAB?

Quan faltaven pocs mesos per les PAU vaig descobrir el doble grau de Ciència Política i Gestió Pública + Sociologia, que només s'imparteix a la UAB. Em va interessar molt i va ser així com vaig començar a conèixer la universitat. El que em va convèncer per venir va ser principalment el campus. És un espai únic envoltat de natura i em va cridar l'atenció el fet que totes les facultats estan a prop. Tenir contacte amb persones que estudien graus molt diversos pot ser enriquidor. A més també valoro que hi hagi una escola d'idiomes o la oportunitat de fer un voluntariat.  

2.- Una vegada acabats els estudis, què t’agradaria fer en un futur?

La meva prioritat seria treballar en associacions o ONG’s per poder donar oportunitat a persones que estan en situació de desigualtat, i poder contribuir així a que tothom tingui les mateixes oportunitats. Si no pogués treballar en aquest àmbit, també m’interessa la política o l’administració pública. Però ja veurem.

3.-Creus realment que la política serveix per canviar les coses que no funcionen bé?

Jo crec que si, tot i que de vegades són els moviments socials els que fan que es canviin més coses que no pas la política en si. Però evidenment penso que, des de les institucions polítiques, es poden canviar moltíssimes coses.

4.- Què fas per contribuir tu, a nivell personal, en el teu dia a dia, per canviar les coses, per exemple?

Doncs per exemple intento reduir la meva petjada ecològica: intento anar a peu o en bicicleta sempre que puc, no consumir plàstic, estalviar aigua, viatjar en tren abans que en avió, en fi, tot el que está al meu abast per millorar la situación del medi ambient.

5.- En tel teu temps lliure, a què et dediques?

Surto amb les amigues i amics, a passar-m’ho bé. I també, a nivel d’aficions, m’agrada molt llegir, escriure, dibuixar i pintar. Ara estic llegint “El pintor d’ànimes”, d’Ildefonso Falcones, i “La revolta dels animals”, de George Orwell. No sóc gaire de mirar sèries o pel.lícules. I xarxes socials, una estoneta al dia, però tampoc gaire. 

6- Com t'ha afectat la pandèmia a l'estudi?

Cursar el Batxillerat amb la pandèmia no ha estat fàcil. Després d'acabar primer de Batxillerat en una situació de molta incertesa i seguint les classes de manera virtual, almenys durant el segon curs hem pogut tornar a l'institut. De totes maneres, costava mantenir la motivació i seguir estudiant sense estones d'oci que ens permetessin desconnectar. I hi hem de sumar els possibles confinaments i el fet de fer algunes classes online, que significava estar més hores a casa davant la pantalla de l'ordinador, cosa que dificultava l'aprenentatge. Tot i això, és molt gratificant veure com al final ens n'hem sortit.

7.- Quina reflexió n'has extret de tot plegat?

Crec que la pandèmia és una situació no desitjable, de la qual, però, podem sortir-ne reforçats i reforçades. Per a això, des del meu punt de vista, cal canviar la nostra manera de viure. La Covid-19 ha fet palesa la insostenibilitat del sistema econòmic capitalista, responsable de les flagrants desigualtats socials que hi ha al nostre país i de la crisi climàtica. Hem vist que en situació de crisi sempre són les mateixes persones les que en pateixen les conseqüències més severes, i també la importància de cuidar el medi ambient per evitar futures pandèmies. Considero que l'experiència viscuda ha de servir per caminar cap a un món més igualitari i cap a una economia que posi al centre el benestar de totes les persones i del planeta. I, sobretot, que es basi en aquella solidaritat que vam veure que portàvem dins amb l'inici de la pandèmia de la Covid-19.  

8.- Què n'esperes de la teva estada a la universitat?

A la universitat espero poder conèixer persones amb qui comparteixi inquietuds o interessos, aprofitar per aprendre molt i, en definitiva, créixer com a persona. Tinc moltes ganes de començar aquesta nova etapa i gaudir dels pròxims cinc anys a la UAB. 

Entrevista a Eloi Sabater Navarro, l'altre estudiant que ha tret  la nota més alta per accedir a un grau aquest curs 2021-2022, després de la Júlia Ruiviejo.