Llibres, Llibres i Llibres

Sant Jordi arriba de nou a la Facultat. I amb aquesta celebració, llibres i roses. És una selecció de les publicacions que ens heu fet arribar o de les que en tenim notícia. Segur que no hi són tots, però és un bon tast per a animar-nos a seguir llegint.
23/04/2019
Sant Jordi arriba de nou a la Facultat. I amb aquesta celebració, llibres i roses. Una bona ocasió per a fer un repàs dels llibres apareguts al llarg del darrer any, coordinats, escrits –totalment o per capítols– pel professorat de la Facultat. És una selecció de les publicacions que ens heu fet arribar o de les que en tenim notícia. Segur que no hi són tots, però és un bon tast per a animar-nos a seguir llegint. El professorat escrivim molts articles, però si alguna lectura ens ha format i ens ha fet canviar la nostra visió del món, sens dubte ha estat la d’un bon llibre.
Citizens and the crisis: Experiences, perceptions, and responses to the Great Recession in Europe.

Giugni, M., & Grasso, M. T. (Eds.). Springer, 2018. p. 61-81 (Capítol d’ANDUIZA, Eva; GUINJOAN, Marc; RICO, Guillem. “Economic Crisis, Populist Attitudes, and the Birth of Podemos in Spain”).
El capítol analitza les conseqüències de la recessió econòmica a Espanya per al desenvolupament d'actituds populistes i l'aparició d'un partit populista d'esquerres, Podemos. A la primera secció, contextualitzem el cas espanyol i mostrem que els votants de Podemos són els que tenen els nivells més alts d'actituds populistes. A la segona secció s'analitzen les correlacions econòmiques i polítiques de les actituds populistes de la ciutadania. En l'última secció, fem servir actituds populistes per explicar l'elecció del vot i mostrar que Podemos ser el partit més afectat per aquestes actituds en les eleccions de 2015.
The Ideational Approach to Populism: Concept, Theory, and Analysis

Kirk A. Hawkins, Ryan E. Carlin, Levente Littvay, Cristóbal Rovira Kaltwasser (eds.). Capítol de Silva, B. C., Andreadis, I., ANDUIZA, Eva, Blanuša, N., Corti, Y. M., Delfino, G., RICO, Guillem et al... Cap 7: “Public opinion surveys. A new scale”
El populisme va en augment a Europa i a les Amèriques. Els erudits entenen cada vegada més a les forces populistes en termes de les seves idees o del seu discurs, que visualitza una lluita còsmica entre la voluntat de la gent comuna i una elit conspiradora. En aquest volum, s’avança en l'erudició del populisme proposant una teoria causal i directrius metodològiques -un programa d'investigació- basat en aquest enfocament ideacional. Aquest programa argumenta que el populisme existeix com un conjunt d'actituds generalitzades entre els ciutadans comuns i corrents, i que aquestes actituds romanen latents fins que són activades per una governança democràtica feble i el fracàs de les polítiques.
Espectros de Octubre. Perturbaciones y paradojas del independentismo catalán

ANTENTAS, Josep Maria. Sylone editorial, 2018
La complexitat de l'Octubre català, i els límits de la proposta independentista, obliguen també a (re) pensar-ho en un sentit més ampli i preguntar-se de quina altra manera hauria pogut construir-se la pròpia cita i la ruta cap a ella. Un interrogant que ens remet a les mancances fundacionals del Procés i la inexistència de sinèrgia alguna entre les bifurcacions traçades pel 15-M de 2011 i per l'11-S de 2012. Veritable límit de la nostra època, la competència entre les dues vies ens remet als divorcis i matrimonis entre la qüestió nacional i la social que han travessat la història de Catalunya.
Política de la Unión Europea: Crisis y continuidad
Ares, Cristina y Bouza, Luis (eds.). Madrid, Centro de Investigaciones Sociológicas, 2019. Capítol d’ Esther BARBÉ, “La UE en las instituciones de gobernanza global”)
Aquest llibre presenta els principals debats i desafiaments de la Unió Europea (UE) en el moment actual en plena crisi a causa del Brexit i de la forta politització que pateix la integració europea per part de partits i moviments antieuropeistes.
La Unión Europea y la protección de los derechos fundamentales

Salinas de Frías, Ana Mª y Martínez Pérez, Enrique J. (dirs), La Unión Europea y la protección de los derechos fundamentales, Valencia, Tirant lo Blanc, 2018 (Capítol d’Esther BARBÉ, "Los Derechos Humanos en Naciones Unidas y la Unión Europea como actor internacional”)
Aquest llibre és el resultat d'un seminari internacional titulat "La Unió Europea i la protecció dels Drets fonamentals", celebrat a la Universitat de Màlaga i inscrit en el marc del Projecte Jean Monnet "European Shared Values and Their Implementation in the Light of the EU Governance Challege".
El terratrèmol silenciós: relleu generacional i transformació del comportament electoral a Catalunya

BARTOMEUS BAYÉS, Oriol. El terratrèmol silenciós: relleu generacional i transformació del comportament electoral a Catalunya. Eumo Editorial, 2018.
La transformació del comportament electoral i dels sistemes polítics és una tònica els últims anys arreu d'Europa, però es dóna d'una manera especial a Catalunya. Oriol Bartomeus, expert analista del comportament dels votants, ens ajuda a entendre aquests canvis posant l'èmfasi en el relleu generacional. I malgrat l'emergència d'un nou elector, de capteniment cada vegada més volàtil, l'autor gosa dibuixar alguns escenaris de futur.
Governança econòmica i filosofia del projecte europeu

Joan CALS GÜELL. Governança econòmica i filosofia del projecte europeu. Creative Commons, març 2019
El títol del llibre és una descripció de la singularitat del seu contingut, que combina la presentació de la governança econòmica de la Unió Europea amb un conjunt de reflexions filosòfiques sobre les característiques d’aquesta construcció. En el primer aspecte, la selecció dels apartats més rellevants, actuals o controvertits s’inscriu en el procés històric de desenvolupament del projecte europeu, així com en el coneixement dels seus fonaments teòrics. En el segon, són principalment les vessants econòmica, política i moral de la filosofia subjacent les que s’exploren per comprendre’l i valorar-lo adequadament.
En l’estadi actual, la Unió Europea difícilment podrà seguir avançant si no recupera cap a cotes més elevades la identificació amb la seva ciutadania, i si no s’enforteix el sentiment originari de pau i de benestar compartit. La millora necessària de la funcionalitat en la unió econòmica i monetària -concretada en la nodrida agenda de reformes exposades en els diversos àmbits- apareix avui, per si sola, problemàtica i insuficient per impulsar nous progressos. Aquesta és la tesi de fons que l’autor fa seva i entorn de la qual giren les aportacions que el llibre recull, orientades a augmentar la confiança en el projecte i el suport a la innovació que comporta en la governança supraestatal.
La Cataluña insurgente

COLOMÉ GARCÍA, Gabriel. La Cataluña insurgente. Carena, 2018.
Aquesta obra és una petita aportació al debat que hauria de ser assossegat i civilitzat, de contrast d'idees, partint de la base que ningú és propietari de les certeses ni de la raó absoluta. Les diferències, de vegades, se superen amb el diàleg i no amb l'enforntament.
Un siglo de movilización social en Marruecos

FELIU, Laura; MATEO DIESTE, Josep-Lluis; IZQUIERDO, Ferran (eds.). Un siglo de movilización social en Marruecos. Barcelona: Bellaterra, 2018 (amb capítols de FELIU, IZQUIERDO, Rachid AARAB i Blanca CAMPS.
Centenars de milers de persones es van manifestar durant mesos, en el context de la Primavera Àrab que va modificar la fisonomia de tota la regió. Des de llavors ha crescut l'interès per desentranyar les causes de les tensions polítiques i de les formes de protesta i rebel·lió al Magrib. Aquesta obra ofereix una nova perspectiva plantejant la necessitat d'anar més enllà de la història recent del Marroc i de mostrar l'evolució de la mobilització social des de l'època colonial fins a l'actualitat. Partint d'unes preguntes comuns, els diferents capítols mostren divergències i similituds, canvis i continuïtats per a determinar els factors que van conformar la mobilització, els actors socials que la van protagonitzar, la reacció de les autoritats i els efectes que tot això va tenir sobre el règim de poder.
Aquesta obra analitza l'existència de cicles de protesta, de factors locals específics vinculats amb la dimensió global, i de factors estructurals vinculats amb l’evolució del capital i de l’estat, que conformen l'acció col·lectiva.
Communist Parties in the Middle East. 100 Years of History. Londres: Routledge

FELIU, Laura; i IZQUIERDO, Ferran (eds.). Communist Parties in the Middle East. 100 Years of History. Londres: Routledge, 2019 (Capítols de Laura FELIU, Ferran IZQUIERDO i FRANCESC SERRA).
Cent anys després de la Revolució Russa, els partits comunistes han experimentat grans canvis, en una evolució que ha afectat a tota l'esquerra i als moviments socials. Atès que l'impacte dels partits comunistes i la seva evolució a l'Orient Mitjà és un tema que no ha estat àmpliament investigat, aquesta obra abasta un segle en la vida d'aquests partits, des del moment en què la ideologia comunista va arribar per primera vegada a la regió a principis del segle XX (portada per activistes de grups minoritaris) i la creació dels primers partits i sindicats després de la revolució de 1917, la influència determinant de la URSS durant la guerra freda, fins a la commoció provocada per la dissolució de la superpotència i, més recentment, la primavera àrab.
Responsabilidad jurídica y política de los partidos en España

GARCÍA ARÁN, Mercedes (dir.), BOTELLA CORRAL, Joan (coord.), Responsabilidad jurídica y política de los partidos en España. Barcelona: Tirant lo Blanch, 2018. ISBN: 978-84-9169-757-2
Els partits polítics, tot i adoptar la forma d'associacions privades, exerceixen una funció clarament pública com a instrument constitucional de la participació política, el que els exigeix un especial compromís amb el respecte a l'interès social general, a més de sotmetre la seva activitat economicofinancera al control del Tribunal de Comptes. D'altra banda, la seva connexió amb centres de poder pot propiciar riscos de comportaments irregulars, sigui del partit com a persona jurídica i dirigits a obtenir finançament opac, sigui dels seus membres i dirigida a la mateixa fi o bé, al mer lucre personal. Aquesta investigació col·lectiva part dels discutits límits entre la responsabilitat política i les responsabilitats jurídiques, desenvolupant l'abast de les segones, (administratives o penals) des de la perspectiva dels controls, tant interns com externs que haurien d'evitar el comportament il·lícit dels partits polítics o dels seus membres i, si escau, sancionar-lo.
Política i govern a Catalunya : De la transició a l'actualitat

Gemma Ubasart, Salvador Martí i Puig (coords.). Política i govern a Catalunya : De la transició a l'actualitat. 2018, pp. 445-465. ISBN978-84-9097-458-2. Amb capítols de Ricard GOMÀ i Ismael BLANCO.
Aquest llibre fa un repàs de la realitat política catalana quan es compleixen quatre dècades de la recuperació de les institucions democràtiques. La reinstauració de la Generalitat de Catalunya, que es va produir abans de l'aprovació de la Constitució espanyola, va ser l'inici del desplegament d'un ampli autogovern que va ser molt actiu des dels seus inicis. Des de llavors el sistema polític català ha adquirit característiques i dinàmiques pròpies i singulars que mereixen una especial atenció. Precisament per aquesta raó -i per la necessitat de fomentar el coneixement i el debat al voltant de les diferents peces que conformen la política a Catalunya- s'ha elaborat aquesta obra col·lectiva, on participen acadèmics pertanyents a diverses disciplines, com la Ciència Política, el dret Constitucional i la Història.
Poder global: una mirada desde la sociología del poder

IZQUIERDO BRICHS, Ferran i ETHERINGTON, John. Poder global: una mirada desde la sociología del poder. Barcelona: Ediciones Bellaterra, 2018.
Un nou règim de poder, sense cap tipus de control democràtic i cada vegada més oligàrquic, ha transformat el món. Les decisions més importants -les que defineixen el nostre present i el nostre futur- les estan prenent elits globals, un nombre molt reduït d'individus amb capacitat d'acumular poder i capital a nivell mundial. Són els directius i capitalistes que controlen les grans empreses multinacionals, la informació que rebem, organitzacions internacionals com el Fons Monetari Internacional o el Banc Mundial. O polítics que governen unes poques potències com Estats Units, Alemanya, Xina, Rússia, Gran Bretanya o França, o organitzacions com la Unió Europea. En el sistema global, el poder s'estructura al voltant d'una ideologia que és hegemònica en cada vegada més àmbits: el neoliberalisme. Cada vegada hi ha més aspectes de la vida de les persones, i del món en què vivim, que se sotmeten a les regles neoliberals i a les decisions de les elits globales. Esto implica un canvi radical en les relacions internacionals que ha d'anar acompanyat de un canvi en la teoria de Relacions Internacionals.
Movimientos sociales y derecho a la ciudad. Creadoras de democracia radical

MARTÍ I PUIG, Salvador; GONZÁLEZ, Robert; GOMÀ, Ricard; i IBARRA, Pedro. Movimientos sociales y derecho a la ciudad. Creadoras de democracia radical. Barcelona: Icaria,2018
L'any 2002 es va publicar Creadores de democracia radical. Movimientos sociales y redes de políticas públicas. Després de quinze anys és un bon moment per reconsiderar el que estava passant fa dècada i mitja i per veure com s'estan desenvolupant avui els moviments socials més significatius. Sorgeix en aquests últims anys una nova onada de moviments socials. Molts d'ells, tot i mantenir eixos de vinculació amb els seus referents històrics, defineixen noves estratègies i noves formes organitzatives i produeixen també gramàtiques innovadores d'acció. Les mobilitzacions del 15M, les lluites enfront de les polítiques d'austeritat i contra la desigualtat creixent fan sorgir aquests nous moviments que disputen horitzons de transformació política, sociocultural i econòmica davant de noves expressions dominants d'autoritarisme i injustícia.
Canvi d'època i de polítiques públiques a Catalunya

GOMÀ, Ricard; SUBIRATS, Joan. (coords.). Canvi d'època i de polítiques públiques a Catalunya. Galaxia Gutenberg, 2019. Capítols d’Alexandre CASADEMUNT, Josep ESPLUGA, Nicolàs BARBIERI.
Al llarg dels últims anys hem estat testimonis de transformacions accelerades: complexitats creixents, incerteses vitals i noves vulnerabilitats; internet, creativitat i noves energies ciutadanes. Un temps emergent amb expressió en el terreny polític: s'alteren els paràmetres que havien vertebrat els mecanismes representatius, el contracte social i el model territorial. Ens situem avui en un escenari on van quallant els nous actors, es redefineixen els eixos de conflicte i guanya força el debat sobre les sobiranies. En aquest context, les polítiques públiques s'han vist sacsejades. El canvi d'època i les fortes discontinuïtats no impacten només sobre actors i marcs institucionals, generen també transformacions en l'esfera de les polítiques.
Cambios en la naturaleza de la diplomacia y de la guerra en los cuarenta años de la Sociedad Anárquica de Hedley Bull

GRASA HERNÁNDEZ, Rafael; y GARCÍA SEGURA, Caterina (dirs.). GRASA, R., & GARCÍA, C. Cambios en la naturaleza de la diplomacia y de la guerra en los cuarenta años de la Sociedad Anárquica de Hedley Bull. (amb capítols de Rafael GRASA, Blanca CAMPS, Alessandro DEMURTAS i Juan Pablo SORIANO). Barcelona: Tirant Lo Blanch, 2019. ISBN: 978-84-1313-088-0
El llibre, dirigit per Rafael Grasa i Caterina García, recull els resultats del II Seminari sobre Temes d'actualitat de Relacions Internacionals de la AEPDIRI dedicat a Canvis en la naturalesa i pràctica de la diplomàcia i de la guerra en els quaranta anys de la Societat anàrquica de Hedley Bull, un dels textos més influents de la visió europea de les Relacions Internacionals des del fi de la II guerra mundial. Aquesta obra és l’aportació global més general feta a Espanya sobre l’Escola anglesa de Relacions Internacionals. El llibre se centra en l'anàlisi de l'ordre en la política mundial, i per tant en la presència de regles i normes compartides de tipus societal, en la diplomàcia i la guerra, en el sentit d'ús reglat i restringit de la força. En el cas de la diplomàcia s'analitzen els canvis en la cultura diplomàtica i l'impacte d'Internet. En el cas de la guerra, el creixent paper que en la violència directa i en els conflictes armats tenen els actors privats de seguretat, legals i il·legals.
Los retos de gestión de las violencias directas no políticas y la construcción de la paz

Rafael GRASA (dir.), Los retos de gestión de las violencias directas no políticas y la construcción de la paz, Barcelona, ICIP, 2018.
Ell llibre és el resultat d’una recerca internacional en la que participaren una dotzena d’investigadors, dirigida pel responsable del llibre, que intenta esbrinar com emprar les eines elaborades per l’enfocament de construcció de pau, sorgit als anys 90s, a problemes de violència directa no política, com la delinqüència ordinària, transnacional i vinculada al narcotràfic, violència intrafamiliar i masclista, seguretat ciutadana.
A part de la direcció de la recerca i de l’edició final del llibre, Rafael Grasa és responsable del pròleg, de les conclusiones i del primer capítol. Es pot descarregar en pdf a la plana web de l’ICIP (www.icip.cat).
The Critical Analysis of Religious Diversity

Lene Kühle, Jørn Borup, William Hoverd (eds.). The Critical Analysis of Religious Diversity. Leiden, Boston: Brill, 2018, pp. 41-62. (capítol de Mar GRIERA: “Counting and Mapping Religious Diversity: Methodological Challenges, Unintended Consequences, and Political Inmplications”.
Basant-se en estudis de casos internacionals i temàtics, aquest llibre demana als seus lectors que prestin atenció als supòsits i processos mitjançant els quals els acadèmics, els practicants religiosos i els estats construeixen la diversitat religiosa. L'estudi se centra en tres aspectes: les qüestions teòriques i metodològiques; la diversitat religiosa en contextos no occidentals; i la diversitat religiosa en contextos socials.
En el bicentenario del nacimiento del autor de El Capital

FERNÁNDEZ BUEY, Francisco. Marx a contracorriente. En el bicentenario del nacimiento del autor de El Capital. Edició a càrrec de Salvador López Arnal y Jordi MIR GARCÍA. Barcelona: El Viejo Topo, 2018, 307 p.
En aquesta obra Salvador López Arnal i Jordi Mir Garcia han reunit una bona part dels articles que Francisco Fernández Buey va escriure sobre Marx al llarg de més de quaranta anys. Molts d'ells poc coneguts; alguns difícils de trobar.
Cuidado, comunidad y común. Extracciones, apropiaciones y sostenimiento de la vida
VEGA SOLÍS, Cristina; MARTÍNEZ BUJÁN, Raquel i PAREDES CHAUCA, Myriam (eds). Cuidado, comunidad y común. Extracciones, apropiaciones y sostenimiento de la vida. Barcelona: Traficantes de sueños, 2018 (Contè capítol de Sara MORENO-COLOM, “La acción comunitaria y los cuidados a domicilio”).
Aquest llibre busca obrir una sèrie de qüestions que han quedat soterrades en les discussions sobre reproducció i cures. Algunes llacunes han anat emergint, entre elles la necessitat de considerar com l'atenció a les persones s'entreteixeix amb l'alimentació, l'habitatge, la salut, l'aigua, la terra, l'espai habitat i la socialització; amb totes les condicions materials que fan viable l'atenció. En aquesta perspectiva ampliada emergeix la qüestió de la cura comunitari. Analitzar el pol comunitari ens permet pensar el potencial que aquest té per construir arranjaments que no estiguin comandats per la privatització social i espacial en la família nuclear, per l'assignació exclusiva i individual a les dones, pel recurs a dones precàries o pels recursos econòmics de cadascú.
Consommateurs et consommation: XVIIe-XXIe siècle: regards franco-espagnols

Marty, N. Consommateurs et consommation: XVIIe-XXIe siècle: regards franco-espagnols. Perpignan: Presses universitaires de Perpignan, 2018. Capítol de Roser NICOLAU NOS i Josep PUJOL-ANDREU “Prix et consommation des aliments durant les premières phases de la transition démographique: Espagne, 1910-1912”).
L’estudi dels consumidors i el consum són un dels punts d’entrada privilegiats per entendre les grans transformacions que ha viscut el món occidental des del segle XVII. És important que els canvis s’analitzin en terminis d’ingressos i preus, però també hi hagi altres factors que siguin decisius: la diferenciació dels productes, el crèdit, els àmbits socials, la cultura, el valor simbòlic dels béns, paper dels consumidors, els agents no mercantils en la construcció del mercat, les taxes de desenvolupament o de declivi, etc. Aquest llibre és el resultat del treball realitzat per la Comunitat Franco-Español d'Història Econòmica, rebut per l'Associació Francesa d'Història Econòmica, és l'Associació Espanyola d'Història Econòmica.
Poder y regímenes en Asia Central

SERRA I MASSANSALVADOR, Francesc; IZQUIERDO BRICHS, Ferran (eds.). Poder y regímenes en Asia Central. Barcelona: Ediciones Bellaterra, 2018 (Contè capítols de Francesc SERRA, Ferran IZQUIERDO i Alejandra PEÑA).
Àsia Central és una regió enormement desconeguda a Espanya, tot i que cada vegada està guanyant més pes en el sistema global, sobretot a conseqüència dels recursos energètics i minerals, i per la seva veïnatge amb Rússia, la Xina, Turquia, Iran i zones conflictives com l'Afganistan. En aquest volum pretenem oferir una visió general dels nous règims que es van constituir després de les independències provocades per la ruptura de l'URSS, i també de les relacions amb Rússia i amb la Xina, que tenen interessos directes en el que per a la primera és una zona d'interès totalment pròxim, i per a la segona és central en el seu projecte de la «Nova Ruta de la Seda». Poder i règims a l'Àsia Central és continuació d'un projecte d'investigació, publicat també a Bellaterra, sobre Poder i règims al món àrab contemporani. Això facilita la comparació amb els règims de poder àrabs, i ajuda a entendre l'evolució d'alguns d'ells cap al neopatrimonialisme.
Territorio y estados: elementos para la coordinación de las políticas de ordenación del territorio en el siglo XXI

FARINÓS, Joaquín i PAIRÓ, Enrique(eds.).Territorio y estados: elementos para la coordinación de las políticas de ordenación del territorio en el siglo XXI. Barcelona: Tirant Humanidades, 2018. pp. 319-346. (capítol SUBIRATS, Joan. “La política entre los argumentos de la razón y las exigencias de la democracia: Acerca de las decisiones públicas”
Val la pena seguir tractant de fer de l'Ordenació del Territori una política i qüestió d'Estat, per causa de l'interès general? Què aporta de més el territori, l'enfocament territorial, a les possibilitats de desenvolupament i a una gestió política més eficaç? Com repercuteix en la millora en els nivells de benestar i progrés de la ciutadania? L'obra que el/la lector/a té a les mans ofereix respostes a aquestes qüestions mitjançant aportacions realitzades des de l'acadèmia i també des de l'experiència acumulada després d'anys de pràctica professional en l'àmbit de la consultoria i de la presa de decisions per part de seus autors/es.
Nuevos movimientos sociales: de la calle a los ayuntamientos
Pedro Ibarra Güell, Merçè Cortina-Orio, Salvador Martí i Ariel Sribman (coords.). Nuevos movimientos sociales: de la calle a los ayuntamientos. 2018, ISBN 978-84-9888-842-3, pp. 77-100 (capítol SUBIRATS, Joan; “¿Repartir desde las ciudades? El nuevo municipalismo como antídoto a la Europa de la "austerity" y de los Estados bloqueados”)
El conjunt de les aportacions destaquen les transformacions, les noves orientacions estratègiques i els impactes imprevistos dels actuals moviments socials, comparant-los amb anteriors moviments. Aquesta obra es mou en dues àrees: una més general, d'anàlisi de grans tendències, i una altra específicament centrada en els canvis en la gestió municipal, derivats de les noves formes d'acció política, al seu torn provinents dels nous moviments socials. Així, entre altres coses, analitza els impactes dels moviments socials en un terreny molt concret, operatiu i rellevant: l'espai municipal.
La política es de cine

SUBIRATS, Joan “Situarse en el margen. La mirada de Ken Loach sobre la evolución del "Welfare State" en Gran Bretaña y mas allà”. A: Manuel Alcántara Sáez, Santiago Mariani (dirs.). La política es de cine. Madrid: Centro de Estudios Políticos y Constitucionales, 2018, pp. 199-217. ISBN 978-84-259-1756-1
Segons Jean-Luc Godard, tot cinema és polític i cap pla és neutral. Cada pren és un tret. A França, les primeres imatges cinematogràfiques de les que hi ha constància són de la sortida d'un grup d'obrers d'una fàbrica. A Espanya, de la sortida d'un grup de feligresos de la missa del Pilar de Saragossa. El cinema, com es veu, no només crea valors, també els reflecteix. Convertit des dels seus inicis en un espectacle de masses, el cinema de seguida va assolir un sentit polític gràcies a la seva capacitat d'influir en l'opinió pública. El van veure els comunistes, els feixistes i els nazis, però també els demòcrates. EUA no va dubtar a allistar als millors directors de Hollywood (vegeu el documental Five Came Back, de Netflix) perquè li expliquessin al poble americà per què lluitaven a la Segona Guerra Mundial.
Educational Choices, Transitions and Aspirations in Europe: Systemic, Institutional and Subjective Challenges

TARABINI, Aina; INGRAM, Nicola (ed.). Educational Choices, Transitions and Aspirations in Europe: Systemic, Institutional and Subjective Challenges. Londres: Routledge, 2018.
Aquesta obra analitza les opcions i transicions educatives en vuit països / regions europees diferents i proporciona un mitjà atractiu de considerar els problemes de desigualtat a través de comparacions internacionals. El llibre es basa en l'exploració de perspectives teòriques i enfocaments metodològics, que comparteixen l'objectiu comú de posar en relleu i qüestionar les desigualtats educatives en relació amb les idees polítiques i les construccions discursives de nocions d'aspiracions i opcions.
Parceria Público-Privada na América Latina: Guia para Governos Regionais e Locais

BERRONE, P., FAGEDA, X., LLUMÀ, C., RICART, J. E., RODRÍGUEZ, M., SALVADOR, J., & TRILLAS, Francesc. (2018). parceria público-privada na América Latina. Guia para Governos Regionais e Locais.
Les APP són estructures contractuals complexes i de llarg termini amb costos de transacció i finançament més alts que els procediments convencionals i que requereixen una capacitació adequada per part de l'administració pública per utilitzar aquest tipus d'eina. Aquesta necessitat de capacitat tècnica pot ser encara més evident en les administracions públiques a nivell regional o local, on les dotacions de recursos són de vegades insuficients per gestionar aquest tipus de contractes i on poden no existir garanties suficients per garantir que aquests projectes puguin ser finançats i desenvolupats. Per tal de millorar les capacitats tècniques dels governs regionals i locals, que generalment tenen menys recursos que els governs nacionals, la CAF (Banc Llatinoamericà de Desenvolupament) va preparar aquesta guia tècnica per proposar alguns conceptes bàsics per a una millor comprensió.
Realizing Qualitative Research into Higher Education

Craig Prichard, Paul Trowler (eds.). Realizing Qualitative Research into Higher Education (amb el capítol de Josep M. MASJUAN i Helena TROIANO. “University, Employability and Employment”).
Aquesta obra examina com la investigació qualitativa en termes generals, enfronta la qüestió de la participació de l'investigador en la producció de coneixement. No obstant això, el mètode adoptat fins i tot a la feina qualitatiu altament positivista té una història que té a veure amb la investigació. Aquest volum proporciona exemples de treballs de recerca interessants, esbossant el procés d'investigació clau i examinant els vincles entre aquest i l'informe final.
Global education policy and international development: New agendas, issues and policies

VERGER, Antoni; ALTINYELKEN, Hulya K.; NOVELLI, Mario (ed.). Global education policy and international development: New agendas, issues and policies. Bloomsbury Publishing, 2ª ed. 2018 (capítols de Xavier BONAL, Aina TARABINI, Xavier RAMBLA, Clara FONTDEVILA)
La segona edició del llibre "Global Education Policy and International Development" exposa i discuteix les teories principals sobre transferència i difusió internacional de polítiques educatives, i analitza de forma crítica l'impacte dels processos de globalització en la política educativa. A part de l'anàlisi teòric, el llibre inclou deu capítols que, a partir de l'estudi empíric, apliquen aquestes teories en contextos i àmbits temàtics molt diversos, com són les polítiques de transferència de renda condicionada, les polítiques d'avaluació estandaritzada, els processos de privatització educativa, o els canvis en la governança escolar. A més, en aquesta edició s'hi han afegit exercicis i preguntes per al debat amb una dimensió pedagògica, motiu pel qual és especialment apte per ser utilitzat en cursos de grau i máster de política educativa, educació i desenvolupament, i globalització i educació, entre altres.