La UAB reconeix la transparència informativa de 122 institucions

Lliurament del Segell Infoparticipa

La UAB ha distingit amb el Segell Infoparticipa 122 administracions en reconeixement a la transparència dels seus webs i ha atorgat per primer cop un premi extraordinari als ajuntaments de Centelles, Viladecavalls, l'Aldea, Llagostera i Santa Coloma de Gramenet.

22/09/2020

La UAB va lliurar, el 21 de setembre, el Segell Infoparticipa a 122 municipis i entitats supramunicipals en un acte en què l'expert Joaquín Messeguer va defensar que la transparència "no és una condició sinó la matriu" de la gestió pública i la rectora, Margarita Arboix, va encoratjar les institucions a seguir col·laborant amb la universitat per millorar el servei a la ciutadania.

Messeguer, director general de Transparència i Bon Govern de la Junta de Castella i Lleó, va dissertar sobre com incideixen les característiques del territori, amb poca densitat i una població envellida, en la gestió de la transparència; i va felicitar especialment els municipis petits reconeguts amb el Segell perquè el seu esforç és "inversament proporcional" a la seva població. Va afirmar, a més, que la transparència no és un "condiment" sinó "oxigen pur que permet que hi hagi vida en la gestió pública" i va reflexionar que, al llarg dels darrers anys, "s'ha avançat molt en dades obertes però no tant en regeneració democràtica".

La rectora va sumar-se a les felicitacions a les entitats reconegudes, tot desitjant que la propera edició del lliurament dels Segells Infoparticipa es pugui organitzar en condicions normals, atès que enguany es va haver de limitar l'aforament de l'acte presencial, alhora que va ser retransmès en línia. Arboix va emfatitzar que la UAB ha col·laborat amb les institucions per fer front a la pandèmia i es va congratular pel bon funcionament del començament del curs 2020-2021, que es desenvolupa sota mesures de seguretat sanitària.

"Una qüestió d'actituds"

El director del grup de recerca ComSET, Armand Balsebre, va lloar la tasca realitzada pels equips que han endegat aquest projecte des de la seva primera edició, ara fa set anys, sota la direcció de la professora Amparo Moreno. I va reflexionar que, tot i l'èxit que suposa poder reconèixer 122 institucions, a Catalunya hi ha prop d'un miler d'administracions locals, comarcals i provincials; per tant, "encara queda molta feina per estendre les avantatges que representa la transparència per prestar un bon servei públic".

A l'edició d'enguany, a més, s'ha lliurat per primer cop un premi extraordinari que reconeix la qualitat i l’eficàcia comunicativa de quatre ajuntaments de localitats amb menys de 10.000 habitants (Centelles, Viladecavalls, l'Aldea i Llagostera) i el retiment de comptes sostingut de l'ajuntament d'una població amb més de 100.000 habitants: Santa Coloma de Gramenet. Ignasi Giménez, alcalde de Castellar del Vallès i president del consell comarcal del Vallès Occidental, va intervenir en nom de les institucions premiades per afirmar que la transparència no és només una qüestió de gestió de recursos i de prioritats sinó també "d'actituds dels representants electes" de la ciutadania, tot encoratjant a convertir-la en un "element central" de la política municipal.

L'acte, que va ser conduït per la periodista Núria de José, va concloure amb unes paraules del conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé, qui va agrair a la UAB l'impuls d'aquest projecte, va felicitar les institucions distingides i va asseverar: "Venim d'una generació on se'ns reconeixia la transparència; avui, s'ha d'exigir". Solé va desitjar que Catalunya esdevingui un referent internacional en transparència i bon govern.

Més informació: Mapa Infoparticipa
La UAB distingeix 122 administracions catalanes amb el Segell Infoparticipa

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Ciutats i comunitats sostenibles