La UAB ha celebrat la Jornada sobre els drets i el treball sexual

28/11/2019
El grup d’investigació Antígona de la UAB es va encarregar de coordinar la Jornada sobre els drets i el treball sexual, que es va celebrar el passat 26 de novembre. L’acte es va acollir a l’Aula Magna de la Facultat de Dret, a les 12 del migdia, amb la presentació d’Encarna Bodelón, professora de Filosofia i Dret, i directora del mateix Grup Antígona.
L’acte va comptar amb dues taules rodones amb diverses expertes. Primer, es va tractar sobre la repressió del treball sexual i la vulneració de drets amb Janet Mérida, portaveu de Prostitutes Indignades; Clarissa Velocci, de l’Associació Genera; Maria Barcons i Paula Arce, investigadores del Grup Antígona; i la professora de Dret del Treball Rocío Medina, qui va guiar la conversa. Tot seguit, va ser el torn de Conxa Borrell, secretaria general del sindicat OTRAS; Paula Ezquerra, representant de la secció de treball sexual a la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), i Carolina Gala, professora de Dret del Treball de Seguretat Social de la UAB. Les participants van conversar sobre el treball sexual i el dret a la sindicació en un debat moderat per Lorena Garrido, professora de Filosofia del Dret i investigadora del Grup Antígona. Per acabar, Dolors Juliano, professora d’Antropologia de la UB, va protagonitzar el discurs de cloenda.
Aquesta Jornada s’acull en el marc del cicle “Debats universitaris sobre treball sexual”, on participen també una vintena d’universitats estatals. Aquests debats van sorgir com a reacció a la cancel·lació de les Jornades sobre treball sexual que havien de tenir lloc a la Universitat de Coruña al passat mes de setembre, la qual va rebre pressió pública a les xarxes socials i de caràcter polític. Va ser llavors, quan diverses universitats d’arreu d’Espanya, inclosa la UAB, van sumar-se a la iniciativa de realitzar les jornades, per defensar la llibertat de discurs i debats necessaris per a la producció del coneixement i avanços socials que ha d’haver-hi als centres acadèmics universitaris. Així ho expressaven a través d’aquest comunicat:
"Si bien la prostitución en nuestro país no recibe sanción penal, tampoco se considera actividad laboral, de tal modo que las personas trabajadoras del sexo están desprovistas de derechos y de herramientas jurídicas para, por ejemplo, combatir el estigma que acompaña a la actividad.
Por el contrario, la trata con fines de explotación sexual claramente está perseguida y castigada ya que, como consecuencia de obligaciones internacionales contraídas por el Estado, está recogida como delito en nuestro Código Penal. Teniendo en cuenta el debate en el seno del feminismo en torno a estas cuestiones y lo ocurrido en A Coruña, un grupo de personal académico de 20 universidades ha trabajado en la organización coordinada de los Debates Universitarios sobre Trabajo Sexual.
La acción parte de la convicción de que en los debates públicos de toda sociedad democrática se han de poder ofrecer y representar los argumentos de las distintas posiciones, y han de incluir la voz de las personas trabajadoras sexuales que reclaman respeto y derechos. Los Debates son una oportunidad para estimular el encuentro, el diálogo y la interlocución de la sociedad con sus protagonistas".
Les activitats es desenvoluparan durant tot aquest curs 2019/2020 a universitats com:
- Universidade da Coruña
- Universidad de Cádiz
- Universidad de Salamanca
- Universidad de Sevilla (Derecho)
- Universidad Carlos III
- Universidad de Oviedo
- Universitat de Barcelona
- Universidad del País Vasco
- Universidad de Sevilla (Antropología)
- Universitat Autònoma de Barcelona
- Universidad de Granada
- Universitat de Lleida
- Universidad Pablo de Olavide
- Universidad de Almería (Humanidades)
- Universidad de Castilla La Mancha
- Universitat de València (Ciencias sociales)
- Universidad de Zaragoza
- Universitat Oberta de Catalunya
- Universidad de Jaén
- Universidad de Córdoba
- Universitat Pompeu Fabra