La UAB commemora el Dia Internacional de les Dones Treballadores

Acte institucional pel Dia Internacional de les Dones. Homenatge a Encarna Bodelón

A l’acte, celebrat el passat dia 10, a les 12h, a la Sala d’Actes del rectorat, s’ha homenatjat la professora de la Facultat de Dret, Encarna Bodelón, especialista en drets de les dones i directora del grup de recerca Antígona. Es pot tornar a veure el vídeo al canal de Youtube de la UAB.

10/03/2022

La Secretària General de la UAB, Esther Zapater, ha iniciat l’acte referint-se a la importància d’aquesta jornada que, a la UAB, fa 17 anys que se celebra: “El 8 de març té una especial rellevància perquè reafirma el nostre compromís amb la igualtat. Ens ha permès reflexionar sobre la situació de les dones a la societat i a la universitat”. “Cal lluitar per la igualtat els 365 dies de l’any”, ha dit Zapater.

Maria Prats, directora de l’Observatori per a la Igualtat de la UAB, ha presentat les línies de treball de l’Observatori i ha fet un repàs de les tasques que s’hi duen a terme: actualització del IV Pla d’acció per a la Igualtat, campanyes de sensibilització per promoure un campus lliure de sexisme, jornades sobre masculinitats, accions formatives en matèria d’igualtat de gènere per als diferents col·lectius de la Universitat, el protocol contra l’assetjament sexual, premis als millors TFGs amb perspectiva de gènere, participació institucional a diferents xarxes, entre d’altres.

A continuació, Francesca Puigpelat, professora jubilada de la Facultat de Dret de la UAB, ha presentat la trajectòria de la professora Encarna Bodelón, que es va incorporar a l’Àrea de Filosofia del Dret de la UAB l’any 2002: “Fa 30 anys, el feminisme molestava molt a la universitat. Vaig creure que incorporar l’Encarna Bodelón a la nostra àrea podria arribar a ser un dels seus actius més importants i el temps així ho ha demostrat”. Bodelón és experta en drets de les dones i codirectora de la diplomatura de postgrau “Gènere i igualtat” a la UAB, un postgrau que porta vint anys oferint-se a la universitat en col·laboració amb la Diputació de Barcelona. També és la directora del grup d’investigació  “Antígona” de la UAB i forma part de l’Associació de Dones Juristes.

Després de rebre el reconeixement de mans del rector de la UAB, Javier Lafuente, Encarna Bodelón ha pres la paraula per compartir algunes paraules del seu diccionari jurídic feminista ha que “el llenguatge ens estructura i compartir aquest diccionari és obrir una finestra a algun dels mons que m’envolten”. En aquest sentit, Bodelón ha parlat sobre genealogia feminista, mestres, Antígona, justícia feminista i universitat. “Fer la feina que faig és un privilegi i, com a dona privilegiada, la meva obligació és posar la meva energia i coneixement al servei de les meves companyes, de l’alumnat i de la societat”, ha acabat Bodelón.

L’acte ha comptat també amb la conferència “Una lectura interseccional al convenio de Estambul” a càrrec de Ruth Mestre, professora de Filosofia del Dret i membre de l’Institut de drets humans de la Universitat de València, com a especialista en Teoria Feminista del Dret.

El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha tancat l’acte posant èmfasi en la importància d’aquesta jornada: “Aquest acte no pretén ser rutinari, sinó un dia on renovem els nostres vots per treballar cap a la normalitat, cap a la desaparició de les diferencies entre homes i dones”. Lafuente ha acabat el seu parlament amb una declaració d’intencions: “A l’Autònoma hem de visualitzar i hi ha d’haver-hi transparència en les desigualtats que es produeixen en tots i cadascun dels col·lectius de la UAB”.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Reducció de les desigualtats
  • Educació de qualitat