La UAB celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència

Cartell 2024 Dia de la Dona i la Nena a la Ciència

L'Escola d'Enginyeria, la Facultat de Biociències, la Facultat de Ciències, i la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s'uneixen per celebrar l'11F, Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència, amb un conjunt d'activitats que s'allarguen fins al 8M, Dia Internacional de la Dona, i que pretén oferir espai per visibilitzar i reflexionar sobre la nostra presència i paper en els àmbits de la ciència i l'enginyeria, així com promoure la igualtat de gènere en aquest àmbit.

05/02/2024

El Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència és una jornada destinada a reconèixer el paper crucial que les dones han tingut i tenen en el camp de la ciència i l'enginyeria, així com a promoure la igualtat de gènere en aquests àmbits. Un dels objectius és oferir espai per visibilitzar i reflexionar sobre la nostra presència i paper en aquests àmbits. L'altre objectiu és inspirar i fomentar la participació abordant les barreres i els estereotips de gènere que encara existeixen en aquests sectors. 

Aquest any 2024, l'Escola d'Enginyeria, la Facultat de Biociències i la Facultat de Ciències, juntament amb la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), han organitzat un programa d'activitats variades que acaben al voltant d'una altra data assenyalada, el 8M Dia Internacional de la Dona. Durant tot aquest període podeu gaudir de:  

  • Exposició: Les científiques i enginyeres que vindran, del 9 de febrer al l'10 de març, als expositors de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia i al vestíbul de l’Escola d’Enginyeria, elaborada per la Biblioteca de Ciència i Tecnologia. 
  • Mostra: Les científiques divulguen ciència, del 5 de febrer al 8 de març, a l'Espai BCT, organitzat per la Biblioteca de Ciència i Tecnologia. 

Les activitats puntuals que es duran a terme a l'Espai BCT són: 

  • “Scikus amb perspectiva”, el dia 13 de febrer a les 13:00 h: Sessió de debat i lectura de Scikus (Science + haikus) com a mitjà per donar a conèixer les científiques. Organitzada per la BCT i l’Associació Catalana de Comunicació Científica.

  • “Les científiques i tecnòlogues que vindran”, el dia 20 de febrer a les 13:30 h: Conversa amb dones que han iniciat els seus passos en el món de la ciència i la tecnologia, amb la participació d'Alexandra Gómez Villa (estudiant de doctorat en visió per computador, CVC),  Júlia Laguna Miralles (graduada en Matemàtiques i Física, guanyadora d’una beca Wonnow de LaCaixa i Microsoft  per dones en STEM) i  Patricia Ayma Maldonado (Presidenta i CTO de VEnvirotech Biotechnology). 

  • "Hypatia Mars, explorant el futur de l'espai",  el dia 27 de febrer a les 13:30 h: Xerrada  sobre l'experiència de la tripulació Hypatia I, i presentació del nou repte que afrontarà la segona tripulació, amb la participació de Neus Sabaté Vizcarra (Institut de Microelectrònica de Barcelona IMB-CNM-CSIC) i Helena Arias Casals (estudiant d'enginyeria mecànica i electrònica de la UPC). 

 Finalment, acabem aquest cicle d'activitats amb: 

  • Taller d'autodefensa femenina, a càrrec del club Món-Físic, al SAF, 13 de març a les 17h.:  Aquest taller no només proporciona eines pràctiques i útils per desenvolupar-se en diferents situacions intimidatòries, sinó que també ajuda a entendre i a gestionar les nostres reaccions i emocions davant una agressió. Tot amb l'objectiu de millorar l'autoconfiança i prendre consciència de les nostres capacitats i de tot el nostre potencial. Període d'inscripció de l’11F al 8M en aquest enllaç

Aquest conjunt d'activitats vol fomentar la visibilitat de les dones en el camp de la ciència, promoure la igualtat de gènere i proporcionar eines per a la seva consolidació professional i personal en aquests àmbits. 

Us animem a participar-hi!