La professora Irene Brugués participa al seminari virtual 'Construint la ciutat en femení'

Cartell seminari virtual

Com a directora tècnica i arxivera d’Àmbit Cultural de Benedictines (ACUB), la professora Irene Brugués ha coordinat aquest espai de trobada virtual amb sessions el 22 i 29 d’abril. La docent és una de les ponents i parlarà sobre la vida de les monges de Sant Pere de les Puel·les a la baixa edat mitjana i les peculiaritats del seu arxiu monàstic femení.

19/04/2021

El seminari virtual “Construint la ciutat en femení” és un espai de trobada i diàleg interdisciplinar organitzat per Àmbit Cultural de Benefictines (ACUB), els dies 15, 22 i 29 d’abril, per debatre sobre Sant Pere de les Puel·les, el primer monestí femení de la ciutat de Barcelona fundat al segle X. 

La professora Irene Brugués, directora tècnica i arxivera d’ACUB, ha format part de la coordinació del seminari i també intervindrà en dues sessions. La primera intervenció serà aquest dijous 22 d’abril, a les 16 hores, en el marc de la taula rodona “La vida a Sant Pere a la baixa edat mitjana”, en què la professora farà una aproximació als membres de la família monàstica: la comunitat formada per domnes, dones i escolars, però també preveres de l'església, els treballadors i treballadores de la comunitat, els protectors, etc.

La segona intervenció serà durant la tercera i última sessió del seminari, el dijous 29 d’abril, també a les 16 hores. Irene Brugués, que ha dedicat part de la seva recerca al patrimoni cultural i històric de les benedictines a Catalunya, parlarà sobre l’arxiu medieval del monestir de Sant Pere de les Puel·les.

Està considerat l’arxiu monàstic més important de Barcelona i de Catalunya, tant pel volum de documentació conservada com per la seva antiguitat. La professora farà un repàs sobre el tipus d’informació que en queda, una part molt reduïda, i quins espais es van fer servir per a la custòdia de la documentació.

Per a Irene Brugués, es tracta d’un arxiu de vital importància per entendre l’evolució urbana, social i històrica de la ciutat de Barcelona: “És memòria viva d'un model de vida femenina, d'una cultura mil·lenària, d'un espai que al llarg dels segles ha acollit dones de totes les edats i condicions, on han desenvolupat activitats que anaven més enllà de les que la societat de la seva època els marcava com a pròpies del seu gènere”.

Podeu trobar més informació sobre el programa i inscripció al seminari a través d’aquest enllaç.