"La facultat t’ofereix una bona base des d’on poder construir el teu futur professional si ho saps aprofitar bé

11/06/2019
L’Eduard Pladellorens Salat va néixer el 1994 a Manresa. El 2012 va optar per la carrera de Gestió aeronàutica a la UAB, després de cursar un any va deixar la carrera nàutica i va començar Ciències Polítiques. Més tard, va estudiar el màster en Màrqueting Polític: Estratègia i Comunicació política de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials”. Actualment està treballant en diversos projectes enfocats en l’àmbit de la comunicació política.
L'Eduard és una persona molt activa en la tradició del Pubillatge i dels Hereus de Catalunya, escollit el 2014 com a Hereu de Manresa i posteriorment Fadrí de la Catalunya Central 2015. Posteriorment, va entrar a treballar per l’entitat com a secretari i en l’actualitat és el Delegat a la Catalunya Central.
Quina és la teva feina actual?
Just en aquest moment podríem dir que tinc diferents feines. En les últimes eleccions municipals he estat treballant com a director de campanya d’una candidatura d’un municipi del Bages.
Per altra banda, he estat realitzant una estada de pràctiques al gabinet de comunicació de l’Agència Catalana de Turisme i de la Direcció General de Turisme on hi vaig accedir per realitzar les pràctiques del Màster que estic estudiant i on hi continuaré fins la tardor donat que m’han prorrogat el contracte que hi tenia.
A part, amb una companya que es dedica a la comunicació com a freelance estem posant els primers pilars d’un projecte pel qual volem crear una agència de comunicació i assessoria destinada tant al món privat com també al públic i al polític.
Com vas accedir-hi?
En el cas de la direcció de la campanya municipal em van venir a buscar directament. Després d’estar treballant com a tècnic de comunicació a l’Ajuntament del municipi, concretament i al finalitzar la substitució, em van contactar per ajudar-los amb la campanya. Es va donar el cas que ja tenien referències meves i per una altra banda, lligat al fet que devien veure una bona feina meva a l’Ajuntament, i valorant el meu perfil, els va porta a fer-me la oferta.
Pel que fa a les pràctiques, més enllà de les que oferia el màster les vaig voler buscar pel meu compte. Havent tingut la sort de poder treballar a la comunicació des d’un ajuntament, vaig creure que era un bon pas per intentar treballar des d’una institució més gran, al departament de Turisme de la Generalitat, que forma part de la Conselleria d’Empresa i Coneixement.
Finalment, referent a la petita agència que estem a punt d’obrir, al final es fruit de l’interès de dos persones joves amb la inquietud de voler crear nous projectes que te’ls puguis sentir propis. És una d’aquelles coses que sents que o bé les fas ara que disposes de certs marges o potser no les faràs mai pel risc que comporta. Creiem que hi ha un mercat que està en creixement on la nostra formació ens permet diferenciar-nos de la competència per oferir uns serveis concrets on altres estan més limitats o s’enfoquen a un target diferent.
Com valores la formació rebuda aquí a la facultat?
A nivell general la valoro positivament però vull posar-ho en la seva justa mesura. La carrera de Ciències Polítiques t’ofereix un ventall molt ampli d’opcions, des de les relacions internacionals a la comunicació política passant per la gestió pública, però també trobem gent enfocades al sector econòmic, a entitats socials o fent oposicions per entrar com a funcionaris en administracions diverses. Aquesta disparitat fa que cap dels perfils surti plenament preparat per treballar com a tal i hagis de completar la teva formació fora de la universitat.
Certament però cal entendre tenint en compte els estàndards en que es troba la universitat pública. Una major especificació abans de certs cursos comporta classes de menys alumnes possiblement, amb un major cost i tot el que en deriva. Per aquest motiu, crec que més enllà de la dificultat que surtis clarament especialitzat en allò que et vols dedicar i que t’obliga a formar-te externament, la facultat t’ofereix una bona base des d’on poder construir el teu futur professional si ho saps aprofitar bé.
Considero molt important que en una Facultat com la nostra es treballi la manera d’entendre el món polític i es busqui potenciar l’objectivitat i la promoció d’un esperit crític o la capacitat d’analitzar des de diferents perspectives els diferents escenaris polítics i electorals. Al final la Facultat et posa unes eines bàsiques per entendre l’ecosistema i un cop es donen per assolits els diferents conceptes en matèries diferents et comencen a obrir les diferents possibilitats que tens.
Com veus la Facultat des de la pràctica professional? Algun consell per millorar?
Jo reconec que ara, i tant sols han passat dos anys, em queda una mica lluny. He tingut la sort d’escollir un màster que està molt enfocat a la visió professional i no tant a l’acadèmica, fet que m’ha facilitat el pas d’un àmbit a l’altre. Un cop entres a treballar veus que del món acadèmic al món professional hi ha un salt pel qual no se’t pot preparar. Simplement l’has de fer i adaptar-t’hi.
Aquest canvi està marcat per les diferents dinàmiques de les dos esferes. La facultat no et prepara per treballar per objectius, per planificar projectes a llarg termini, per encara certes tipologies de reunions o per administrar un pressupost al teu càrrec. Aquests són alguns dels exemples que fan que la universitat s’allunyi de la pràctica professional. Cal tenir en compte que és un canvi difícilment salvable, per això crec que el millor que pot fer un alumne és buscar feina per treballar mentre estudia (ja hi ha molts estudiants que es veuen obligats a fer-ho per necessitat) o col·laborar amb entitats i associacions per tal de prendre consciència d’aquestes coses. Qualsevol cosa activa que es pugui més enllà d’estudiar generar un valor positiu vers un mateix com a professional.
Algun consell per millorar?
Si hagués d’aconsellar quelcom als alumnes actuals els diria que enfoquin el món professional tant aviat com puguin i sense por, que a vegades és el que més ens costa. Veiem molta feina a la universitat i ens costa fer el pas de pensar que podem dedicar-hi més hores.
Treure bones notes és important, però un cop entres al món professional la nota que hagis tret a un examen concret perd molt valor i en guanya molt més tot allò que hagis pogut aprendre més enllà de dedicar hores a preparar un examen. Allà importen les competències que hagis assolit i les que estiguis capacitat per aprendre en un futur, la flexibilitat d’adaptar-te ràpid a nous entorns, els teus valors i qualitats personals i com aconsegueixes lligar tot això per posar-ho al servei d’un equip de treball.
Al final els estudiants, especialment en la nostre facultat, hauríem de sortir per intentar aportar quelcom més a la nostre societat per tal que aquesta creixi de la manera que considerem oportuna. La universitat t’aporta una marca, uns valors concrets i una manera de fer, però llavors és un mateix qui ha de desenvolupar les seves pròpies capacitats i respondre als objectius que tinguis. El principal consell doncs és que ningú s’escudi en la seva carrera. Si mentre estudies vas més enllà fora de la universitat sempre aniràs una mica més endavant que aquells que no.