L'inici d'un grau en temps de pandèmia

Experiència alumnes primer de sociologia

El primer de carrera en mig d'una pandèmia ha suposat, en alguns casos, tenir més dificultats, sobretot en un sentit relacional. La part positiva, però, és que els últims mesos de curs han pogut reprendre progressivament la presencialitat i tornar una mica a la "normalitat".

07/07/2021

Aquest darrer curs ha estat un curs complicat. Quan pensàvem veure la llum a finals d'estiu del 2020, van tornar els confinaments i els tancaments perimetrals. El sector educatiu s'ha vist colpejat per la realitat sanitària i tots hem hagut de fer un gran esforç per tirar endavant. Els que van finalitzar l'any passat el batxillerat, també d'una manera anòmala, han hagut de començar aquesta etapa quasi a cegues. Des de la Facultat hem volgut conèixer quina ha estat la seva experiència i hem entrevistat a dues alumnes de primer de Sociologia; la Mireia Mateu i la Mireia Guerrero.

Les dues expliquen que van acabar fent Sociologia de "rebot": "l'institut ens va portar a l'Autònoma per assistir a les xerrades. Jo volia fer traducció però vaig acabar a la xerrada de Sociologia de casualitat i em va agradar", ens diu la Mireia Mateu. En el cas de la Mireia Guerrero, la seva primera opció era Psicologia, però per nota va entrar a la segona opció; Sociologia: "no sabia ben bé en què consistia, però ara que l'estic fent he descobert que m'agrada i em motiva molt".

Les dues coincideixen en el fet que han triat l'Autònoma per l'ambient, el campus i la proximitat: "sempre me'n havien parlat molt bé i he de dir que el campus és increïble [...]. He conegut gent molt interessant i en el grau hem tractat temes bastant importants que no s'acostumen a parlar en altres graus", ens argumenta la Mireia Guerrero.

Pel que fa a el contingut, les dues esperaven que fos més pràctic, però saben que el primer curs és força teòric en tots els graus i que, a més a més, aquest any se li ha sumat una pandèmia, que ha obligat a passar les assignatures a la modalitat online. Tot i això, consideren que el contingut ha estat interessant i les ha engrescat per seguir treballant i iniciar un segon curs amb energia.

El primer de carrera en mig d'una pandèmia ha suposat, en alguns casos, tenir més dificultats, sobretot en un sentit relacional: "des d'un inici no coneixes a ningú, no pots venir al campus i és més complicat integrar-se" ens confessa la Mireia Mateu. La Mireia Guerrero va tenir la sort de fer un petit grup amb companys i poder fer la feina des de casa de manera conjunta, però diu que "òbviament no és el mateix que venir a la Facultat com hem fet gran part del segon semestre".

La part positiva, però, és que els últims mesos de curs han pogut reprendre progressivament la presencialitat: "ha estat bé perquè hem passat de no conèixer a ningú a, de cop, retrobar-nos amb tothom i començar a crear vincles entre nosaltres", afegeix la Mireia Mateu. A més, s'han sentit recolzades pel professorat: "em pensava que la relació seria molt més distant i hem acabat tenint un tracte personal i proper".

Si haguessin de donar consell a futurs estudiants universitaris, les dues els recomanarien que no triessin els estudis pensant únicament en el futur laboral o en la part econòmica, sinó que fessin un pas més enllà i pensessin en el que realment els hi agrada, els apassiona i els hi interessa aprendre: "si decideixes fer una carrera, t'ho has de 'currar' durant quatre anys i és millor que t'agradi, també perquè trobaràs que tens afinitat amb la majoria de gent, amb temes a compartir i a debatre que és el més enriquidor de tot", ens diu la Mireia Mateu. "Tria una carrera que realment la vulguis viure" afegeix la Mireia Guerrero.

Esperem que el segon any s'acosti el màxim possible a les seves expectatives i que la situació sanitària sigui favorable. Nosaltres us animem a seguir treballant!