L'Escola d'Arxivística i Gestió de Documents celebra 20 anys amb la mirada en les noves generacions

20 anys d'ESAGED

L'ESAGED arriba al seu 20è aniversari com a referent en la formació en arxivística a escala catalana, estatal i internacional amb un programa d'activitats i un espai web ple d'història, testimonis i projecció de futur per la professió.

07/07/2022

“L’oficialització i certificació dels estudis reforcen la solidesa de l’aposta per una arxivística renovadora i compromesa amb els valors vinculats al bon govern, la memòria i els drets democràtics.” Ramon Alberch, Director de l'ESAGED (2002-2016)

Han passat dues dècades des que lEscola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona veiés la llum l’any 2002, fruit de l’esforç d’un grup de professionals vinculats als arxius que van crear l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió Documental de Catalunya (AAC), un ara llunyà 25 de juny de 1985. Casualment, -o no-, el mateix dia que va néixer la Llei 16/1985 de Protecció del Patrimoni Històric, al qual pertany el patrimoni arxivístic.

La motivació d’aquest grup inicial de 87 membres, que ara en són 820, fou impulsada per la pressió del col·lectiu professional, que reivindicava un projecte docent de nivell universitari. Segons Alfred Mauri, ex director, “l’ESAGED ha estat l’eina clau per fer possible una formació que respongui a les necessitats i les demandes de la societat quant a accés i preservació de la informació, transparència i garantia de drets, amb un impacte directe alhora en la millora de l’eficiència de les organitzacions.”

Enguany, 20 anys després, el projecte no tan sols és una realitat. En paraules del seu director, Joan Pérez Ventayol, l’ESAGED “és un referent en la formació en arxivística a escala catalana, estatal i internacional”.

 

Pionera, capdavantera i global

L’ESAGED s’ha caracteritzat per la seva visió integradora i avantguardista de la professió, constituint-se en una iniciativa pionera a l’estat espanyol, i essent la primera organització a nivell internacional en assolir la certificació en la ISO 30301 de sistemes de gestió per a documents.

Convenis de col·laboració amb universitats de Mèxic, Colòmbia, Equador, Perú, Guatemala i Bolívia, amb els arxius generals de la nació de l’Uruguai i la República Dominicana i amb nombroses associacions i organitzacions professionals de l’estat i d’arreu del món fan palesa la seva vocació internacional.

L’ESAGED rep el suport i la col·laboració d’empreses del sector i d’institucions com la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

 

Un aniversari amb història i projecció de futur

Per commemorar l’efemèride s’ha preparat un seguit d’activitats. El tret de sortida el va donar la jornada de portes obertes presencial del passat mes de maig. El programa continuarà durant el curs acadèmic 2022-23, incloent-hi classes magistrals -algunes en col·laboració amb altres empreses i institucions, com ara Televisió de Catalunya-, xerrades i actes diversos.

Les activitats principals de la celebració es duran a terme els dies 10 i 11 de novembre, amb un primer acte institucional que tindrà lloc a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, on hi participaran prestigiosos representants del món de l'arxivística i autoritats. La segona jornada, a l'Hotel EXE Campus, al Campus de la UAB a Bellaterra, serà més lúdica i festiva, amb els titulats i titulades de l'ESAGED com a protagonistes. Aquests esdeveniments comptaran amb diverses sorpreses que s'aniran revelant properament.

El programa complet d’activitats es publicarà a l’espai web creat per l’aniversari, que també estrena un logotip especial per l’ocasió. El web s’estructura en quatre apartats. La secció dedicada a la història i trajectòria del centre compta amb testimonis de membres de la direcció i documents, com ara díptics d’estudis o memòries. L’apartat de la celebració del 20è aniversari incorpora la presentació i el programa d’activitats, mentre que la secció “L’ESAGED avui” fa menció de l’equip humà i de les institucions i empreses que en són patrons i col·laboradors o tenen conveni amb el centre. El quart apartat es bolca en el present i, sobre tot, en el futur de la professió, a través de la veu dels titulats i titulades, ja professionals consolidats, que han de seguir impulsant i fent evolucionar l’arxivística. Dit d’una altra manera, i citant a Remei Perpinyà, coordinadora de l’àrea de recerca: “seran les noves generacions les que hauran de fer que l’ESAGED connecti i s’adapti als nous temps”.