Jornada de docència. Un espai necessari

10/02/2020
No tinc constància de quan s’inicià aquesta pràctica, que no tenen totes les facultats del campus de Bellaterra. Com s’afirma en el títol d’aquesta editorial, la Jornada de docència és un espai totalment necessari (i potser, insuficient). La FCPS disposa de molts pocs moments d’aquestes característiques, on el PDI que imparteix docència a la Facultat es pot reunir per contrastar dades, informacions, opinions, dubtes i fer propostes disposant d’un temps raonable per fer-ho, i amb l’ajuda de material i experts convidats per a reforçar arguments. Intercanvis d’aquest tipus es poden donar també en d’altres espais, però de forma més limitada. Les trobades de professorat en finalitzar els respectius semestres són una altra possibilitat. I unes altres són la Junta de Facultat o la Comissió d’Ordenació Acadèmica, que tenen a més l’avantatge d’integrar representats de l’alumnat i del PAS, encara que a la pràctica ofereixen poc marge per a tractar en profunditat qüestions vinculades amb la docència.
El passat dilluns 3 de febrer ha tingut lloc una nova edició de la Jornada, en la que han participat una trentena de PDI, destacant de forma absolutament aclaparadora el pertanyent al Departament de Sociologia. Aquesta edició ha estat dedicada a dues temàtiques: l’abandonament dels estudis a la facultat i el Pla d’Acció Tutorial (veure notícia en aquest mateix butlletí). En relació a la primera qüestió, durant la Jornada es va presentar la nova eina d’anàlisi elaborada per l’OGID de la UAB, que permet una aproximació més rica del fenomen i copsar millor la seva complexitat. Respecte al Pla d’Acció Tutorial, es volia informar de les noves línies d’actuació desenvolupades per la Unitat d'Assessorament Psicopedagògic de la UAB, així com de les tutories d’arrelament i de Recerca-Impuls de la Facultat.
Ja fa 10 anys, el febrer de 2010, durant el mandat del degà Cardús, va tenir lloc una “Jornada d'anàlisi sobre els principals desafiaments per a la millora acadèmica de la Facultat”, en la que es va encarregar al professor Josep M. Masjuan i a l’equip del GRET que analitzessin els principals problemes detectats en l’activitat docent de la Facultat, amb la finalitat d’identificar i elaborar indicadors que permetessin “fer un seguiment objectiu anual dels resultats”. Cinc anys més tard, l’equip deganal del professor Joan Botella, i sota l’impuls del vicedegà d’Ordenació Acadèmica Vicent Borràs, realitzava un ambiciós procés de revisió de l’oferta docent de la Facultat a una Jornada de reflexió que ampliava la participació a alumni i professionals vinculats a les titulacions de la Facultat. Per aquesta fi, s’havien elaborat quatre documents de treball dedicats a: les habilitats i competències a assolir per l’estudiantat; el nou mapa de titulacions; la cooperació amb altres institucions; i la dimensió econòmica de tots aquests processos.
La intenció de l’actual equip de deganat és organitzar una nova jornada de docència més ambiciosa l’any que ve, cinc anys després d’aquella revisió de l’oferta docent, i que serveixi per a posar al dia alguns dels grans debats relatius a la docència a la facultat. Un dels desafiaments d’aquesta i d’altres iniciatives és com aprofitar la tasca feta, com avançar en un treball acumulatiu i no deixar en la cistella i empolsinats els documents, els estudis, els diagnòstics i les propostes ja realitzats. Al mateix temps, el canvi accelerat del nostre entorn potser ja deixen inservibles algunes de les eines escollides per actuar en les problemàtiques docents i ens obliga a replantejar les hipòtesis d’ahir, tal i com s’evidencià a la darrera Jornada de docència. Superar aquests i d’altres esculls constitueix tot un repte.
Laura Feliu Martínez, degana