Jornada de docència

10/02/2020
El dilluns 3 de febrer, una trentena professors dels departaments que imparteixen docència a la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, han assistit a l’edició anual de les Jornades sobre Docència. Enguany, el tema central de la Jornada ha estat el de l’abandonament dels estudiants en les diferents titulacions. Per abordar aquesta problemàtica la sessió s’ha estructurat en dues parts complementàries: la primera, amb la presentació de l’eina Datadash com a recurs per a l’anàlisi quantitativa de les dades sobre abandonament acadèmic, seguida de l’explotació d’aquestes dades en l’àmbit de la Facultat; la segona, amb presentació del Pla d’Acció Tutorial, com a instrument de detecció i prevenció de l’abandonament, tant a nivell de la UAB com de la Facultat
Pel que fa la primera part, Antoni Borfo i Joan Maria Segura, cap i tècnic, respectivament, de l’OGID expliquen el potencial de l’eina Datadash per a explorar el fenomen de l’abandonament; amb la possibilitat de creuar diferents variables com la nota de tall, la preferència i el tipus d’accés als estudis, crèdits superats, el sexe, etc. A continuació, el gestor acadèmic de la Facultat, Enric López, presenta les dades per a la Facultat, destacant un nivell moderat-alt d’abandonament en relació a la mitjana de la UAB i una manca de correspondència entre la nota de tall (que ha augmentat significativament els darreres anys i en totes les titulacions) i una taxa d’abandonament que no ha disminuït.
Pel que fa la segona part Gabriel Chancel, de la Unitat d'Assessorament Psicopedagògic de la UAB, presenta el Pla d’Acció Tutorial de la UAB, destacant alguns serveis d’assessorament i assistència psicopedagògica que poden incidir en la prevenció de l’abandonament. A continuació, la Coordinadora d’Estudis de la Facultat, Olga Serradell, presenta aquest pla a nivell de facultat, explicant el funcionament i els resultats de la implementació de les tutories d’arrelament i d’impuls i recerca. Les tutories d’arrelament tindrien el propòsit, justament, de detectar a temps possibles causes d’abandonament dels estudiants de primer curs (en el que es produeixen més abandonaments).
Cada una d’aquestes dues parts va generar un debat posterior molt ric, amb aportacions molt interessants (com la necessitat de complementar aquests estudis quantitatius amb aproximacions més qualitatives) que de ben segur permetran posar fil a l’agulla a un fenomen tan complex.