Isaac Colmenar, alumni: ‘El procés de selecció per aquesta vacant a Cuba va ser ràpid perquè he fet la carrera en anglès’

Entrevista Isaac Colmenar
És un dels graduats de la primera promoció de Turisme en Anglès i, en unes setmanes, marxarà per segona vegada al Carib. Encara el seu camí professional passant un any sencer a Cuba, on rotarà per diferents establiments del grup Blue Diamond de l’illa per reforçar la seva destresa com a adjunt de direcció. Té molt clar el seu missatge per als futurs graduats i graduades: “que marxin”.

06/09/2019

Gràcies a la Gemma Sagué, la coordinadora de pràctiques internacionals. Vàrem tenir una conversa perquè jo no sabia què fer, i ella em va dir: “Isaac, crec que tinc una oferta per tu a Cuba”. Ella sabia que jo volia marxar fora. Després d’enviar un correu al José Luís, responsable de Recursos Humans de Blue Diamond Resorts, de seguida vaig començar amb les entrevistes.
 
  • En què va consistir el procés de selecció?
A l’inici vaig fer una entrevista per Skype amb en José Luís, que estava a Cuba. Quan em va confirmar que seguia al procés de selecció, vaig anar a l’abril a Madrid a fer una entrevista amb ell i el director general de la companyia Blue Diamond. Al cap de pocs dies em van dir que m’havien seleccionat. Va ser molt ràpid, la veritat.  
 
  • Què t’atreia d’aquest programa?
Bàsicament, poder marxar a l’estranger durant un any i optar a una vacant com a adjunt de direcció, ja que són unes pràctiques diferents de les que normalment fas. Veus una altra part de l’hotel. Sempre he vist com es treballava a un hotel des de posicions d’entrada, així que m’anirà bé veure què és fer d’adjunt/a de direcció perquè encara no tinc clar si vull acabar treballant a un hotel o a una agència, així que podré veure una part més diferent del que unes primeres pràctiques et poden donar, com ara la part de finances o com és el dia a dia d’un General Manager.
 
  • Cuba era una de les teves principals destinacions?
No, però mentre pogués anar a l’estranger ja m’estava bé. Tenia com a llocs predilectes el Japó o Austràlia, però és difícil trobar-hi ofertes. Tot i que sempre havia volgut anar a Cuba de viatge i, amb aquesta oportunitat, tinc moltes ganes de conèixer l’illa. A part és un indret on hi ha molta naturalesa i parcs, i es poden fer activitats esportives com el submarinisme, i això és un al·licient més.
 
  • Què creus que et proporcionarà aquest programa rotatiu per diferents hotels de l’illa?
Encara estic expectant per veure què faré, però crec que veuré altres maneres de fer i com són els hotels allà. Al Carib, les persones treballen d’una forma molt diferent de la d’aquí: és més pausada, més calmada, no s’estressen. Per mi, crec que serà bastant exigent, perquè es treballa moltes hores –com a tot arreu-, però alhora serà una bona oportunitat per aprendre i conèixer la part més directiva de l’hotel, que és la raó per la qual hi vaig. Em servirà per saber si vull aspirar a això. Perquè a l’inici de la carrera em pensava que faria de guia turístic o treballaria a una agència, però fer pràctiques als hotels no em va desagradar i crec que ara és el moment d’aconseguir aquest tipus posicions.
 
  • No és la primera vegada que marxes: ja havies estat a República Dominicana a AMResorts i a Portugal amb The Luxury Collection per fer unes pràctiques. Què t’han aportat aquestes experiències?
A República Dominicana hi vaig anar al segon curs, en el moment de fer les pràctiques a l’Escola. Vaig fer un cross-training a recepció i a Recursos Humans. Jo tenia més interès en la part de Recursos Humans, però també em va anar bé saber estar a la recepció a un hotel al Carib perquè així vaig aprendre com funciona. A Recursos Humans vaig estar fent inducció amb els nous treballadors i estudiants en pràctiques. Portugal em va servir per aprendre l’idioma.
 
  • Què recomanaries als alumnes de 3r i 4t que ara començaran a assistir a xerrades i a informar-se sobre aquest tipus de programes de pràctiques a l’estranger?
El primer és informar-se sobre el país, si t’atrau. Després, el tipus de vacants. S’ha de mirar en què consisteix l’oferta, perquè potser la destinació no t’agrada tant però l’oportunitat està molt bé i t’ofereixen molt bones condicions. Després de fer les pràctiques a recepció aquí, jo recomano anar a l’estranger a fer pràctiques de vacants més corporatives. Sobretot els hi diria que marxin. En el currículum guanya molt que hagis marxat a l’estranger, sobretot al Carib. És un dels llocs que més m’han mirat si hi he anat i m’han comentat positivament.
 
  • Formes part de la primera promoció de graduats/des del Grau de Turisme en Anglès. Com valores el fet d’haver cursat aquests estudis en llengua anglesa?
Positivament! El procés de selecció per aquesta vacant a Cuba va ser ràpid perquè he fet la carrera en anglès, i ja van entendre que tenia un bon nivell i no em costaria parlar. En altres feines que també m’han sortit a l’estiu el que més em valoraven era haver cursat la carrera 100% en anglès. De fet, he tingut diverses ofertes només per aquest fet.