Intercanvi de professorat entre l'EUTDH i la RMIT Vietnam per conèixer la gastronomia vietnamita i espanyola

Els professors Roger Calaf i Justin Kong

El professor Roger Calaf va oferir el 15 de juliol un workshop online als estudiants de la universitat RMIT Vietnam per explicar els orígens i particularitats de la gastronomia a la Península Ibèrica. Al mes de maig, els alumnes del Grau de Turisme en Anglès també van assistir a una classe en línia amb el professor Justin Kong sobre l’auge de la cuina vietnamita arreu del món.

19/07/2021

El 14 de maig, els estudiants de Grau de l’assignatura Gastronomy and Oenology van tenir una sessió especialitzada amb el professor Justin Kong, de la universitat RMIT Vietnam. El professor va oferir una presentació en línia sobre la gastronomia a Vietnam, situat al Sud-est Asiàtic, i sota la influència colonial de França i la Xina.

L’element comú del continent és l’arròs i, especialment la gastronomia del sud-est asiàtic, es caracteritza per la presència d’ingredients com el xili, la llima i l'alfàbrega. Un dels principals plats són els noodles, expandits per la Xina, dels quals n’hi ha moltes varietats i receptes com els Pho, els Bun o els Noodle Roll. 

La cuina vietnamita, cada cop més present

D’una banda, els francesos van afegir a la gastronomia vietnamita la baguette, de la qual en va néixer un dels principals menjars ràpids del país: el Banh Mi. Aquest entrepà és considerat com un dels Tops 20 street food segons la revista Fodor’s Travel. El professor Justin Kong també va fer menció a la cultura del cafè a Vietnam, establerta pels francesos al segle XIX, i que ha portat al país a ser el 2º productor mundial de cafè

Segons l’expert, el menjar vietnamita està guanyant terreny a nivell mundial, i està a punt de situar-se entre les 10 gastronomies mundials més ben valorades per diverses raons. D’una banda, l’economia del país està creixent –des del 2015 que el PIB anual està per sobre del 5%-; i de l’altra, "té una cultura proteccionista molt arrelada". Altres aspectes que també tenen a veure són la immigració, la influència de la motocicleta com a mitjà de transport o l’existència d’una àmplia gamma de plats tradicionals de carrer.  

En aquest sentit, el professor Justin Kong va finalitzar la seva sessió amb una projecció d’un vídeo on s’explica la poca incidència al país de cadenes estrangeres com McDonald’s o Starbucks.

Les influències de la gastronomia a la Península Ibèrica

El passat 15 de juliol, el professor Roger Calaf va oferir un workshop als alumnes de la RMIT Vietnam sobre la història i característiques de la gastronomia ibèrica. Roger Calaf va començar la sessió explicant les variants geogràfiques de la península, fet que ha facilitat una cuina molt variada al territori. 

Es tracta d’una gastronomia fruit de l’intercanvi entre cultures que hi ha hagut al llarg de la història. D’una banda, fa 3.000 anys els ibers ja utilitzaven tècniques per produir cervesa o obtenir carn curada, i van estrènyer relacions comercials amb altres cultures. 

El llegat grecoromà també va afavorir el desenvolupament del Mediterranean Triad, format per olives, raïm i blat; i la base actual de la dieta mediterrània, declarada el 2010 com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La presència dels àrabs durant vuit segles va permetre la introducció de l’arròs a Europa, i l’aparició de plats icònics com la paella. A més, es van afegir noves tècniques com la destil·lació per a l’elaboració de licors. 

Amb l’arribada a Amèrica a partir del 1492, es van introduir molts productes “indispensables” per a la gastronomia espanyola. Els ingredients que provenien d’Amèrica com el tomàquet, la patata o les mongetes són la base de molts dels plats tradicionals del territori, com el gaspatxo, la botifarra amb seques, o la truita de patates. 

Les particularitats del pernil i el vi

El professor Roger Calaf també va explicar el procés de producció del pernil i les diferents categories que s’estableixen depenent de l’alimentació del porc. L’expert també va dedicar una part de la sessió al vi, ja que Espanya és el 1º país del món amb més hectàrees de vinyes i el 3º productor de vi. La seva climatologia variada ha afavorit l’existència de gairebé un centenar de denominacions d’origen, i el creixement de fins a 235 varietats de raïm diferents.

Per últim, el docent va voler fer incís en com la gastronomia pot ser una eina de desenvolupament per a les àrees rurals. En aquest sentit, Roger Calaf va fer menció a la Declaració de Geòrgia de l’Organització Mundial del Turisme l’any 2016, que constata el paper de l’enoturisme en la diversificació de l’oferta turística d’un territori i la seva contribució a fomentar un turisme més sostenible.

Aquest ha estat el segon intercanvi de professorat entre l’EUTDH i la RMIT de Vietnam, que ja va tenir lloc al mes d’abril a l’assignatura Regional Tourism Policies entre les docents Imma Díaz i Jackie Lei Tin Ong.