Inauguració de curs excepcional: Bruno Dente, nou Doctor Honoris Causa per la UAB

10/10/2019
La cerimònia s’ha desenvolupat a la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, que ha estat el centre des d’on ha partit la iniciativa de la investidura. Sota la presidència de la Rectora Margarita Arboix, s’ha seguit el protocol ideat per aquestes ocasions: el nou doctor s’ha esperat fora de la sala i el seu padrí, el professor Joan Subirats, i el Secretari General de la UAB, en Rafael Rebollo, l’han anat a buscar mentre el nombrós públic es posava dempeus per a rebre’ls amb aplaudiments. Un ritual que ens ajuda a assenyalar moments que considerem importants. La seva lliçó magistral que ha portat com a títol: Public Policy Analysis: deux ou trois choses que je sais d'elle ha estat el punt culminant de l’acte. Des de la nostra Facultat, el professor Subirats actuant com a padrí ha estat l’encarregat de glossar els seus mèrits.
La candidatura del professore Dente ha transitat per un llarg recorregut des que la Junta de Facultat del 16 d’Octubre del 2017 va aprovar iniciar el procés. Des de llavors, la proposta ha passat per tots els canals de ratificació de forma exitosa: Consell de Departament de Ciència Política i Dret Públic, Junta de Facultat i, finalment, votació secreta al Consell de Govern.
La UAB distingeix amb el títol de doctor honoris causa a “aquelles persones que per la seva activitat rellevant en el camp de la docència, de la recerca, de la cultura o, en casos excepcionals, pel seu servei a la societat, en siguin considerades mereixedores”. En Bruno Dente compleix sobradament aquests requisits. En primer lloc, com a figura pionera en l’estudi i consolidació de les polítiques públiques en el que anomenàvem temps enrere "Ciència de l'Administració", i que la vertebració amb una tradició més anglosaxona i menys arrelada en l’empremta jurídica ens ha portat a designar avui: “Gestió pública”. L’exposició preparada per la Biblioteca de Ciències Socials – i que compta amb una part consultable físicament a les vitrines d’exposició a l’entrada del seu edifici i una altra de virtual– serveix per a fer un repàs molt útil de la seva principal producció científica.
En segon lloc, per la seva vinculació amb la nostra Facultat quan aquesta es va posar en marxa ja fa 33 anys. Fins i tot abans de què aquesta existís, com ens ha recordat el seu padrí, el mestratge del professor Dente va servir d’inspiració gràcies al curs introductori a l'anàlisi de polítiques públiques impartit a Barcelona sota el patrocini de l’ICPS i de la Diputació. Des de llavors, la seva aportació ha estat important tant a nivell de Grau com de Màster. Rememorar aquella època i observar l’evolució experimentada ens serveix per a reflexionar sobre el recorregut i valorar les aportacions realitzades.
En tercer lloc, i això té molt de sentit en un acte que és també inauguració d’un nou curs, per constituir la seva trajectòria un model per a les noves generacions, d’esforç, d’estudi, de rigor científic, i de rellevància política i social de l’objecte que s’analitza.
Per últim, cal valorar positivament la proximitat entre tradicions acadèmiques semblants, i properes, que han estat sempre molt lligades, i que ens vincula a les diferents escoles italianes de pensament polític i social.
Amb anterioritat, la UAB ha lliurat dos Doctors Honoris Causa a proposta única de la Facultat (de les més d’un centenar personalitats investides fins el moment): el professor i polític francès Maurice Duverger (1988) i en Jordi Porta i Ribalta (2013), fundador i director durant molts anys de la Fundació Jaume Bofill, sota el padrinatge de Josep Maria Vallès. I d’altres 2 conjuntament amb altres centres: amb la Facultat d’Educació en Samuel Ruíz (1997), bisbe de San Cristóbal de las Casas de Chiapes, que va comptar com a padrins a en Jaume Botey i Rafael Grasa; i juntament amb les Facultats de Filosofia i Lletres, i de Dret, l’Estela Barnes de Carlotto (2005) per la seva tasca al davant de l’Associació Abuelas de Plaza de Mayo, que en aquesta ocasió va tenir com a padrí al professor Josep Lluís Martín Ramos, del departament d’Història Moderna i Contemporània.
La nostra Facultat haurà d’esperar com a mínim 4 anys per tornar a presentar una nova candidatura (d’altres centres més grans ho poden fer cada 2 anys). Potser caldrà pensar en alguna dona, en algú que pertanyi a la disciplina de Sociologia, o potser de Relacions Internacionals. Ja es veurà.
Fins que arribi aquell moment, només em queda desitjar en nom de la comunitat que conforma la nostra Facultat una bona continuació de la carrera acadèmica del professor Bruno Dente, agrair a totes les persones que ens han acompanyat en aquest dia la seva presència, i donar per inaugurat aquest curs acadèmic 2019-2020!
Laura Feliu i Martínez, degana