Ignacio Raúl Pérez Peña guanya un accèssit als XX Premis Universitaris Arquímedes

Ignacio Raúl Pérez dins el projecte

L’alumne del màster en Polítiques Socials i Acció Comunitària de la UAB, Ignacio Raúl Pérez Peña, ha aconseguit un accèssit a l'àrea de ciències socials i humanitats dels premis Arquímedes. 

10/11/2023

L’alumne del màster en Polítiques Socials i Acció Comunitària de la UAB, Ignacio Raúl Pérez Peña, ha obtingut un accèssit a l'àrea de ciències socials i humanitats dels premis Arquímedes, que atorga el Ministeri d’Universitats. Pérez ha estat premiat pel seu estudi “Empoderament juvenil i vinculació comunitària a través del desenvolupament cultural comunitari i metodologies de recerca-acció participativa. Estudi de cas del projecte impuls de barri a can Sant Joan”, que ha estat coordinat per Ernesto Morales, membre de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB.

El seu estudi és el Treball Final de Màster i consisteix en una investigació del projecte “Impuls de Barri”, basat en la dinamització d'activitats de hip-hop en combinació amb metodologies de recerca-acció participativa, i s’ha desenvolupat al barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac durant els mesos de febrer a juny de 2022. S'ha analitzat, a través de metodologies qualitatives, la capacitat del projecte com a estratègia d’empoderament juvenil i desenvolupament cultural comunitari. "Impuls de barri" és una coproducció entre l'Associació Cultural Llobregat Block Party i l'IGOP-UAB.

Ignacio Raúl està implicat directament en el projecte, ja que és el responsable i coordinador d’aquest des de la primera edició, que és la que s’investiga en el seu Treball de Final de Màster, i també participa com a dinamitzador de metodologies d’Investigació-Acció Participativa (IAP).

Què has estudiat?

He estudiat un Grau de Treball Social a la Universitat de les Palmes de Gran Canària. Volia fer una cosa que tingués impacte i estar connectat amb la gent. Sempre he estat vinculat a les ciències socials, la filosofia, la literatura o l’art, i la carrera estava encarada amb les meves vocacions.

Després, vaig veure que volia encarar-me cap a l’acció comunitària, tenir feedback amb la comunitat i afrontar les seves problemàtiques, així que vaig decidir venir a la UAB a fer el Màster Universitari en Polítiques Socials i Acció Comunitària. Vaig decidir estudiar-lo perquè tenia molta vocació, volia una cosa més pràctica i em va cridar l’atenció la metodologia formativa. Volia conèixer la realitat del territori. Em va servir molt i vaig començar a fer pràctiques d’investigació-acció participativa.

D’on va sortir la idea del projecte? 

Va ser espontani. En el marc de les pràctiques extracurriculars, parlant amb el coordinador va sorgir la idea del projecte. Ja existia un projecte d’IAP i va sortir la idea de combinar-lo amb el hip-hop i la cultura. D’aquí surt el projecte “Impuls de Barri”.

Quin ha estat el teu pas pel projecte?

La primera pregunta va ser com ho faríem, i vam decidir fer-ho al barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac perquè teníem contacte dins el territori i pensàvem que les sinergies del barri serien interessants. Vam veure que el projecte podia contribuir a la dinamització juvenil i es podia vincular amb les problemàtiques: la dificultat perquè els joves es connectin als recursos del territori i les seves possibilitats d’acció, més enllà dels models tradicionals.

En què consisteix la recerca-acció participativa?

Bàsicament, és una metodologia en què es produeix una referència de coneixement envers els subjectes d'intervenció. No s’investiga als subjectes sinó que se’ls implica en el procés d’investigació. Per exemple, es poden fer entrevistes, enquestes… Ells són els que desenvolupen la intervenció i jo funcionava com a organitzador. Després, es fa la investigació i una anàlisi per veure quina informació es repeteix, i es busca plasmar-ho d’una manera innovadora. Per exemple, a través de les formacions artístiques, es va fer un videoclip i es va presentar al barri.

Com pot servir la cultura per generar consciència de comunitat?

Pot servir per fer prendre consciència i connectar els joves amb el territori. La cultura per generar consciència de comunitat i és un element fonamental, ja que la cultura és un vehicle expressiu que podem fer servir per expressar coses que, d’altra manera, potser no s’expressarien. A nosaltres ens falta aquesta realitat expressiva que ens fa pensar de manera crítica sobre les realitats que t’afecten a tu com a individu i com a comunitat.

Quines són les conclusions del projecte?

L’objectiu principal era crear connexió dels joves amb la comunitat. A escala individual i col·lectiu s’ha aconseguit, però l’àmbit comunitari no s’ha desenvolupat del tot. Després d’haver fet l’IAP s’ha vist que ha servit per impulsar la pèrdua de por escènica, el coneixement del territori… I a escala col·lectiva, per reforçar el grup. Però en l’àmbit comunitari, és difícil que assoleixin la capacitat d’intervenir en la comunitat per millorar les seves problemàtiques.

Hi ha hagut evolució des de la primera edició a l’actual?

Continuem amb els mateixos problemes per continuar reforçant la part de comunitat, però la segona edició ha servit per millorar el projecte. Així i tot, hem tingut molt bons resultats i l’important és que el projecte continua.

Com creus que es podria fomentar l’empoderament comunitari?

Principalment, es necessita una major quantitat de projectes i consciència de la importància de la intervenció comunitària, que millora la qualitat de vida. A més, faltaria invertir més en la part social i l’educació per capacitar la gent.

Com valores haver rebut aquest accèssit?

Estic molt orgullós i molt content perquè no l’esperava, ja que és a escala nacional. Estic content que es valori també la part social perquè no està prou finançada i ha estat una oportunitat per visibilitzar-la. 

 

El premi Arquímedes té com a finalitat “fomentar la recerca científica entre els estudiants universitaris premiant els millors treballs de recerca de totes les àrees del coneixement duts a terme per alumnes de grau i màster de les universitats espanyoles”, assenyalen des de l’organització dels premis.

El lliurament de diplomes pel ministre d'Universitats als estudiants premiats va tenir lloc el 20 d’octubre a la sala d'actes del Ministeri d'Universitats de Madrid.