Hors-série (~1)

Aquest Butlletí no és un butlletí com els altres, no ho pot ser, ni volem que ho sigui. Després de 180 números, aquest és forçosament un exemplar hors-série, fora de tota successió lògica.
06/04/2020
Aquest Butlletí no és un butlletí com els altres, no ho pot ser, ni volem que ho sigui. Després de 180 números, aquest és forçosament un exemplar hors-série, fora de tota successió lògica. Si ha de trobar-se inserit en alguna seqüència, ho serà en la de la incertesa i l’estranyesa. Potser aquest número del butlletí compartirà amb algun altre aquesta condició de confinament, un forat en el temps i l’espai que sens dubte marcarà les nostres vides i les de la Facultat. No ho sabem.
No hem volgut doncs fer un Butlletí on comentar les circumstàncies acadèmiques, ni on transmetre directrius als diferents col·lectius de la Facultat. Temps hi haurà de fer reflexions, i caldrà fer-les. I no és el moment de més comunicats. Aquests dies totes i tots hem intentat delimitar l’imprevisible, donar directrius dins de la confusió, continuar amb l’ensenyament i l’aprenentatge per a intentar dominar l’aïllament imposat. Una tasca que sabem quasi quimèrica: pel patiment i l’angoixa, per la inexperiència, per la intermitència obligada o volguda de la nostra concentració, per la manca de medis.
I aquest butlletí surt en un període de vacances virtuals, més declarades que factibles, on amb una mica de sort el més que podrem fer serà descansar de les reunions a distància i les classes amb Teams.
Per acompanyar aquests dies hem pensat en un butlletí que ens atiés el desig de llegir, que ens connectés amb les dures experiències viscudes per conegudes científiques socials en el passat (Antonio Gramsci, Maquiavel, i Marianne (i Max) Weber han estat les figures escollides), que varen marcar la seva obra i que assimilem a confinaments varis; que ens animés a reflexionar sobre què succeeix i les conseqüències que tindrà; i ens ajudés a conèixer iniciatives acadèmiques que ja venen marcades pel COVID-19.
Esperem que la seva lectura us interessi,
Salut i salut.
Laura Feliu, degana
PS. Agraïm al professor Pep Espluga el permís per a utilitzar dibuixos seus per a il·lustrar aquest número, que publica puntualment des del passat 16 de març a https://twitter.com/esplugatrenc; a la vicedegana Mar Griera l’anàlisi a l’apartat “Les ciències socials davant la pandèmia”, i l’ajuda en la recopilació dels esdeveniments acadèmics d’aquests dies; i a la professora i professors Sheila Gonzalez, Xavier Bonal i de nou Pep Espluga per les aportacions a aquest número.