Exposicions a la facultat?

Jornada de docència
El passat 10 de desembre es va inaugurar al vestíbul davant de l’SLIPI (Planta 1) l'exposició 10 ANYS DEL BUTLLETÍ DE LA FCPS (2009-2019).

20/02/2020

Aquesta exposició repassa la història i les principals seccions d’aquest butlletí de comunicació interna de la Facultat, que ha estat capdavanter a la UAB com a instrument de comunicació interna i de divulgació externa de l’activitat del nostre centre. Per a l’ocasió hem vestit l’escala d’accés a gestió Acadèmica amb un vinil que reprodueix el cartell de l’exposició; es tracta d’un element que deixarem de forma semi permanent fins que (potser) es consideri adequat substituir-lo per un altre (potser) d’una nova exposició. O tornar a l’escala despullada de tota la vida.
No tenim gaire experiència a la facultat amb les exposicions. A diferència per exemple de la Facultat de Lletres, on una o més exposicions engalanen sempre les seves parets i fan de finestra oberta als temes i expressions artístiques més variades, la nostra Facultat no sembla tenir ni l’espai ni potser la dinàmica adequada per a això. Un petit hall de pas potser no és el lloc més adient per a presentar les diverses facetes d’una temàtica o mostrar obres o productes d’interès. Però sens dubte, una acció d’aquest tipus s’escau molt en un centre que tracta temes sociopolítics de tot tipus d’àmbits i nivells. Les possibilitats són moltes: mostres de fotoperiodisme, sobre temes polítics i socials d’actualitat o de retrospectiva històrica, de galeria per a mostrar l’activitat del Tercer Sector, o per a explicar aspectes de la història de la Facultat. Si tot això es presenta amb una vessant d’expressió artística, molt millor.
En aquesta ocasió hem escollit celebrar el fet que el Butlletí de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia compleix 10 anys. L’exposició ha estat una oportunitat per a plasmar alguns moments especials de la vida de la nostra comunitat universitària. Un vehicle de comunicació que ha anat canviant amb el temps i al que hem donat importància malgrat el seu caràcter modest.
La creació del Butlletí va ser una iniciativa del degà Salvador Cardús (2009-2012), conscient de la importància que tenia una bona política comunicativa com a contribució a un millor funcionament de la Facultat. Al Butlletí es pot trobar una mica de tot i no gaire de res. No és una revista amb articles d’opinió, ni una publicació amb seccions alimentades per col·laboradors fixes. És un espai d’intercanvi que ha anat evolucionant amb el temps i al que cada deganat li ha donat un caràcter propi. I efectivament, el Butlletí ha donat fe d’alguns dels esdeveniments més importants de la vida de la Facultat i dels debats que han travessat el nostre Centre en un context dels canvis continus del nostre entorn educatiu, socioeconòmic i polític. Amb una periodicitat quinzenal, el Butlletí ha estat també una eina de difusió d’informació rellevant: convocatòria de beques, apertura de processos administratius, conferències organitzades pels nostres grups de recerca, o publicació de llibres.
El Butlletí s'obre amb un text redactat pel degà/degana de torn en el que s'exposa, argumenta o valora un fet considerat d'interès per al conjunt de la Facultat. Els editorials redactats pel degà Salvador Cardús són editorials breus i amb força, en els que s'expliquen els principals aspectes de les polítiques de l'equip de deganat: eleccions a Junta, recuperació de l'acte de Graduació, reforma del Pla Docent, impuls de les tutories d'arrelament... I on també hi trobem valoracions sobre aspectes que aleshores van ser força polèmics: la Festa Major, fumar a l'interior de l'edifici, o els primers resultats de l'aplicació de l'EEES (Espai Europeu d'Educació Superior). Durant el dos mandats del degà Botella (2012-2018) aquest text que introdueix el Butlletí va anar ampliant espai i continguts. Tres temàtiques es troben ben representades en aquesta etapa: la crònica crítica sobre l'estat de la universitat pública, els perfils acadèmics de grans pensadors, normalment en format d'obituari, i els elements de reflexió per a ser debatuts al si de la Facultat.
Però si algun espai és central al Butlletí és l'entrevista a les i els alumni que han estudiat a la nostra Facultat. En resposta a un formulari que s’ha mantingut pràcticament inalterat, les persones entrevistades ens expliquen les seves trajectòries professionals, valoren la formació rebuda a la Facultat i donen consells a les noves generacions. Més de 150 alumnes han estat entrevistades fins el dia d’avui. En aquest recompte hem detectat un biaix de gènere (són 86 homes i 65 dones) i de titulacions (76 graduats/des en Ciència Política i Gestió Pública als/a les que s’ha de sumar la trentena d’entrevistes a estudiants amb menció de Relacions Internacionals, i només 45 de Sociologia!). I fins i tot alguna persona entrevistada dues vegades... Totes aquestes entrevistes han estat recollides en documents per titulació, es penjaran al web de la Facultat i es faran servir al Saló de l’ensenyament. 
Una altra secció fixa ha estat les notícies i l’agenda, on s’informa de processos administratius, activitats organitzades per l'alumnat, anunci de la convocatòria de beques, acords de la Junta de Facultat, ofertes formatives diverses, activitat de l'assemblea i de les associacions d'alumnes, acte de graduació, Saló de l'ensenyament i Dia de les famílies, admissió als Màsters, nova Honoris Causa, la Lliga de debat, resultats electorals, PIUNE, sol·licitud del canvi d'estudis ... i molt més.
Dues noves seccions s’han incorporat darrerament. D’una banda el cafè amb la degana, un retrat personal del PDI i PAS d'aquesta Facultat al voltant d’una tassa fumejant, que esdevé també una ocasió per a intercanviar informacions i punts de vista, i per a conèixer-nos millor, i de pas, que us coneguin millor. Un registre del ric potencial humà de la Facultat.
I per últim, una entrevista a l'alumnat que marxa d'intercanvi a l'estranger coordinada pel vicedegà d'Afers Institucionals i Intercanvis, Francesc Serra. Una eina útil per a conèixer les destinacions més diverses, valorar la formació rebuda a la Facultat, i animar a apuntar-se a aquesta experiència acadèmica, de la que els i les estudiants tornen totalment transformats/des.
L’exposició és també una oportunitat per agrair tot el treball que hi ha darrera del Butlletí. Es tracta d’un projecte viu gràcies al personal de la secretaria del deganat, de gestió acadèmica, de l'SLIPI, de les becàries de comunicació, i de totes les persones que contribueixen i contribuiran als seus continguts. 
Llarga vida doncs al Butlletí i esperem que també a les exposicions a la Facultat!

Laura Feliu, degana