Es recuperen els gegants de la UAB amb motiu del 50è aniversari

Els gegants de la UAB

La colla gegantera de Molins de Rei ha restaurat els gegants de la UAB. Les artistes Esperança Cases, Montserrat Torres i Pepa Sintes els van crear l'any 1988. Els gegants són una de les figures folklòriques més antigues que caracteritza les festivitats de molts pobles de Catalunya.

31/10/2017

Amb motiu del 50è aniversiari de la UAB han estat restaurats els gegants de la UAB, que tornaran a ballar a la Festa Major de la Universitat, que es celebrarà el 9 de novembre. Jaume Coma, Gerard Pouget, Victor Llangostera, Joan Parellada, Miquel Burgès i altres membres de la colla gegantera de Molins de Rei han estat els encarregats de dur a terme aquesta restauració. Els mateixos membres de la colla seran els que els trauran els gegants i els faran ballar durant la Festa Major.

L’any 1987, amb l’objectiu de convertir el campus en un espai divers on tinguessin cabuda activitats extraacadèmiques, la UAB va fer un concurs per a la fabricació d’uns gegants que representessin els valors institucionals. L’escultora Esperança Cases, la pintora Montserrat Torres i la ceramista Pepa Sintes van ser les guanyadores del concurs i creadores dels gegants de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Les tres artistes van presentar un disseny en el que la geganta representava la deessa de la saviesa, Pal·les Atena, i el gegant simbolitzava la figura del catedràtic. Van treballar en la fabricació dels gegants des del novembre del 1987 fins al maig del 1988 al taller de mecanització que es situava a prop de la Facultat de Ciències. Per a la creació d’aquestes figures van fer servir una tona de fang i el que s’anomena “ànimes”, peces de totxos, cartró, grava, fusta, i altres materials que fan del fang una matèria menys feble.

L’estrena dels gegants a la Festa Major de la Universitat l’any 1988 va ser tot un èxit. Els gegants i els capgrossos van arribar al Rectorat en un camió deixant una imatge insòlita, però minuts més tard ja s’havia constituït una desfilada per la carretera fins a la Facultat de Ciències formada pels capgrossos, els gegants i els nois i noies de l’Aula de Teatre que es van disfressar fent paròdia.
Crèdits abans: Creació de la geganta de la UAB, "Pal·les Atena". Fons Arxiu General i Registre de la Universitat Autonòma de Barcelona. Ara: Àrea de Comunicació i de Promoció.Crèdits abans: Festa major de la UAB 1988. Cercavila. Primer pla dels Gegants i Nans. Fons Arxiu General i Registre de la Universitat Autonòma de Barcelona. Ara: Àrea de Comunicació i de Promoció.Crèdits abans: Creació dels gegants de la UAB a l'interior del taller de mecànica i electrònica. Projecte de Montserrat Torres, Esperança Cases i Pepa Sintes. Fons Arxiu General i Registre de la Universitat Autonòma de Barcelona. Ara: Àrea de Comunicació i de Promoció.

 

Notícies relacionades

Sheila González

Tornen els "cafès amb la degana"

Tornen els "cafès amb la degana", ja ben entrats en la tardor. Aquesta vegada podem gaudir de la companyia de la professora Sheila González Motos, investigadora postdoctoral de l'Àrea de Sociologia. Llegir més

Junta de Facultat

Informacions sobre la Junta de Facultat del 23 d'octubre

El passat dimarts 23 d’octubre es va celebrar una Junta ordinària de Facultat. En coherència amb la política de transparència i retiment de comptes, a partir d’ara i quan es celebri alguna Junta de Facultat, es publicarà a la web i al butlletí un breu resum dels temes tractats i els acords assolits per a aquest òrgan de representació. Llegir més

Totes les notícies