Es manté molt alta la inserció laboral dels titulats de la Fundació UAB

Informe inserció laboral

L'enquesta als titulats i titulades de la Fundació UAB del curs 2019-2020 mostra el manteniment de l'alta inserció laboral, amb un 95,1% respecte del 95,3% del curs anterior. La pandèmia continua afectant les condicions i oportunitats professionals i la mobilitat internacional.

01/04/2022

L’enquesta d'enguany ha estat duta a terme entre els 495 titulats de la Fundació de formació oficial de grau i màster del curs 2019-2020. La participació ha davallat força en comparació a l'any anterior: del 60% dels titulats al 37,50%. L'estudi ha permès analitzar aspectes com la situació i les condicions laborals, el procés de cerca de feina i l’atur, les experiències de mobilitat, els estudis posteriors, i la satisfacció i utilitat de la formació rebuda. 

Segons els resultats, la inserció laboral dels titulats del curs 2019-2020 és del 95,1%. D’aquests, el 87,50% està treballant actualment. Pel que fa a l'adequació del lloc de treball i la seva relació amb els estudis fets, un 41,3% responen afirmativament, tot destacant el 100% dels titulats d'Arxivística i Gestió de Documents que ho corroboren, essent l'àmbit amb més correlació.

Dels titulats ocupats, el 31% es manté a la seva primera feina, en un percentatge similar a l'any anterior, i prop del 40 % ja porta treballant 2 anys o més. 

Dels titulats en actiu o que han treballat, un 41% ha ocupat càrrecs de gestió, direcció o de comandament intermedi i el 59% ha tingut o disposa d’un contracte fix. La gran majoria, un 87%, treballa a jornada completa. Més del 78% ha treballat o encara està actiu/va al sector privat, un 16% al sector públic, i un 4,9% al tercer sector. 

Els titulats en global valoren la satisfacció amb la seva feina actual amb un 7,4 sobre 10, exactament la mateixa xifra que el curs anterior.

L'impacte de la crisi sanitària

Si bé la majoria dels qui treballen o han treballat ho han fet a l’estat espanyol -majoritàriament a Catalunya-, un 18,6% tenen o han tingut una feina per Europa o a la resta del món. Contrasta la dada amb la de l'any anterior, un 25%, evidenciant la incidència de les restriccions de mobilitat a nivell global a causa de la crisi sanitària. 7 de cada 10 entrevistats creu que la pandèmia ha afectat les seves condicions i oportunitats dins el món laboral, igual que l'any passat, amb l'excepció de l'àmbit turístic i hoteler, que ha patit extremadament l'impacte de les restriccions, i en el què la percepció de l'afectació puja a 8 de cada 10.

Quant a la mobilitat internacional per estudis, 36,8% dels enquestats indiquen haver-ne tingut una experiència, gairebé un 8% menys que el curs anterior, xifra que manifesta un cop més l'efecte de la pandèmia en tots els àmbits. En la part positiva, l'experiència és valorada molt satisfactòriament amb un 8,4 de mitjana.

Estudis de màster i mobilitat laboral

Com a novetat, l'estudi integra noves preguntes en l'àmbit de la situació i la mobilitat laboral, exclusivament dirigides als enquestats amb titulació de màster. Prop del 53% indica haver canviat de feina després dels estudis de màster, amb un 58,8% que ha millorat en la seva categoria professional, i més de la meitat en la tipologia de contracte respecte al que tenien en la feina prèvia a l'inici dels estudis. Qualitativament, els enquestats consideren que el màster ha enriquit o enfortit bastant la seva formació acadèmica, tècnica i/o professional.

Experiència durant els estudis a la Fundació UAB

L’enquesta inclou l'opinió dels titulats sobre el seu pas pels diferents centres formatius de la Fundació UAB i la formació rebuda. Els enquestats valoren les competències transversals assolides en els seus estudis amb un 7 sobre 10, la mateixa xifra que el curs anterior.

Per últim, l’informe mostra també que prop del 43% dels enquestats s’ha format posteriorment. D’aquests, la major part ha fet algun curs d’especialització o d’idiomes, o ha cursat un màster o un postgrau.

Dades del CFGS en Comerç Internacional

A més de les preguntes relacionades amb els màsters, l'informe incorpora un apartat dedicat al CFGS en Comerç Internacional. La majoria de graduats, un 68,2%, està treballant, i 8 de cada 10 indiquen que la seva feina té relació amb els estudis. La satisfacció amb els estudis és de prop del 73%. Dels que estan estudiant o compaginant feina i estudi, gairebé tots han triat un grau o altres estudis superiors en l'àmbit de l'administració d'empreses. 

 

L'estudi sobre inserció laboral en el què s'emmarca l'enquesta, que es va fer entre novembre i desembre de 2021, ha estat un any més elaborada per la Fundació UAB conjuntament amb la consultora D’EP Institut.