El màster de Teoria i Pràctica del Documental Creatiu impulsa el projecte “Abecedari audiovisual del coronavirus”

Abecedari Audiovisual del Coronavirus

Alumnat i professorat analitzen els conceptes relacionats amb la pandèmia en peces audiovisuals produïdes durant el confinament. 

29/05/2020

El màster de Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la participació de professorat, alumnes, antics alumnes i cineastes col·laboradors, llença el projecte "Abecedari audiovisual del coronavirus". Prop de 50 curts, de no més d'un minut i mig de durada, analitzen els conceptes claus amb els quals ens hem hagut de familiaritzar a causa de la COVID-19

Professors i cineastes com Josep Maria Català, Andrés Duque, Virginia García del Pino, Aitor Gametxo, Eloy Domínguez, Carolina Astudillo, Maider Fernández, Jorge Caballero o Jorge Tur, són alguns dels professionals que també participen en aquesta iniciativa. 

La idea de filmar la situació excepcional, neix com un exercici per estudiar els clixés i la representació audiovisual durant la pandèmia. D'aquesta forma, es va elaborar una llista de les paraules més recurrents en mitjans de comunicació, xarxes socials i documentals oficials. Termes com "balcó", "compareixença", "confinament", "ratpenat", "xandall", entre d'altres, són les que conformen aquest projecte. 

Evitar els judicis de valor ha estat una de les premisses a l'hora d'elaborar el llistat de paraules, pel qual es van seleccionar objectes, accions o aspectes concrets que no incloguessin interpretacions tendencioses, com podrien ser "catàstrofe", "atipament" o "desinformació". L'objectiu de l'Abecedari no consisteix a fer balanç de la situació, sinó oferir una interpretació lliure de la terminologia que ens ha acompanyat aquests últims mesos. 

Des de la A fins a la Z, els participants van escollir una paraula segons la inicial del seu primer o segon cognom. Després d'investigar les possibles lectures d'aquests conceptes i fent ús de la seva creativitat, han de realitzar una peça d'aproximadament un minut i mig de durada. 

Totes les peces les pots veure a Vimeo i també a totes les xarxes socials del màster @uabmasterdoc. 

Actualment les inscripcions estan obertes. 

Més informació:

Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu 
Web oficial del Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu