Dissabtes de la Física i de les Matemàtiques per a estudiants de batxillerat

Facultats de Biociències i de Ciències

Els Dissabtes de la Física i de les Matemàtiques es desenvoluparan del 4 de febrer al 25 de març a la Facultat de Ciències de la UAB. L'última xerrada de física i l'inici dels Dissabtes de les Matemàtiques tindran lloc, de manera conjunta, el 4 de març.

03/02/2023

Es tracta d'un cicle de sessions divulgatives destinades als estudiants de batxillerat que mostren interès per conèixer de primera mà el món de la física i/o descobrir els secrets de les matemàtiques. Totes les sessions seran impartides per professors del Departament de Física i del Departament de Matemàtiques de la UAB i seguiran la mateixa estructura: una presentació a les 9.45 h, la conferència a les 10.00 h, una pausa de 30 minuts i la finalització de la sessió amb una activitat en què s'aplicaran els coneixements adquirits.

Tots els dissabtes, a partir del 4 de febrer i fins al 4 de març, es faran les sessions de física a la sala d'actes de les facultats de Ciències i de Biociències. A la primera sessió F. Xavier Àlvarez parlarà sobre temperatura, en la xerrada «Del més calent al més fred, una visió de la física a través de l'entropia». La sessió del dia 11 de febrer anirà a càrrec de Daniel Campos, que impartirà la conferència «Simplicitat vs. complexitat: cap a on avança la física?». El dissabte 18, Valentí Rodelles presentarà la ponència «La física com a eina per entendre el medi ambient: l'ús de la radioactivitat». I la darrera sessió de febrer anirà a càrrec del professor Javier Rodríguez, i durà per títol «Dels monopols magnètics a trens ultraràpids: un viatge llampec per les lleis de l'electromagnetisme».

Els dies 4, 11, 18 i 25 de març tindran lloc els Dissabtes de les Matemàtiques. La primera conferència es durà a terme a la sala d'actes de les facultats de Ciències i de Biociències de manera conjunta amb els Dissabtes de la Física. Aquesta sessió especial constarà de dues xarrades: Diego Blas i Rafael Escribano parlaran sobre el concepte de mida en la física. Seguidament, a les 11.45 h, Armengol Gasull donarà el tret de sortida al cicle sobre les matemàtiques parlant d'aquesta disciplina com una eina per entendre el món.

La sessió del dia 11 de març la farà el professor Joan Porti, que explicarà per què les bombolles de sabó són rodones. El dia 18, Rosa Camps exposarà la sessió «L'enigma de la màquina de xifrar quasi perfecta». I el cicle es tancarà el 25 de març, amb la conferència d'Isabel Serra sobre les característiques que tenen en comú els terratrèmols i els llibres.

El procés d'inscripció és gratuït i limitat a l'aforament de la sala. En finalitzar els Dissabtes de la Física i de les Matemàtiques s'atorgarà un diploma a qui hagi assistit a tres o més conferències.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat