De la Facultat al món amb Aida Traidi

Aida Tradi
L’Aida Traidi estava molt interessada a fer una estada d’intercanvi a un país àrab. Això no va ser gens fàcil al principi, però al final va poder anar a una de les millors universitats d’Orient Mitjà, la de Saint-Joseph, a Beirut

27/06/2019

L’Aida Traidi hi ha fet l’estada aquest curs 2018-19 a la Université Saint-Joseph de Beirut. L’ha entusiasmada tant que ja està pensant en un nou intercanvi l’any vinent. Aquesta mena d’experiències estimulen el propòsit de l’actual equip de govern per potenciar els acords d’intercanvi amb universitats àrabs, propòsit que ja està en marxa amb algunes universitats algerianes, marroquines i d’altres.

Què et va motivar a sol·licitar una estada d'intercanvi?
Estudiar a l’estranger sempre m’ha interessat molt. Considero que és una oportunitat única per descobrir altres realitats i maneres de fer les coses, conèixer altres cultures i rebre una formació en sociologia des d’una perspectiva diferent. Volia realitzar un intercanvi per incrementar la meva capacitat crítica, conèixer altres persones de l’àrea de la sociologia i perfeccionar els idiomes. Però, sobretot, allò que em va motivar va ser el meu interès pels estudis del món àrab i islàmic. Vaig triar marxar a un país àrab perquè vull orientar els meus estudis envers la sociologia del món àrab  i islàmic i, donada l’escassa oferta d’assignatures d’aquest àmbit a les universitats europees, vaig decidir sol·licitar un intercanvi a l’Université Saint-Joseph de Beirut, a Líban.

Ens podries descriure com és el centre on vas realitzar l'intercanvi?
El centre on vaig realitzar l’estada és la Universitat Saint-Joseph de Beirut, una universitat francòfona situada al centre de la ciutat de Beirut, capital de Líban. Vaig triar aquesta universitat per la qualitat de la formació i l’ensenyament i la oportunitat que m’oferia d’aprofundir els meus coneixements sobre el món àrab i islàmic. És una universitat reconeguda per la gran qualitat dels docents i on s’han graduat figures importants de l’escena libanesa com l’escriptor Amin Maalouf o la directora de cinema Nadine Labaki.  El funcionament de la universitat és bastant similar al de la UAB, amb una gran diferència i és que les assignatures són transversals en el sentit que no hi ha nivells. És a dir, un alumne de 1r curs pot matricular-se a una assignatura amb alumnes de 3er curs. A més, els itineraris són oberts i hi ha molta flexibilitat per escollir assignatures de diferents graus. Un altre aspecte a assenyalar és la gran quantitat i qualitat de conferències que organitza la universitat. Com és una universitat francòfona que intenta fer de pont entre la societat libanesa i francesa, conviden de forma habitual destacats politòlegs i altres acadèmics d’universitats franceses.

Quins són els principals problemes que has trobat durant la teva experiència i els aspectes més positius?
No he tingut cap gran problema que m’hagi dificultat l’experiència. Com que parlo àrab no he tingut cap problema per comunicar-me amb les persones. De tota manera, les persones que no son araboparlants tampoc tindrien dificultats, ja que la majoria de la població, i sobretot els joves, dominen l’anglès i el francès. Si he de comentar alguna dificultat, assenyalaria l’alt cost de la vida a Líban, i sobretot a Beirut. Tot i així, això no em va suposar cap inconvenient greu perquè vaig tenir la sort de beneficiar-me d’un ajut econòmic per a estades d’intercanvis a l’estranger.
Quant als aspectes més positius, destacaria la gran hospitalitat i amabilitat dels libanesos i la capacitat que tenen de fer-te sentir com a casa. També assenyalaria la gran importància geopolítica de Líban que, tot i ser un país petit, té una posició estratègica molt influent. El fet que sigui un país que va viure una guerra civil fa poc, que està en guerra constant amb Israel i que té el fluxe més gran de refugiats sirians fa que, des del punt de vista sociològic, sigui un país molt interessant i atractiu.

Què aconsellaries a alumnes que s'estiguin rumiant si realitzar o no una estada d'intercanvi?
Les estades d’intercanvi són experiències que et canvien la vida (a millor). El meu consell és deixar les pors a casa i marxar fora. No passa res si l’estada d’intercanvi et suposa haver d’allargar uns mesos la carrera, perquè allò que t’aporta és molt més ric i interessant. Allò que s’aprèn en uns mesos d’intercanvi no s’aprèn en quatre anys de carrera. Aproximar-te a la teva carrera des d’altres punts de vista i conèixer gent que fa coses semblants en altres parts del món és molt enriquidor a nivell personal i a nivell professional t’obre un ventall d’oportunitats i portes pel futur.


Francesc Serra Massansalvador
Coordinar d’Intercanvis