Creen una plataforma informàtica per ajudar petits empresaris turístics a fer els seus negocis més sostenibles

Projecte de turisme sostenible Sustain-T
Un equip de recerca internacional liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha desenvolupat la plataforma virtual d’aprenentatge en turisme sostenible Sustain-T, per a l’autoformació de les petites i microempreses del sector turístic d’Europa.

08/10/2019

La nova eina és fruit del projecte Erasmus + Sustain-T (Sustainable Tourism through Networking and Collaboration), dirigit pels grups de recerca TUDISTAR i GRATS i en què han participat institucions i empreses d’Espanya, Itàlia, Portugal, Bulgària, Regne Unit i Hongria. La seva presentació s’ha realitzat avui a Barcelona durant la jornada de cloenda del projecte, a què han assistit responsables públics, professionals, acadèmics i estudiants del sector turístic.

“L’objectiu de Sustain-T és millorar el rendiment de sostenibilitat de les empreses, a través de la sensibilització dels seus gestors en pràctiques turístiques sostenibles. I alhora fomentar la millora de les seves habilitats en xarxa per establir noves aliances i implementar la sostenibilitat a partir d’iniciatives conjuntes”, explica Gemma Cànoves, catedràtica del Departament de Geografia de la UAB i cap de TUDISTAR.

Suplir la manca de formació actual

Europa és una destinació turística a nivell mundial. Representa una quota de mercat del 40% del total, xifra que comporta una elevada pressió sobre l’entorn natural i sociocultural. Malgrat les iniciatives de sensibilització per assegurar una gestió sostenible de les destinacions, empreses i productes turístics promogudes per la Unió Europea (UE), nombrosos informes constaten una manca de formació en matèria de desenvolupament sostenible de la mà d'obra del sector. Es tracta, a més, d’un sector on predominen les petites i microempreses, que sovint tenen una manca de recursos per invertir en pràctiques sostenibles o en la formació dels seus treballadors.

Sustain-T ofereix eines per suplir aquesta manca de recursos en formació i treball en col·laboració, per tal que cada cop siguin més els petits empresaris compromesos amb el mediambient en els seus negocis, i dóna visibilitat als que han incorporat pràctiques de turisme sostenible i ja han demostrat la seva viabilitat econòmica.

A més dels propietaris i gestors de microempreses i petites empreses, la plataforma s’adreça a proveïdors de formació professional i a estudiants interessats en el turisme sostenible. L’equip de recerca assenyala que la plataforma pot ser utilitzada per més de 25.000 empreses de turisme, centres formatius i institucions acadèmiques dels països que hi han col·laborat, destacant que és d’aplicació a qualsevol país europeu. La major part dels materials es troben en els idiomes dels països dels socis participants en el projecte.

Formació, auditories i mapeig d’idees

La nova plataforma comprèn diversos espais d’utilitat pels usuaris. El principal està format per material educatiu per a l’autoaprenentatge, estructurat en diferents temàtiques vinculades a criteris del Consell Global del Turisme Sostenible (GSTC per les sigles en anglès): sostenibilitat econòmica, social, mediambiental i cultural. S’hi troben també casos de bones pràctiques de negocis turístics de diversos països europeus, entre els quals Espanya, i de diferents àmbits del sector (hostaleria, activitats esportives i restauració, entre d’altres).

Sustain-T també conté eines per auditar les empreses i per mapejar recursos i idees, que permeten reflexionar sobre la situació actual dels negocis, analitzar els recursos disponibles per millorar-los i generar i compartir idees col·lectives.

En la realització de la plataforma l’equip de recerca ha comptat amb la col·laboració de més de 1.500 representants dels grups d'interès objectiu del projecte -òrgans d’administració i gestió turística, associacions sectorials, professionals i xarxes, etc.-, que han participat directament en les activitats i esdeveniments organitzats, com ara tallers de validació del currículum, seminaris de llançament de formació o conferències promocionals nacionals.

“El projecte Sustain-T es presenta com un primer pas cap a l’objectiu més ambiciós de proporcionar una eina integral per autoformar-se en matèria de sostenibilitat en l’àmbit del turisme a Europa. La promoció d’iniciatives de sostenibilitat en les empreses del sector aproparà Europa a la seva meta final, que és convertir el nostre continent en una destinació sostenible”, destaca Gemma Cànoves.

La plataforma es mantindrà vigent almenys durant els propers cinc anys.

Membres del projecte

Les institucions, entitats i empreses que han dut a terme el projecte Sustain-T han estat, a més de la UAB a través de TUDISTAR i GRATS, l'empresa Albea (Espanya), l’escola de negoci Luiss Guido Carli (Itàlia), AidLearn (Portugal), el Centre Europeu per a la Qualitat (Bulgària), Total Innovation EU (Regne Unit), la Cambra de Comerç i Indústria comarcal de Csongrád (Hongria) i la Confederació de Turisme de Portugal.

Web del projecte Sustain-T