Conveni de col·laboració amb l’entitat Innovació i Drets Humans (IHR)

Conveni IHR
L’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents, a través de la Fundació UAB, i l’entitat sense ànim de lucre Innovació i Drets Humans (IHR) han signat aquest dijous un conveni de col·laboració per realitzar activitats conjuntes.

22/11/2019

El dijous 21 de novembre es va signar el conveni de col·laboració entre la Fundació Universitat Autònoma de Barcelona (FUAB) i Innovació i Drets Humans (IHR) per organitzar activitats conjuntes i participar en els projectes de l’entitat, centrats a recopilar i facilitar l’accés a la informació sobre la Guerra Civil i el franquisme.

L’oficialització de la signatura del conveni va anar a càrrec de Montserrat Balagueró, directora de Serveis Docents de la FUAB, i Concha Catalán, cofundadora i líder de projectes d’IHR. A l’acte també hi varen estar presents Joan Pérez, director de l’Escola, i l’alumni Eli Pachón, historiadora i arxivera que col·labora amb l’entitat.

Aquest acord permetrà donar a conèixer entre la comunitat universitària la tasca que realitza IHR en termes de transparència, accés a la informació i recuperació de la memòria històrica, i participar en els seus projectes. De fet, ja s’han establert els primers contactes entre estudiants i l’organització per suggerir temes i aportar solucions en el marc dels Treballs de Final de Màster.    

Per al director de l’Escola, Joan Pérez, l’acord és també fruit de la important consideració que la institució té vers l’ús social dels arxius: “és fonamental promoure la pràctica arxivística que parteix d’una vessant de l’arxiu com a contrapoder, que ajuda a reconstruir el discurs i a reparar situacions d’injustícia”. Un altre reflex d’això és la proposta formativa Arxius i Drets Humans: Referents Internacionals en Contextos de Postconflicte, un curs d'especialització online que està renovant el seu contingut per a la seva 7a edició, i que està previst començar a mitjans de 2020.

Per altra banda, per a la representant d’IHR, Concha Catalán, l’acord és una mostra més de la seva voluntat per seguir fomentant i difonent la tasca dels arxius: “som un equip interdisciplinari, i teníem clar que havíem de treballar amb arxivers: difondre els fons dels arxius i què contenen és clau per facilitar l’accés a la informació als familiars de les víctimes”, concloïa.