Commemorem un any més el Dia Internacional contra les violències masclistes

Mural 25N 2020
Imatge mural Facultat 25N2020

Des de la UAB, s'ha organitzat un acte institucional per mostrar de manera col·lectiva que la Universitat rebutja qualsevol tipus de violencia masclista. Al llarg de l'acte es presentaran diferents activitats.

25/11/2020

Avui, 25 de novembre, és el dia internacional per a l’eliminació de la violència de gènere. Va ser declarat el juliol de 1981 en el context del primer Encuentro feminista de Latinoamèrica y del Caribe celebrat a Bogotà, en el que les dones van denunciar la violència masclista en l’àmbit domèstic i polític. La data ret homenatge i recorda a Minerva, Patria i María Teresa Mirabal, tres germanes activistes que formaven part d’un grup d’oposició al règim que van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillol’any 1960 a la República Dominicana.

El 1999, l’ONU va oficialitzar la data, que des de llavors ha servit per visibilitzar, denunciar i impugnar tota mena de violència que poden patir les dones en els diferents àmbits de la vida.

Des de la UAB, s’ha organitzat un acte institucional per mostrar col·lectivament que la Universitat rebutja qualsevol tipus de violència masclista. Tindrà lloc a les 12h i es desenvoluparà a la Sala del teatre de la Plaça cívica amb un aforament restringit. També es podrà seguir en directe mitjançant el canal de Youtube oficial de la UAB.

Al llarg de l’acte, es presentaran diferents activitats que s’han iniciat el 23 i 24 de novembre com la pintada d’un mural feminista de la il·lustradora clara Corax, i un cicle de conferències entorn les violències de gènere. Les activitats, finançades amb el fons 2020 del Pacto de Estado contra la violencia de Genero del Ministerio de Igualdad, constaran de les xerrades “Ahora contamos nosotras” amb la periodista Cristina Fallarás, el dijous 26 de novembre a les 12:30h, i “La violència sexual com a projecte polític: el cas Alcasser i la construcció del terror sexual a càrrec de la politòloga Nerea Barjola, el dimecres 2 de desembre a les 12:30h. Es podran seguir ambdues activitats en directe pel canal de Youtube de l'Observatori per a la Igualtat 

En aquest marc de commemoració i reivindicació, l’Assemblea de Polítiques i Sociologia, amb els suport de la Facultat, s’ha adherit a la causa amb la pintada d’un mural en el passadís de l’entrada lateral de la Facultat. En ell han volgut plasmar gràficament tot tipus de violències de gènere, des d’aquelles més visibles com poden ser els insults o una agressió física, fins a aquelles invisibles com ho son la bretxa salarial, la culpabilització o el control. Han acompanyat el dibuix amb el lema “Cap agressió sense resposta” i el símbol feminista.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Reducció de les desigualtats