Cicle de debats al Palau Macaya: "Europa, terra d'acollida per a tothom?"

Imatge de presentació del cicle Europa, terra d'acollida per a tothom?

La Fundació “la Caixa”, juntament amb L'Observatori Social i l'Associació Catalana de Sociologia ha programat el cicle “Europa, terra d'acollida per a tothom?”, amb tres sessions que se centren a superar el racisme. 

14/11/2022

La Fundació “la Caixa” ha coorganitzat amb L'Observatori Social i l’Associació Catalana de Sociologia un cicle anomenat “Europa, terra d’acollida per a tothom?”, que "proposa un debat sobre l'acollida, vista des de diferents perspectives", assenyalen des de l’organització. La iniciativa es divideix en tres sessions que se centren en "les actuacions que s'estan duent a terme per a superar el racisme i afavorir la creació de ponts entre cultures, religions i diversitat d’orígens".

La primera sessió es titula “Què significa acollir persones refugiades”, i es celebrarà el 16 de novembre a les 6 de la tarda. En aquesta conferència s’analitzaran les accions d’acollida que s’estan duent a terme actualment, a càrrec de la responsable d'incidència social i política de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, Dilara Ekmen, de la tècnica d’Acollida i Ciutadania de l’Ajuntament de Girona, Nia Farreres Lladonosa i de la professora de la UAB i responsable del projecte europeu SO-CLOSE, Ainhoa Flecha Fernández Sanmamed.

La segona sessió, anomenada “Europeisme i solidaritat”, anirà a càrrec de l’expert en migracions, membre de Save the Children i iniciador del Support Group Network a Suècia, Adnan Abdul Ghani, i de l’experta en migració al Mediterrani, professora de la Universitat de Torí i presidenta l’ESA, Roberta Ricucci. La conferència serà el 23 de novembre a les 6 de la tarda i es parlarà sobre el concepte de solidaritat i la necessitat de generar universalisme enfront de racisme.

Finalment, la tercera sessió: “Catalunya i l’acollida de les persones refugiades” tindrà lloc el 30 de novembre a les 6 de la tarda, i es plantejarà una perspectiva històrica i actual sobre els nombrosos països que, sobretot després de la Guerra Civil, van acollir a persones procedents de Catalunya. Hi haurà la participació de Pau Vidal Sas, de la Fundació Migra Studium i Servei Jesuïta als Refugiats, Núria Marín García, docent i tinent d'alcalde de l'Àrea de Promoció Econòmica i Projecció de l'ajuntament de Terrassa, Xavier Torrens, professor de Ciència Política de la Universitat de Barcelona i codirector del Màster en Polítiques Públiques, Drets Socials i Sostenibilitat. Moderarà la sessió Carlota Solé, catedràtica de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques.

El cicle es portarà a terme al CaixaForum Macaya, primera seu del Centre Cultural Fundació “la Caixa” a la Casa Macaya, situada al Passeig de Sant Joan de Barcelona. L’entrada és gratuïta, però cal fer una reserva prèvia dirigint-se a la pàgina web de CaixaForum Macaya.