Cafè amb la degana amb l’Olga Serradell

Café amb la degana
Avui l’aprovisionament al despatx del deganat és força exigu. Portem una setmana de bojos i amb l’Olga tot just acabem de tornar de la darrera sessió (la quarta) de la Jornada de Portes Obertes. La nostra super coordinadora de titulacions, coordinadora de coordinadors, no sembla cansada.

11/02/2019

Avui l’aprovisionament al despatx del deganat és força exigu. Portem una setmana de bojos i amb l’Olga tot just acabem de tornar de la darrera sessió (la quarta) de la Jornada de Portes Obertes. La nostra super coordinadora de titulacions, coordinadora de coordinadors, no sembla cansada. Sort que li agraden les galetes de canyella, les darreres que queden al fons del pot. És una caixa de llauna on està reproduïda una escena d’algun port llunyà africà a començaments del segle XX, amb dones amb vestits de colors llampants que duen al cap pesats fardells i amb les veles dels vaixells de càrrega de fons. Potser no és la millor il·lustració gràfica per la fotografia de rigor d’aquesta secció, especialment si hem de fer el perfil d’una sociòloga compromesa que ha tractat temes de gènere i de mercat laboral.

Què et va dur a escollir Sociologia? Em mira estranyada, potser per l’obvietat per a ella de la pregunta. La resposta arriba ràpida: contribuir a millorar la societat. Des del seu Llançà natal ja tenia clar que volia sortir de Girona per formar-se. La Universitat de Barcelona va ser l’opció triada. Vinculada amb l’antic Departament de Teoria Sociològica (les lectores de més edat recordaran les velles disputes entre catedràtics que feien dividir i ajuntar departaments fora de tota lògica acadèmica...), gràcies a una beca Predoctoral es va integrar en el grup de recerca CREA i al projecte I+D AMAL d’anàlisi de la immigració i el mercat laboral. Aquest projecte pretenia definir estratègies socials i formatives per superar l'exclusió laboral dels immigrants, especialment de la comunitat àrab i musulmana. En aquest entorn es va gestar la seva tesi dirigida per les professores Lidia Puigvert (UB) i Carmen Elboj (Universitat de Zaragoza, UZ): Igualdad de diferencias: el impacto de las migraciones en la estructura social.

Poc després va obtenir una Beca postdoctoral de La Caixa amb el Govern francès per estar-se dos anys a l'École des hautes études en sciences sociales (EHESS) de París, on va treballar amb Michel Wieviorka i Alain Touraine. Allà va poder seguir desenvolupant la temàtica de l’impacte de les migracions sobre les estructures socials, centrant-se especialment en el gènere i la dona àrabo-musulmana.
No serà fins el 2008 quan es vinculi amb la Universitat Autònoma de Barcelona i el Grup d'Estudis d'Immigració i Minories Ètniques (GEDIME), llavors dirigit per la Catedràtica Carlota Solé, gràcies a una ajuda Juan de la Cierva-formació. Uns anys més tard, el 2013, arribaria un nou contracte a través del Programa Ramón y Cajal de concessió d'ajudes per a la contractació laboral de doctors. I aquí es troba ara. De les 17 persones a la UAB d’aquest programa, 3 de les 4 que el finalitzaran molt aviat ensenyen a la Facultat: l’Olga i en Guillem Rico, també a l’equip de deganat, acaben contracte aquest 2019, i l’Avi Astor adscrit al Grup de recerca en Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR) el 2020. Esperem que tots ells s’estabilitzin el més aviat possible.

Molts anys enrere, en una breu estada a la Universitat de Zaragoza, va treballar sobre la dona gitana, i aquest tema ha seguit present en la seva activitat acadèmica. Juntament amb una altra professora d’aquesta facultat, la Teresa Sordé, han contribuït a la creació d’una associació d’estudiants, Campusrom, d’acompanyament a aquest alumnat. El 8 d’abril de l’any passat es va celebrar per primer cop a la UAB el Dia internacional del poble gitano i els seus protagonistes van explicar les seves experiències. L’Olga diu que el treball a l’associació li ha ensenyat el valor de l’esforç i de la solidaritat.