Activitat d'Orientació professional: Encarar el futur amb la mirada dels alumni

Activitat orientació ex alumni de la Facultat

Actualment, els quatre ex alumni treballen en el sector i desenvolupen tasques diverses entre ells, tot i que durant l'activitat coincidien a l'hora d'aconsellar que s'han de aprofitar totes les oportunitats per guanyar bagatge, "tocar portes", tenir clar el que es val i no tenir por a aspirar i voler marcar la diferència.

29/06/2021

El passat 21 de maig, es va realitzar una activitat d’Orientació professional en la que van participar explicant les seves experiències vitals quatre ex alumni UAB: la Kas Sempere, la Mireia Sala, l’Arnau Piqué i el Guillem Tosca, per tal de conèixer què és el que podem fer com a sociòlogues, politòlogues o especialistes en relacions internacionals. Actualment, els quatre ex alumni treballen en el sector i desenvolupen tasques diverses entre ells, tot i que amb algun punt en comú al llarg de la seva trajectòria.

En el cas del Guillem, l’ex-alumne més jove, destaca que estudiar a l’Autònoma va ser una oportunitat que li va obrir moltes portes, sobretot a través d’intercanvis com el que va fer a la Universitat de Califòrnia, Berkeley. Va graduar-se en ciències polítiques i es va especialitzar en mètodes quantitatius i afers europeus. Al acabar el grau, va poder fer un Erasmus + a Brussel·les i va realitzar allà pràctiques a diverses institucions públiques, entre les quals destaca el Consell de la UE i Nacions Unides. Més tard va aconseguir una beca del Diplocat dissenyada per fer un màster en afers internacionals. A través d’aquesta beca va cursar el màster en Política de la UE al Col·legi d’Europa, Bruges. Treballa actualment a Brussel·les com a investigador sobre assumptes europeus en un think tank. A l’activitat va animar als estudiants a treure bones notes per passar “el primer filtre” en algunes beques, però sobretot els va animar a tenir un projecte ben definit.

La següent en intervenir va ser la Kas Sempere, de 40 anys, que va estudiar Sociologia a la UAB i, tan el màster com el doctorat, els va fer sobre cooperació internacional a la Universitat de Sussex, al Regne Unit. A l’activitat destacava que després de llicenciar-se va estar 3 anys seguits “de beca en beca”, el que li va permetre viatjar, guanyar molta experiència i aprendre idiomes. Aquest fet, va afegir, li va obrir moltes portes i va marcar diferencia davant altres persones llicenciades en sociologia.

Més tard va treballar contractada en ONGs de cooperació internacional i desenvolupament local en Açores, Sudàfrica, i Londres. També ha treballat com a consultora internacional i actualment treballa com a investigadora associada a la Open University del Regne Unit i de professora associada a la Universitat de València. Des de la seva experiència, aconsella als estudiants que estiguin sempre actius amb allò que els agrada i que “toquin portes”: “per trobar feina ens hem de moure, no podem esperar que caigui la feina del cel”.

En el cas de la Mireia Sala, graduada en Sociologia, de 35 anys, treballa des del 2017 com a tècnica de recerca a l’Observatori Català de la Joventut i també és professora associada a l’àrea de mètodes d’investigació del Departament de Pedagogia de la UdG, on està vinculada al grup de recerca LIBERI.

Durant l’activitat, la Mireia va explicar la seva experiència amb una línia-gargot per explicar que l’evolució al sortir de la Universitat no és lineal: “quan sortim de la carrera imaginem que anirem fent, sortirem d’un punt i anirem a un altre i que la nostra trajectòria te un sentit i que anem seguint”. A la realitat, va manifestar, això no acostuma a ser així: "hi ha salts i canvis constants". El que celebra, però, és que ella volia dedicar-se a la recerca i s’hi ha acabat dedicant. Per això, va voler transmetre als estudiants que no es frustressin si en algun moment senten que s’allunyen del contingut de la carrera o de l’ideal de feina que tenen perquè “la vida t’hi va portant a partir de petites decisions”.

Finalment, l’Arnau Piqué està llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració fa 12 anys. Es va especialitzar en Conflictes Armats per l'UNITAR (United Nations Institute for Training and Research) i la seva vida professional més recent ha estat lligada a la cooperació i educació per al desenvolupament, tant a terreny com a Barcelona. Primerament a International Action for Peace, i des del 2016 a Enginyeria Sense Fronteres. Fa uns mesos que s’ha centrat a dur a terme tasques d'organització i relacions internacionals a les organitzacions polítiques de Sobiranistes i Comunistes de Catalunya, així com dur la presidència de la Fundació l'Alternativa.

A l’activitat afirmava: “vaig sortir de la carrera al 2009, en plena crisi, i ara hi ha cert paral·lelisme amb la situació que vivim. Jo volia anar cap a la cooperació, però en el sector sestaven fent retallades del 70%”. Per això, diu, al principi ho va tenir més complicat i va haver de fer feines que no tenien res a veure amb el grau, tal i com comentava la Mireia. Emperò, afirma que “vaig anar lent però no vaig defallir mai”. Ell tenia clar que volia encaminar la seva carrera cap a l’activisme i el que va fer és “anar acumulant experiència”: “al final es veure en què pots destacar en funció de les capacitats que tens”. A més a més, afegia que, en quan a beques, “si no t’accepten en algun lloc, realment t’estan fent un favor, potser no quadraràs en aquell lloc”. Finalment, l’Arnau destacava quelcom molt important per ell, que és la “capacitat d’aspirar”: “hem de tenir clar el que valem”.

En definitiva, els comentaris pel xat de l’alumnat fa confirmar l’interès que susciten les experiències reals d’ex-alumnes al mercat de treball. Us fem avinent els mails d’aquestes professionals excel·lents que han passat per la facultat per si voleu posar-vos-hi en contacte i saber més detalls de les seves trajectòries.

guillem.tosca@gmail.com

lajosep@gmail.com

mireia.sala@udg.edu

piquearnau@gmail.com