Abordem l'actualitat: debat sobre la situació actual a Ucraïna

Més de 100 persones entre alumnat i professorat van assistir a la sessió
04/03/2022
La intervenció militar a Ucraïna ha generat un conflicte armat al continent europeu, que, tot i no ser com diuen els mitjans de comunicació, "el més important a la regió en vuitanta anys", ni quantitativament ni qualitativament (obliden les guerres als Balcans a partir dels anys 90 del segle XX, per exemple), sí que té implicacions geopolítiques, geoeconòmiques i sobre l'ordre internacional molt rellevants.
Davant la situació actual, el passat dimecres 2 de març es va organitzar un debat analític i prospectiu sobre el tema, amb les ponències d'en Rafael Grasa i en Francesc Serra, professors de Relacions Internacionals a la Facultat. Va moderar el debat l'Ana Mar Fernández, professora de Ciència Política i directora de la Càtedra Jean Monnet, que va comptar amb més de 70 assistents connectats en línia i més de 100 presencials.
El debat es va estructurar en tres moments. En el primer, es va parlar del context i les causes, tan estructurals com conjunturals o desencadenants, així com les intencions de Rússia. Rafael Grasa afirmava que ens trobem davant un conflicte amb "causes antigues, que son debat a Europa des del segle XXVIII". Rússia va passar de ser una superpotència a ser una potència regional a partir de la guerra freda i, tot i que Ucraïna té molta tradició cultural, és només des del 1991 que es pot considerar independent. A més, afegia que tot i que "és un conflicte regional" en aquest moment es torna també un conflicte "internacional i simbòlic".
Per la seva banda, en Francesc Serra (que va ser el ponent de la primera xerrada Què passa a Ucraïna? del passat 9 de febrer) reconeixia que "en el primer moment vaig dir que no hi hauria guerra. Bé, em vaig equivocar". Va destacar que Putin, en el seu discurs en el reconeixement de les repúbliques, ja negava el caràcter de nació d'Ucraïna, però que també era important tenir en compte factors com les esquerdes dins la pròpia població russa i el reforç del sentiment de nació d'Ucraïna, que està creant una "resistència popular". A més, afegia que "les informacions es van desmentint, no sabem en quin punt estem ni tan sols en les febleses [...] Hi ha un control del discurs, Rússia té potència, però la narrativa l'està guanyant Ucraïna".
En el segon punt, van parlar dels escenaris i prospectiva sobre evolució del conflicte a curt i mitjà termini. Els dos ponents coincidien en el fet que l'extensió de la guerra a escala internacional és "poc probable, tot i ser la guerra més rellevant des del 1945", també desmentien la possibilitat d'una guerra aèria, una intervenció de l'OTAN o l'ús d'armes nuclears: "el que estem veient és un escenari de buscar posicions de millora per intentar negociar, però no pot perdurar en el temps i enquistar-se [...]. Empreses que tenien actors de fabricació amb Europa estan marxant i això està fent pressió". Coincidien en el fet que el conflicte perdurarà segurament, però que la guerra haurà d'acabar.
En la tercera part del debat, van exposar els impactes en el sistema internacional, la seguretat i la integració europea i les relacions transatlàntiques. Ambdós coincidien, també, en que "no es pot parlar d'una segona guerra freda" tot i que "cap de les dues parts estan en moment de fer concessions". Tenint en compte que Rússia té pocs aliats internacionals, la invasió no desperta simpatia. El que tenien clar és que a partir d'aquesta crisi "ningú podrà dir que les fronteres a Europa són intocables", afirmava en Rafael.
El debat va concloure amb un torn de preguntes per part de les assistents que van resultar molt pertinents per aprofundir en la perspectiva de desenvolupament del conflicte i les possibles conseqüències: "Aparentment Putin ha fet un error de càlcul, esperava que la intervenció fos ràpida i no ha estat així, ningú d'Ucraïna ha donat suport, però Putin no retirarà tropes fins que no aconsegueixi concessions. Això serà l'inici d'una altra fase".
La sessió va quedar enregistrada i properament es podrà visualitzar a la web de la Facultat. Esperem que el debat sobre un tema d'actualitat tan fonamental resulti profitós i la iniciativa engresqui de cara a organitzar noves activitats per abordar aquesta problemàtica i les següents actualitzacions.
Laura Dueñas
Becària de Comunicació