#20anysESAGED: la comunitat arxivera celebra la consolidació del projecte formatiu en arxivística i gestió documental

Celebració dels 20 anys ESAGED

Més de 150 assistents van celebrar conjuntament el 20è aniversari de la creació de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents de la UAB. Els dies 10 i 11 de novembre es van dur a terme dos esdeveniments commemoratius a l’Arxiu Nacional de Catalunya i a l’Hotel Exe Campus UAB, que van reunir tant a representants d’institucions públiques i professionals vinculades al sector, com a antics i actuals alumnes i professorat del centre.

14/11/2022

El passat 10 i 11 de novembre, l’ESAGED va celebrar el seu 20è aniversari en dos actes que va reunir a membres de la comunitat universitària i del sector professional.

El primer acte va tenir lloc a les instal·lacions de l’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat. A l’inici de l’acte, Joan Pérez Ventayol, director del centre, va donar la benvinguda a tots els assistents als diferents actes organitzats per celebrar els 20 anys d’un projecte "consolidat" com ha estat l'ESAGED. Una institució que ha pogut veure i viure “com a estudiant i ara com a director”.

El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, també va felicitar l’Escola assenyalant que la seva incorporació a la UAB l’any 2002 va ser “una decisió molt positiva”, i que d’ençà s’han pogut formar “universitaris d’un altíssim nivell”, i la consolidació d’uns estudis “que han donat prestigi nacional i internacional”.

La directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Sònia Hernàndez també va coincidir amb què les dues dècades de l’ESAGED han tingut un gran impacte en la qualitat de la tasca dels serveis dels professionals dels arxius catalans, d’una banda per la qualitat de la formació i docència, i de l’altra per la interrelació dins el sector.

També va intervenir Mariona Corominas, expresidenta de l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya, que va relatar el procés de reflexió i treball conjunt per crear uns estudis universitaris. 

Aquest projecte, que primer va néixer com a Graduat Superior i, després, com a Màster Oficial, va ser una lluita col·lectiva que, tal i com va assenyalar el primer director de l’ESAGED, Ramon Alberch, es tractava d’una titulació que “donés visibilitat i reconeixement a la professió”.

 

Intervenció de Joan Pérez Ventayol, director de l'Escola, a l'acte celebrat a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Intervenció de Joan Pérez Ventayol, director de l'Escola, a l'acte celebrat a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

 

20 anys d’estudis universitaris en arxivística, i mirant al futur

Coincidint amb la renovació d’aquests estudis oficials, que al curs 2023-2024 es titularan Màster Oficial en Arxivística i Governança de la Informació, l’actual director de l’Associació de Professionals de l’Arxivística, Francesc Giménez, va subratllar que “necessitem professionals que vinguin d’altres branques fora de la història, tecnòlegs, etc. Hem de seguir apostant per laboratoris d’experiències i innovant en l’arxivística del futur”.

A continuació, els assistents van passar a l’auditori de l’Arxiu Nacional on es va portar a terme una conferència virtual, a càrrec de Luciana Duranti, professora de la University of British Columbia, sota el títol “L'Arxivística del futur”. 

Duranti va parlar sobre els conceptes que donen fonament la disciplina arxivística, i va fer un repàs d’algunes de les noves tecnologies -com el blockchain- que podrien portar cap a un nou paradigma. Per la directora del projecte InterPARES Trust, però, l’arxivística i gestió documental hauria d’adaptar-se i conviure amb aquestes tecnologies essent sempre fidel als principis de la ciència arxivística.

Al final de l’acte, l’equip directiu de l’ESAGED va voler fer reconeixement a diversos professors i docents que porten més de 20 anys a les aules. Les persones que van rebre aquest reconeixement van ser: Pere Guiu, enginyer i professor de Circuits Administratius; Marta Franch, professora de Dret Administratiu; i Remei Perpinyà, responsable de recerca de l’ESAGED i una de les impulsores del Doctorat en Arxivística de la UAB.

 

Professorat homenatjat durant la celebració dels 20 anys: Marta Franch, Pere Guiu i Remei Perpinyà.

Professorat homenatjat. D'esquerra a dreta: Marta Franch, Pere Guiu i Remei Perpinyà.

 

La comunitat de l'Escola, protagonista en la segona jornada de la celebració

El passat divendres 11 de novembre es va dur a terme el segon dia de la celebració del vintè aniversari de l'Escola amb un acte més informal i festiu, on la comunitat de l'ESAGED va ser la protagonista.

Estudiants, professorat, exalumnes, representants de la UAB i de la FUAB, i personal d’administració i serveis es van reunir a l’Hotel Exe Campus UAB per commemorar l’efemèride amb la realització de diverses activitats que van deleitar als presents.

La vetllada va començar amb les paraules de benvinguda de Joan Pérez Ventayol, director actual de l'Escola, que va exercir també de mestre de cerimònies, i Maria Valdés, Vicerectora d'Estudis i Innovació Docent, que va assistir en representació del rector de la UAB. Van agrair la presència del públic, i tot seguit, es va iniciar una taula humorística amb els exdirectors del centre, Ramon Alberch i Alfred Maurí, amb les professores Blanca Martínez i Sònia Oliveras, en la qual van comentar de forma divertida l'origen de l'Arxivística al nostre país com un "món de nàufrags" - en paraules de Mauri - on hi havia alguns arxivers treballant en solitari en diversos punts del territori, i que "van trobar un fil de comunicació que va ser l'Associació". La docent Martínez va afegir, que els estudis es van crear de forma gairebé clandestina, i Alberch va explicar anècdotes d'aquells inicis en què els "estudis es gestionaven de forma precària i improvitzada. Hi havia il·lusió de gent amb molt de pes, però la percepció del sector és que no sabíem el que fèiem". Per la seva part, la professora Sònia Oliveras va llançar la idea que ara els arxivers i arxiveres eren com "surfers" que anaven envestint i superant  les dificultats i els nous reptes del sector, vinculats amb les noves tecnologies i amb la transformació digital.

 

Diàleg entre titulats i titulades de la primera i darrera promoció de l'Escola

Diàleg entre titulats i titulades de la primera i darrera promoció de l'Escola.

 

La segona taula de diàleg va tenir a titulats i titulades de la primera i darrera promoció dels estudis en Arxivística i Gestió de Documents, que van passar per l'Escola. Es va comptar amb les intervencions de Raimon Nualart i Ariadna Selva (de la primera promoció) i Martí Villanueva i Ariadna Gau, graduats de la darrera fornada. Va exercir de moderador i conductor d'aquesta part, també l'alumni Alan Capellades. Es van tractar diversitat de temes, de manera humorística que abastaven desde les seves motivacions personals per triar aquests estudis, diverses anècdotes i experiències durant els anys de carrera, com d'altres més vinculades amb la vessant laboral. Tots els ponents van coincidir que van tenir una incorporació força ràpida en el mercat de treball. A posteriori, es va celebrar un breu concurs anomenat "Passa la grapa", que consistia en un joc de preguntes relacioandes amb l'Arxivística i l'ESAGED.

Enguany, es va aprofitar aquesta celebració per realitzar la Graduació dels titulats i titulades de la promoció 2022 del Màster Oficial en Arxivística i Gestió de Documents, i el lliurament dels seus diplomes acreditatius. Tot seguit, es va concedir el Premi al Millor Treball Final de Màster del curs 2021-2022, guardó impulsat conjuntament per l'Escola i l'Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya, per potenciar l'excel·lència en la recerca dels estudiants. Francesc Giménez, president d'aquest col·lectiu va lliurar aquest premi a Núria Cañellas, pel seu estudi "La transformació digital de les eleccions universitàries i l'ús del vot electrònic en temps de pandèmia (2020-2022)".

Durant l'acte també es va realitzar un sorteig de dues matrícules per estudiar cursos d'especialització a l'Escola, i es va projectar un emotiu audiovisual sobre els 20 anys de l'ESAGED, on intervenien membres de la seva comunitat i del sector congratulant-se per aquesta commemoració.

La vicerectora Maria Valdés va concloure l'esdeveniment contemplant que "hem pogut conèixer de prop com és aquesta comunitat de l'ESAGED, el seu passat del qual n'ha d'estar orgullosa i té un bon futur. Però l'ESAGED la feu vosaltres, la fan les persones".

 

Membres de la comunitat de l'ESAGED al final dels actes de commemoració dels 20 anys de l'Escola

Membres de la comunitat de l'ESAGED al final dels actes de commemoració dels 20 anys de l'Escola.