Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Matemàtiques

Primera Olimpíada Matemàtica Catalana Femenina

19 gen. 2024
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Gran èxit de participació a la primera Olimpíada Matemàtica Catalana Femenina, amb 140 estudiants d'entre 14 i 18 anys.

 

Primera Olimpíada Matemàtica Femenina Catalana

140 noies d'entre 14 i 18 anys d'una cinquantena de municipis van participar aquest dissabte en la primera Olimpíada Matemàtica Catalana Femenina. L'objectiu d'aquestes olimpíades  és despertar vocacions i motivar les noies a estudiar a les facultats de Matemàtiques, on la seva presència encara és minoritaria.
 
La competició va ser organitzada per la Societat Catalana de Matemàtiques i les tres facultats d'aquests estudis que hi ha al país, en què han participat estudiants d'ESO i batxillerat.

Segons la presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, Montserrat Alsina,  que va animar a les joves a seguir avançant: “Tant de bo la Olimpíada Matemàtica Femenina no duri gaires anys. Perquè el que volem les dones és que no ens calgui fer activitats especials perquè ja estiguem a tot arreu“.

Les concursants van disposar de tres hores per resoldre tres problemes d'àlgebra i geometria. Una prova pensada per detectar la destresa i l'enginy per desenvolupar-se en el món de les matemàtiques més que no pas avaluar els coneixements concrets de cadascuna de les participants. Les noies més ben classificades podran participar en les olimpíades matemàtiques estatals i europees.

A banda de la competició, es va organitzar per a les participants tota una jornada, amb la presentació d'una dotzena de joves matemàtiques catalanes com a referents per a les noves generacions, amb qui seguidament les estudiants van poder compartir el dinar, resolent dubtes i preguntes sobre la seva vida acadèmica o laboral.  A la tarda es va realitzar un taller de papiroflèxia, un "Repte Impossible", joc en equip basat en el pensament lateral i matemàtic i, finalment, es va fer l'entrega de premis:

Les tres medalles d’or van ser per:

1a  Ekaterina Leksina

2a  Maria Bugrim

3a  Eulàlia Gaya Bretones

Les tres medalles de plata van ser per:

1a  Dina Markhovskaya

2a  Vera Morancho Bargas

3a   Maria Borrell Ferrero

Les tres medalles de bronze van ser per:

1a  Regina Jiménez Borrell

2a  Alba Jarrett Rodellar

3a  Candela Osberger Serrano

També hi va haver 5 mencions especials per:

Nerea Garcia Navarro

Sara Guitart Alabart

Judith Bonillo Laso

Abril Junyent Elorza

Aileen Sangalli

 

Més informació a la web de la Societat Catalana de Matemàtiques.

Dins de