Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Matemàtiques

Exposicions

Les exposicions següents, han estat realitzades per diferents professors del Departament, amb la col·laboració de la biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB.

  • Matemàtiques i Covid

    Exposició Matemàtiques i Covid. Dia Pi 2021

    Sir Ronald Ross (premi Nobel medicina 1902)
    "(...) epidemiology, concerned as it is with the variation of disease from time to time or from place to place, must be considered mathematically, however many variables are implicated, if it is to be considered scientifically at all."
    Cent anys més tard, aquestes paraules es veuen plenament confirmades en el paper que estan tenint les matemàtiques en la lluita contra la Covid-19.

    Exposició realitzada per celebrar el dia mundial de les matemàtiques de l'any 2021.

    Matemàtiques i Covid a la web Ciència per Llegir de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.

    Fotgrafies i fitxes de l'exposició.

  • Les matemàtiques són arreu

    Exposició Matemàtiques Arreu. Dia pi 2020

    En ocasió del primer dia internacional de les matemàtiques (14 de març de 2020), il·lustra que les matemàtiques són arreu amb una mostra d'algunes pràctiques en empreses del grau de Matemàtiques de la UAB.
    Volem agrair als estudiants que hi han col·laborat.

    Accés a les fitxes i fotos de l'exposició

  • Modelització Matemàtica

    Exposició Matemàtiques i Covid. Dia Pi 2021

    En un mapa imaginari de la ciència, les matèmàtiques podrien ser una illa, situada en una posició més o menys central, de la qual surten ponts, o altres vies de comunicació, que les connecten amb les altres ciències. Però, abans d’utilitzar aquestes vies, cal construir-les. Això és precisament el que fa la modelització matemàtica.

    Accés a l'exposició Modelització Matemàtica

  • Évariste Galois: bicentenari d'un revolucionari

    Exposició Évariste Galois

    Per celebrar el bicentenari del naixement d'Évariste Galois (1811-1832), matemàtic francès que, tot i la seva curta vida, va revolucionar el món de l'Àlgebra aportant diverses contribucions com, per exemple, un criteri per tal de decidir si es poden calcular de forma exacta les arrels d'un polinomi usant radicals.

    L'exposició vol descobrir certs aspectes científics i lúdics de la seva teoria, explicant les bases matemàtiques que continuen vigents avui en dia. I mostrant com, amb línies i punts, es pot fer geometria plegant paper.

    Accés a les fitxes i fotos de l'exposició

    Web de l'exposició

  • Lluís A. Santaló i Ferran Sunyer. Dos matemàtics catalans universals

    Exposició Évariste Galois

    Gironins i matemàtics. Podríem pensar que s’acaben aquí les similituds entre ells. Però si n’oblidem  les circumstàncies que van regir i, alhora, condicionar les seves vides, tant la personal com la professional, no ens adonaríem que la seva contribució al món científic i intel·lectual d’aquest país va transcendir la pròpia obra. I d’alguna manera és el que aquesta exposició vol posar en valor.

    L'exposició, a la biblioteca de Ciència i Tecnologia el 2012, vol retre homenatge a aquests dos matemàtics catalans i, a la vegada, difondre el seu excepcional llegat científic.

    Accés a la plana web de l'exposició

    Fotografies de l'exposició

  • Rellotges de sol

    Exposició Rellotges de Sol

    Els rellotges de sol, un dels primers ginys per mesurar el temps, reuneixen coneixements tan diversos com astronomia, matemàtiques i art.

    N'hi ha de diversos tipus, alguns són monumentals i altres molt més petits però tenen en comú el fet d'estar emplaçats en un lloc fix, tenen doncs un component geogràfic que no permet traslladar-los sense que perdin precisió.

    A l'exposició trobareu explicacions sobre els fonaments bàsics dels rellotges de sol, quin temps marquen i com són aquestes hores.

    Al segle XVIII, amb el perfeccionament del rellotge mecànic, va iniciar-se la davallada del solar però es segueixen construint en masies o llocs públics com és el cas del que tenim a la nostra Facultat, amb l'avantatge que no cal posar-los en hora!

    Accés a la plana web de l'exposició

    Fotografies i fitxes de l'exposició

  • Altres exposicions

    Regle Càlcul

    El regle de càlcul

    Exposició realitzada per Francesc Piniella, professor del Departament de Geologia de la UAB, amb la col·laboració de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia. Any 2009.

    Pàgina web de l'exposició

     

    Fons bibliogràfic Antoni Reguant

    Exposició muntada per  Montse Monge i Joan Miquel Solé de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.

    Pàgina web de l'exposició