Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Matemàtiques

Disponible el vídeo de la lliçó inaugural del curs 2023-24. Llistes obertes: els més votats? No, gràcies!

01 des. 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Conferència inaugural del curs acadèmic 2023-24 dels graus de Matemàtiques, Estadística Aplicada i Matemàtica Computacional i Analítica de Dades, a càrrec de Xavier Mora, professor del Departament de Matemàtiques de la UAB.

El professor Xavier Mora va impartir la lliçó  "Llistes obertes: Els més votats? No, gràcies!" el dimecres 11 d'octubre a la Facultat de Ciències. Si us la vau perdre, aquí teniu el vídeo.

Resum:

Alguns col·lectius elegeixen els seus òrgans de representació mitjançant llistes obertes (possiblement després de dividir el col·lectiu en diversos sectors o circumscripcions i assignar a cadascun d'ells un cert nombre de representants). En particular, així ho fem a la UAB per a elegir els membres del claustre. Habitualment, per no dir sempre, la regla que s'utilitza per a determinar qui resulta elegit en una votació amb llistes obertes és simplement els candidats més votats. Si reflexionem una mica, però, de seguida veurem que aquesta regla no garanteix pas que el conjunt elegit sigui realment representatiu. D'aquest problema se'n va ocupar a finals del segle XIX el matemàtic suec Edvard Phragmén, que va idear diversos procediments per a posar-hi remei. En aquesta xerrada presentarem la seva última proposta.

Dins de