V Seminari Grup Geografia i Gènere Curs 2023-24: Obrint les portes de casa: Experiències i resistències de joves LGBT+ del Bages a l¿espai domèstic
Detalls de l'event
- Inici: 14 juny 2024
- 10:00 - 12:00
- Sala de Postgrau (B9/1058) Departament de Geografia
El proper divendres 14 de juny tindrà lloc el cinquè Seminari del Grup de Geografia i Gènere del curs 2023-2024.
En aquesta activitat, podrem gaudir de l'última exposició de la tesi abans de la seva defensa per part de la Júlia Pascual Bordas (Doctoranda. Programa de Doctorat Interuniversitari en Estudis de Gènere: Cultures, Societats i Polítiques. Investigadora sobre joves LGBTIAQ+ i espais domèstics a Catalunya. Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra).
"Obrint les portes de casa: Experiències i resistències de joves LGBT+ del Bages a l’espai domèstic"
La concepció de la casa com a espai segur s’ha problematitzat des de perspectives feministes i LGBTIA+. Aquestes aproximacions han posat en relleu com la casa pot ser un espai de conflicte, lluita i negociació, que pot generar a dones i persones LGBTIA+ tensions entre sentiments de pertinença i aïllament, intimitat i violència, desig i por. Des de les ciències socials, la recerca s’ha centrat prioritàriament en l’estudi de l’espai públic, deixant l’espai privat en un segon pla, especialment en el cas del col·lectiu LGBTIA+. No obstant això, l’esfera privada i, concretament, la casa és un espai rellevant, ja que és un lloc quotidià on es manifesten, (re)produeixen i transformen dinàmiques de poder importants d'analitzar per la comprensió de les desigualtats socials. La present tesi doctoral planteja posar el focus en la casa com a espai central per indagar sobre com persones joves LGBTIA+ experimenten discriminacions i generen resistències transformadores en el seu dia a dia. A través d’una metodologia qualitativa s'analitza el benestar/malestar, les vivències i les emocions de trenta-set joves LGBT+ en diferents espais de la casa familiar i la casa pròpia. La recerca se situa a la comarca del Bages, fora de l’àmbit metropolità de Barcelona, per tal de respondre a la falta d’estudis en ciutats petites, mitjanes i zones rurals, ampliant així el coneixement sobre les realitats LGBT+ en diferents contextos. En aquesta recerca s'utilitza la intersecció de tres categories (l'edat, el gènere i l'orientació sexual) per conèixer com aquestes es combinen resultant en dinàmiques de poder i estratègies d'afrontament en diferents espais de casa. Els resultats posen de manifest com l'adultisme i la cisheteronorma operen als espais quotidians configurant les experiències de les joves LGBT+. Davant d’un context cisheteronormatiu, les joves amb identitat sexual i de gènere no normativa responen desenvolupant estratègies de resistència i transformació. La tesi mostra la importància de posar el focus en la llar per comprendre com operen les normes socials i ofereix una visió complexa de l’espai privat, com un espai conflictiu amb negociacions, (in)comoditats, poder i emocions contradictòries que permet una comprensió més profunda de com operen les normes socials en els espais domèstics.
L'activitat està vinculada al Programa de Doctorat en Geografia.