Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Dret Privat

In memoriam: Professor Gerry Maher KC

17 feb. 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

El nostre Departament i també la nostra Facultat han perdut un amic. El professor Gerard Maher, catedràtic de dret penal i de dret internacional privat de la Universitat d’Edimburg, ens va deixar sobtadament el passat 27 de gener.

Gerard Maher

El nostre Departament i també la nostra Facultat han perdut un amic. El professor Gerard Maher, catedràtic de dret penal i de dret internacional privat de la Universitat d’Edimburg, ens va deixar sobtadament el passat 27 de gener. Visitant habitual de la UAB, vam poder gaudir del seu magisteri a diverses assignatures, com també dels seminaris i conferències que va impartir.  Sempre començava la seva docència en dret internacional privat recordant per què 1967 havia estat un any important: els Beatles van publicar el seu àlbum "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band"; AE Anton va publicar el seu tractat sobre DIPr escocès (Private international law, a treatise from standpoint of Scots Law); i el Cèltic de Glasgow va guanyar la Champions League. Amb això ajuntava tres passions: els Beatles, Escòcia i el futbol.

Entre d’altres anècdotes, recordem amb afecte com l’alumnat de sistemes jurídics comparats o de dret internacional privat descobria, de la mà d’en Gerry, les complexitats de l’estructura político-jurídica de Regne Unit, les principals característiques del dret escocès o què s’entén per  “domicile” als sistemes jurídics de common law. Sobre aquest últim punt, davant la cares plenes de curiositat de l’alumnat, afirmava que el domicile era com un àngel guardià, perquè tothom en té un... En una altra ocasió, ens explicava  amb orgull que la doctrina del forum non conveniens era d’origen escocès, com també ens mostrava, amb el mateix orgull, que l’Advocat General del Tribunal de Justícia F.G. Jacobs havia citat, a les seves conclusions de 10 d’octubre de 2001 dictades arrel del cas Weber, l’obra Practicks of Scots Law del jurista escocès del segle XVI Sir James Balfour, en la mateixa llengua antiga del text original «Na man may be Judge in ony cause, bot gif defendar be within his jurisdiction, be resson of dwelling within the same or in respect of contract of obligation made thair; or be resson of tresspas committit within the boundis thairof, or in respect of the thing that is askit and clamit quhilk is and lyis withing his jurisdictioun; because the persewar sould follow the defendar's jurisdictioun, and persew him befoir his awin competente Judge.» També conservem el record de la seva oportuna conferència EU and UK after (a no-deal) Brexit, impartida el 24 d’octubre de 2019, en uns moments plens d’incertesa, en els que encara no s’havia adoptat el que després va ser l’acord de retirada del Regne Unit, que tant va lamentar el professor Maher.

D’altra banda, les seves col·laboracions amb la UAB no es van limitar a la docència i a l’intercanvi acadèmic. També es va implicar generosament en les tasques de selecció de professorat a casa nostra. Sempre li haurem d’agrair que acceptés ser el president de la comissió que es va constituir per a proveir una plaça de professor/a lector/a de dret internacional privat, l’any 2020, en una època particularment difícil a causa de la pandèmia.

Aquests són només alguns dels molts bons records que ens deixa el professor Gerry Maher. Però el que més recordarem, a banda de l’excel·lent jurista i professor, és a l’ésser humà: un home bo, gran conversador, sempre disposat a una bona taula i una llarga sobretaula, i amb un gran sentit de l’humor. I un gran aficionat al futbol, gran seguidor del Cèltic i del Barça, dels que mai s’oblidava de celebrar les respectives victòries (ni de patir els mals resultats). El trobarem a faltar. 

Josep Maria de Dios /Miquel Gardeñes

Dins de