El Consell Social de la UAB

Masfurroll assisteix al primer plenari del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement i a la constitució de la nova junta de l’ACUP

Nova junta de l'ACUP
El president del Consell Social de la UAB, Gabriel Masfurroll, ha assistit l’11 de febrer al primer plenari del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, encapçalat pel president Quim Torra. També ha participat, el 8 de febrer, en la constitució de la nova junta directiva de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), presidida pel rector de la UB, Joan Elias.

11/02/2019

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat en el primer plenari del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement que l’òrgan respon a l’objectiu del Govern de “fer de Catalunya un dels països protagonistes de la revolució del coneixement que ens ve a sobre”.

Durant la celebració del primer Plenari del Pacte Nacional per al Coneixement, que s’ha celebrat l’11 de febrer al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha afirmat que el Pacte “és l’expressió de la nostra ambició com a societat. La ambició de fer les coses bé, d’innovar i que això generi riquesa, que ens faci progressar i permeti més i millors oportunitats per a tothom per ser un país cada dia més just”.  “Una ambició, que fa frontera amb l’exigència i amb el talent”, ha reblat. 

Torra ha assegurat també que aquesta nova eina ha de servir per coordinar polítiques, per compartir actuacions, per optimitzar els recursos que es gestionen des de diferents àmbits. El Pacte respon, segons Torra, a aquesta ambició de “tenir un lloc en el mapa global i ser un actor en la millora del planeta i fer un país millor”, i  per aconseguir-ho, ha explicat, “tenim clara la forma de fer-ho: una és a través del pacte i la negociació, i l’altra, a través del coneixement”, dos elements que sosté “distingeixen una societat moderna d’una societat vella, dels segles passats”.

Davant prop d’una vuitantena de participants al Plenari, el president ha volgut deixar clar que “el nostre país està acostumat a confluir en aquests consensos per fer possibles les coses”, com ho demostren iniciatives similars que el Govern ha posat en marxa en altres àmbits, com ara el Pacte Nacional per a la Indústria, el Pacte Nacional per a la Societat Digital, el Pacte Nacional de Recerca o el Pacte Nacional per les Persones amb Discapacitat, així com els Pla estratègic de Recerca i Innovació en Salut. I tots ells , ha dit, amb l’objectiu de “posicionar-nos al nivell de països i societats de referència”.

El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement s’estructura al voltant de set eixos i grups de treball, en base als quals es dissenyaran, s’acordaran i s’executaran les accions que s’hauran d’implementar en l’exercici 2020/21. El seu objectiu és doncs  impulsar una estratègia conjunta de país entre l’àmbit de l’educació superior, la recerca i la innovació, i l’economia productiva per construir la Catalunya del futur i establir així els fonaments d’una societat basada en el coneixement.

Durant la sessió de treball del dia 11, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha volgut deixar clar que “tots estem d’acord que la universitat, encara que és la principal base de generació i transmissió de coneixement, no és l’únic element clau en una societat que es vol desenvolupar sobre la base del coneixement col·lectiu”.

Per la consellera, amb el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement “consensuarem, dialogarem i alinearem universitats, centres de recerca, públics i privats, centres tecnològics i polítiques d’innovació, amb l’objectiu de tenir el 75-80% del PIB català basat en el coneixement propi”.

“El coneixement és quelcom que podem generar o podem comprar, però generar-lo marca la diferència. El coneixement és, doncs, la recepta que ens garanteix la llibertat enfront de la dependència”, ha reblat Chacón.

Elias, nou president de l’ACUP

Divendres 8 de febrer s’ha constituït la nova junta directiva de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), que estarà formada durant tot un any pel rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, com a president, la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras, com a vicepresidenta, el president del consell social de la Universitat de Lleida, Delfí Robinat, com a vicepresident segon, el president del consell social de la Universitat Politècnica de Catalunya, Ramon Carbonell, com a vicepresident tercer i el rector de la Universitat Oberta de Catalunya i qui fins ara presidia l’ACUP, Josep A. Planell, com a secretari.

Joan Elias (Barcelona, 1956) és rector de la UB des de desembre de 2016. Catedràtic de Matemàtiques al Departament de Matemàtica i Informàtica de la Universitat de Barcelona, durant la seva vida acadèmica ha compaginat la docència, la recerca en àlgebra commutativa i la gestió. Ha estat investigador principal de diversos projectes de recerca, xarxes nacionals i accions integrades en diversos països. Així mateix, va ser editor en cap de la Reial Societat Matemàtica Espanyola i membre del comitè de publicacions de la Societat Matemàtica Europea. En l’àmbit de la gestió, ha estat cap d’estudis i degà de la Facultat de Matemàtiques, vicerector de la Universitat de Barcelona i secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya. Des del febrer de 2018 és també president de la Comissió Sectorial d’Internacionalització i Cooperació de la CRUE.

Els rectors i rectores de les universitats representen la institució a l'Assemblea General de l’ACUP, màxim òrgan directiu de l'Associació. La presidència recau anualment i de forma rotatòria preestablerta en els rectors i rectores de les universitats. Des de l’any 2008 es van afegir com a membres de l’Assemblea General de l'Associació els presidents i presidentes dels Consells Socials o càrrecs equivalents de les universitats membres.