Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Xavier Gabarrell, jurat del concurs d'ecodisseny de CONAMA 2024

19 nov. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'investigador de l'ICTA-UAB XAvier Gabarrell és un dels membres del jurat de la cinquena edició del concurs d'Ecodisseny organitzat en el marc del Congrés Nacional de Medi Ambient CONAMA 2024, que se celebrarà del 2 al 5 de desembre de 2024.

CONAMA ICTA-UAB

El jurat ja ha seleccionat els deu finalistes aspirants a convertir-se en vencedors d'aquest certamen en dues categories: grans empreses i pimes i autònoms. L'objectiu de la convocatòria és reconèixer i premiar projectes que integrin principis de sostenibilitat i reducció de l'impacte ambiental durant tot el cicle de vida dels seus productes.


Categoria Grans Empreses

  • Companyia de Begudes PepsiCo SL
    Reconeguda pel seu compromís amb la reducció de residus plàstics mitjançant l'ús d'ampolles 100% de plàstic reciclat (RPET) per a tota la gamma de productes Pepsi i el reemplaçament d'anelles de plàstic per alternatives de cartró. Aquesta iniciativa, que s'alinea amb l'estratègia PEPSICO Positive, ressalta pel seu enfocament en els tres pilars de sostenibilitat: reciclar, reduir i reinventar els envasos.
     
  • Grupo Lantero
    Destaca amb la safata i la tapa resellable de PET 100% reciclable, dissenyada per prolongar la frescor dels aliments i fomentar la reducció de residus alimentaris. Aquesta solució monomaterial facilita el reciclatge i ofereix versatilitat en la seva aplicació a diversos productes i contribueix a un futur més sostenible.
     
  • Michelin España Portugal SA
    Ha desenvolupat un projecte que suposa un avenç en l'ecodisseny del procés productiu, incloent-hi els projectes OSIRIS i premses elèctriques, que promouen la sostenibilitat en la fabricació de pneumàtics d'obra civil i turisme, respectivament.
     
  • Global Factor (Consorci Projecte FlaminGo)
    Ha estat preseleccionat per la seva innovadora fabricació de nanocompostos de matriu metàl·lica d'alumini alleugerat, que optimitza l'eficiència dels vehicles elèctrics. Aquest projecte permet una reducció de pes dentre el 34% i el 60%, millorant la resistència i rigidesa dels components i reduint lús dacer.
     
  • Fundació ECOLUM
    Reconeguda pel seu índex de reciclabilitat aplicat als aparells elèctrics i electrònics (AEE). Aquest projecte promou la col·laboració entre fabricants i gestors de residus per millorar l'ecodisseny i la recuperació de materials i potenciar la circularitat d'aquests dispositius.
     

Categoria de Pimes i Autònoms

  • Prewaste – WALUE
    És una marca innovadora que converteix residus en productes per a l'entorn urbà es converteix en preseleccionada pel seu enfocament a l'economia circular i el residu zero. Amb el projecte demostra com el disseny pot millorar la sostenibilitat i l'habitabilitat de les ciutats.
     
  • Latxa Basque Wool Fabrics
    Destaca pel projecte que revalora la llana de l'ovella Latxa, transformant-la en teixits i objectes que reflecteixen la cultura basca i fomenten l'economia circular. Aquesta iniciativa destaca la importància d'aprofitar recursos locals i sostenibles, connectant tradició, identitat i modernitat.
     
  • A&B Laboratorios de Biotecnología S.A.
    Reconeguda per la seva línia de detergents superconcentrats FastBio, que redueixen significativament l'impacte ambiental gràcies a la seva formulació ecodissenyada, tecnologia enzimàtica i química verda. Aquests productes compten amb l'Ecoetiqueta Europea i es produeixen a una planta amb gestió ambiental ISO 14001.
     
  • WONDERFLIP S.L.
    Destacat per la creació del primer matalàs autoreciclable, dissenyat per facilitar la separació i reutilització dels seus materials. Aquesta solució permet a l'usuari convertir parts del matalàs en objectes reutilitzables i reciclar-ne la resta, reduint així l'impacte ambiental d'un residu difícil de gestionar.
     
  • LORAMENDI, S. COOP
    Seleccionat pe​​​​l seu projecte de reutilització de components de màquines de fabricació de mascles, provinents d'equips rebutjats o en desús, per construir noves màquines. Aquesta pràctica no només redueix residus, sinó que també optimitza lús de recursos i allibera espai en planta.

 

Dins de