Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

WATER-MINING desenvolupa la propera generació de solucions per als recursos hídrics

24 gen. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un any després de l'inici del projecte WATER-MINING, en el que participa l’ICTA-UAB, el consorci va celebrar una reunió de tres dies (del 25 al 27 d'octubre del 2021), que va reunir els 38 socis del projecte procedents de 12 països de tot Europa a l'Hotel Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages (Barcelona, Espanya), per debatre sobre les noves fonts d'aigua innovadores i els costos energètics, mediambientals i econòmics relacionats. 

WATER MINING project meeting organised by ICTA-UAB

Les solucions innovadores als problemes més urgents del món sorgiran com a resultat de la col·laboració eficaç, la comunicació i l'intercanvi de coneixements. La investigació ha demostrat que reunir persones de diferents orígens i disciplines pot elevar el potencial de les innovacions pertinents per ser aplicades eficaçment a nivell local, així com per ser ampliades i difoses. Per això, els líders de cadascun dels 11 paquets de treball de WATER-MINING i els responsables dels estudis de cas van estar presents a la reunió del consorci per col·laborar i debatre estratègies clares que reflecteixin les diferents necessitats dels usuaris de l'aigua i compartir els progressos realitzats durant el primer any de treball conjunt. Això va demostrar un alt compromís amb el progrés impulsat per l'acció per a una economia circular, tenint en compte especialment els desafiaments plantejats pel COVID-19. 

Les Comunitats de Pràctica (CoPs) són un component vital del projecte finançat per la UE WATER-MINING, per oferir solucions a mida co-creades per un grup divers d'individus amb l'objectiu d'assegurar l'èxit a llarg termini de les tecnologies i les innovacions. desenvolupades i provades en els casos d'estudi del projecte. Dins del projecte WATER-MINING H2020, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) està guiant els líders dels estudis de cas (CS) perquè dissenyin i implementin CoPs a les seves regions per involucrar a les parts interessades locals de diverses àrees d'experiència, i incorporar els valors i les preocupacions socials en el procés de desenvolupament tecnològic. Cada CoP permet als participants debatre, treballar junts i esbossar els passos cap a l'èxit del disseny i l'aplicació de les tecnologies relacionades amb l'aigua i les innovacions de www.watermining.eu 2. A més, els participants a les CoP es beneficien de aprendre els uns dels altres i desenvolupar relacions amb socis locals, co-creant tecnologies i innovacions tangibles per a un món amb consciència de l'aigua. 

Les CoPs de WATER-MINING aborden els aspectes legals de la tecnologia de gestió de l'aigua, com ara les barreres legals/regulatòries i les oportunitats a les regulacions nacionals i de la UE per a la reutilització de l'aigua, l'ús de materials recuperats, entre d'altres. 

A més, les CoP també exploren com les percepcions socials i les barreres per utilitzar aigua i materials recuperats poden afectar l'adopció d'aquestes tecnologies. Les CoP també faciliten el debat sobre els requisits (per exemple, en relació amb la qualitat) per a l'ús i reutilització dels productes (aigua, material recuperat), així com la seva finalitat. La participació dels ciutadans també exerceix un paper crucial en l'establiment de vincles entre la ciència i la societat basats en la confiança, el diàleg bidireccional i la reflexió a llarg termini. 

La reunió de tres dies va permetre als socis descobrir les tecnologies innovadores que EURECAT està preparant per establir dins del projecte WATER-MINING si és el cas d'estudi a La Llagosta, Espanya. Així mateix, aquesta visita in situ va permetre als socis conèixer les infraestructures de la seu d'EURECAT a Manresa (Espanya), i va oferir temps per compartir el desenvolupament dels altres cinc casos d'estudi del projecte que demostren com és possible la recuperació de materials secundaris a partir de l'aigua de mar i de les aigües residuals urbanes i industrials, incloent-hi l'energia i l'aigua apta per al consum, i per aprofundir en els avenços dels dos entorns de participació ciutadana (Living Labs) situats a la Plataforma Solar d'Almeria (Espanya) i la Granja Flotant de Rotterdam (Països Baixos). 

WATER-MINING inclou un ampli ventall d'activitats i pràctiques que tenen com a objectiu fer que la investigació científica sigui més participativa i accessible, facilitant el compromís dels ciutadans a través de tallers, l'ús d'eines de realitat augmentada i el comissariat d'exposicions a tota Europa. Està previst que el programa de participació pública de WATER-MINING comenci a la tardor de 2022. Juntament amb el Museu de les Ciències NEMO, SciCo i el Parc de les Ciències portaran a terme tallers i activitats de diàleg de participació ciutadana amb almenys 100 participants per país (Països Baixos, Xipre/Grècia i Espanya). NEMO exhibirà l'exposició modular WATER-MINING a la seu de Studio a Amsterdam, De Studio - NEMO Science Museum. Al llarg del 2022, NEMO acollirà una exposició temporal sobre energia i desenvolupament sostenible. L'exposició modular WATERMINING serà destacada i se us donarà visibilitat a través de les seves activitats de promoció en el proper any. 

El Parc de les Ciències exhibirà l’exposició modular WATER-MINING a Granada (Andalusia, Espanya). Aquesta exposició coincidirà en part amb una mostra de 1.000 m2 sobre biomimetisme, produïda pel Parc de les Ciències com a part d´un altre projecte entre quatre socis que duen a terme l´educació científica a través d´exposicions (Tekniska, Estocolm; Dasa, Dortmund; Technisches Museum Wien). www.watermining.eu 

 

Dins de