Victoria Reyes-García, Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic
La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García ha estat guardonada per la Generalitat de Catalunya amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic.

El Govern de la Generalitat va aprovar el passat dimarts dia 21 la concessió d’aquesta distinció a deu investigadors del sistema català de coneixement (sis homes i quatre dones) i la Placa Narcís Monturiol, que reconeix una institució del país, a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). Entre els guardonats també hi ha la filòloga i lingüista de la UAB M. Teresa Espinal.
Aquests guardons, instituïts per la Generalitat l’any 1982, distingeixen les persones i entitats per la seva contribució destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.
Victoria Reyes García és professora d’investigació ICREA de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), i doctora en Antropologia per la Universitat de Florida. Des del 2006 coordina el Laboratori d’Anàlisi de Sistemes Socioecològics en la Globalització (LASEG) de l’ICTA-UAB i lidera el projecte LICCI subvencionat per l’European Research Council (ERC). Estudia el coneixement indígena i local sobre el medi natural, i la rellevància d’aquest coneixement per entendre i tractar la crisi climàtica i ambiental.
A més de Victoria Reyes- García i M. Teresa Espinal, les persones que rebran la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic són: el metge Ramon Brugada i Terradellas, el doctor en Bioquímica Paul Christou, l’investigador en càncer Manel Esteller Badosa, l’arquitecta Pilar Garcia Almirall, la biòloga Paloma Mas, el catedràtic en nutrició Jordi Salas-Salvadó, el bioenginyer Josep Samitier i Martí i el matemàtic Sebastià Xambó Descamps.
Amb la darrera resolució, el Govern ha atorgat un total de 291 Medalles Narcís Monturiol (227 a homes i 64 a dones), mentre que les institucions guardonades amb la Placa Narcís Monturiol han estat quaranta-sis. Les persones i les institucions guardonades abasten tots els àmbits del coneixement, des de les ciències de la vida i de la salut fins a les humanitats i les ciències socials, passant per l'arquitectura, l'enginyeria i la resta de ciències. Com l’any passat, quan les medalles es van lliurar a vuit dones i onze homes , aquest 2020 es continua avançant en el camí cap a l’equilibri de gènere del sistema català d’R+D, integrat en més d’un 42% per dones.