Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Una investigadora de l'ICTA-UAB presenta un film sobre l'impacte de la mineria

20 gen. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La investigadora de l'ICTA-UAB Teresa Sanz va presentar la seva pel·lícula "UNDER-GROUND ORE" al Festival Online ARTS x SDGS d'aquest any, que va tenir lloc del 12 al 29 de gener, en el marc d'Expo2020 Dubai.

Video CLAMOR _ Under-ground Ore

Teresa Sanz forma part de l'equip del projecte Clamor-Art i Medi Ambient, liderat per l'ICTA-UAB i que investiga com les creacions artístiques i multimèdia en conflictes mediambientals representen i donen suport a iniciatives transformadores. 

El festival està centrat en el benestar social, busca elevar la moral i trobar solucions als nostres revessos personals i globals provocats pel COVID-19, crear comunitat i documentar la narrativa històrica d'aquest període a través de l'art. 

El Festival online ARTS x SDGS estava organitzat com un esdeveniment més dinàmic, dirigit per artistes, que reunís els membres de la creixent economia creativa juntament amb els actors de l'ONU/ONG en suport dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Va ser comissariat per artistes professionals que són líders a les seves indústries, així com amb experiència en el treball amb el sector de l'ONU/ONG. 

Durant el certamen, la investigadora de l'ICTA-UAB Teresa Sanz va presentar la seva pel·lícula de 6 minuts titulada “UNDER-GROUND ORE”. Avui dia, l'explotació i el comerç del carbó són els responsables principals de les emissions de carboni que provoquen la crisi climàtica. A més, genera impactes sanitaris i socioeconòmics a les comunitats locals que viuen adjacents a les instal·lacions de carbó, que lluiten cada dia per un medi ambient sa. A Xile, encara hi ha 28 centrals tèrmiques a tot el país. La majoria estan ubicades en el que s'anomena zones de sacrifici. Una zona de sacrifici correspon a una zona geogràfica -típicament poblada per assentaments de baixos ingressos- que va ser devastada ambientalment a causa del desenvolupament industrial. Aquesta devastació té implicacions directes a l'exercici ple dels drets fonamentals de les persones: dret a la vida, a la salut, a l'educació, a la feina, a l'alimentació, a l'habitatge, etc. A Xile encara hi ha 5 zones de sacrifici. 

 "UNDER-GROUND ORE" és una acció escènica que aborda la devastació socioambiental d'una de les Zones de Sacrifici més grans de Xile: Quintero-Puchuncaví, a la Regió de Valparaíso. Aquest curtmetratge és el resultat d'un procés de creació col·lectiva desenvolupat en un laboratori d'art-acció durant el febrer del 2021, on hi van participar dones i persones no binàries locals. Aquesta acció va ser una oportunitat única per generar un espai de trobada entre veïnes. "UNDER-GROUND ORE" és una expressió d'emocions i experiències de persones que viuen en un entorn tan contaminat. És un crit col·lectiu per recuperar la fe, el poder i la veu perduts durant la llarga lluita en defensa del medi ambient. 

Aquest laboratori i vídeo van ser dirigits per Teresa Sanz i formen part del projecte d'investigació sobre expressions creatives i conflictes socioambientals. Va comptar amb la col·laboració del Col·lectiu teatral "Teatre en moviment Callejerx". 

Veure'l aquí

Dins de