Una conferència científica internacional debat sobre nous estils de vida que permetin mitigar el canvi climàtic
Més de 500 investigadors de tot el món es donen cita de manera virtual aquesta setmana a l’ICTA-UAB per debatre i proposar com hauria d’adoptar la societat formes de vida més sostenibles i baixes en carboni que contribueixin a mitigar el canvi climàtic.

Donada la situació excepcional provocada per la pandèmia per COVID-19, la conferència ha estat reorganitzada en les darreres setmanes com una trobada totalment virtual, adaptant-se així a la filosofia de l'esdeveniment, que té com a objectiu explorar els possibles canvis en els estils de vida de la societat cap a models menys contaminants.
La disminució de la demanda d'energia i la promoció de patrons de consum més sostenibles són considerats elements clau per limitar l'escalfament global a 1.5° C. No obstant això, l'estudi dels canvis d'estil de vida necessaris per aconseguir aquest objectiu ha rebut molt poca atenció acadèmica fins al moment. Com ja és tradició a l'ICTA-UAB, aquesta conferència reunirà investigadors de diferents disciplines acadèmiques per abordar i discutir els impactes, els impulsors i les polítiques sobre els estils de vida baixos en carboni.
La conferència forma part del programa estratègic del centre impulsat en el marc de la Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu, concedida a l'ICTA-UAB pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i que l'acredita com a centre de referència en matèria de canvi climàtic i els seus impactes socioeconòmics. "Hem d'estimular canvis positius cap a una economia i estils de vida baixos en carboni" explica la Dra. Patrizia Ziveri, directora científica de el programa Maria de Maeztu de l'ICTA-UAB, qui comenta que "malgrat l'emergència generada pel COVID-19 ens fa adonar-nos de la nostra vulnerabilitat, és també una gran oportunitat per a un canvi 'verd' positiu". Segons Ziveri, el pla de recuperació COVID19 "ha d'abordar el canvi climàtic" i aquesta conferència ofereix una gran plataforma internacional per discutir i proposar noves formes de vida sostenible amb baixes emissions de carboni.
Des de dimecres dia 6 i fins divendres dia 8 de maig, la conferència podrà ser seguida en línia. Els participants assistiran a tres conferències principals a càrrec de científiques com Angela Druckman, Lorraine Whitmarsh i Céline Guivarch. Les diverses xerrades i presentacions permetran abordar els possibles canvis en els estils de vida i els seus impactes econòmics, socials i ambientals en àmbits com la producció d'energia i aliments, el transport de mercaderies i de persones, el consum domèstic, el reciclatge, el lleure i les vacances, o el desenvolupament de la investigació científica entre d'altres. Per això, científics de tot el món explicaran els seus estudis i experiències implementades a països com França, Xina, Índia, Alemanya, Argentina, Ghana, Filipines o els Estats Units.
La conferència permetrà als participants compartir les seves experiències i opinions a través de fòrums i espais de discussió.
Per seguir la conferència en la seva totalitat o algunes sessions cal registrar-se aquí:
https://lifestyle-changes.org/registration/
Programa:
https://lifestyle-changes.org/wp-content/uploads/2020/05/ICTA2020_Program.pdf
Resum de les presentacions:
https://lifestyle-changes.org/wp-content/uploads/2020/05/ICTA2020_BookOfAbstracts.pdf