Vés al contingut principal

Una campanya oceanogràfica analitza el sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà Atlàntic 

27 abr. 2022
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

Un equip de sis investigadors de l'ICTA-UAB es troba a bord del vaixell oceanogràfic Hespérides per participar en campanya que vol estudiar la distribució i acumulació de materials pirogènics a l'Oceà Atlàntic.

Tripulació de l'ICTA-UAB a la campanya oceanogràfica de l'Hespérides

Com a conseqüència de la pandèmia per Covid-19, per participar en aquesta campanya internacional, els científics han hagut de complir amb estrictes mesures sanitàries. Això inclou el confinament en solitari en un hotel durant una setmana i diverses proves de PCR abans de marxar dissabte dia 23 d’abril des de Salvador de Bahia, Brasil. La campanya finalitzarà a Cartagena (Múrcia) el proper 22 de maig. 

Aquesta campanya s'emmarca en el context del projecte científic MINECO Pyrowind, que té com a fita científica l'estudi de la distribució i acumulació de materials pirogènics a l'Oceà Atlàntic. Aquest carboni pirogènic es forma en els incendis estacionals que es produeixen de forma massiva en les zones tropicals d'Àfrica i Sud-Àmèrica. La formació i distribució dels materials pirogènics està associada als moviments de la ITCZ (Zona de Convergència Intertropical), la cel·la de Hadley i els vents alisis associats. 

Entre els participants de l’ICTA-UAB es troba Joan Villanueva, Núria Penalva i Oriol Teruel, del grup IMPACTANT (Dinàmica de sistemes naturals i els impactes antròpics) així com Gerald Langer, Stéphanie Birnstiel i Eloise Littley del grup Marine and Environmental Biogeosciences (MERS), que participen com a convidats. Els membres d’IMPACTANT recolliran mostres d'aerosol atmosfèric, de la fracció particulada i dissolta de l'aigua, i sediments superficials dipositats als fons oceànics.  

L’objectiu del grup d’investigadors del MERS, de Patricia Ziveri és doble. Per una banda, es volen obtenir mostres d'organismes calcificants dins de la columna d'aigua (Foraminíferes i cocolitòfors), amb l'objectiu científic d'estudiar el cicle del carboni inorgànic (Carbonat i CO2) a l'oceà. Per altra banda es vol mesurar la concentració de microplàstics en zones remotes de l'Oceà Atlàntic. 

transecte

Dins de