Vés al contingut principal

Un nou projecte empoderarà els ciclistes urbans a través de la ciència ciutadana

12 maig 2022
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

El projecte Empowering urban cyclists through citizen science, impulsat per l'investigador de l'ICTA-UAB Jordi Honey Rosés en el marc de l'ECIUSMART-ER University ha arrencat aquesta setmana amb la celebració de la seva reunió d'inici a l'ICTA-UAB.

Cyclists in Barcelona ICTA-UAB

La plataforma permetrà als ciclistes compartir experiències sobre la infraestructura ciclista, amb una atenció especial al manteniment dels carrils bici, l'aparcament i els robatoris.

Els socis de projecte, procedents de Finlàndia, Països Baixos, Portugal i Irlanda, s'han donat cita al campus de la UAB per impulsar aquesta iniciativa, que pretén crear una plataforma de ciència ciutadana que empoderi els ciclistes urbans amb informació rellevant sobre els seus desplaçaments, i que doni suport a les ciutats en la seva transició cap a un futur de mobilitat de baixes emissions de carboni. Els integrants de l'equip són planificadors urbans, geògrafs, enginyers i informàtics amb un interès especial en la mobilitat urbana, el compromís públic i el ciclisme. 

L'objectiu final del projecte és crear una aplicació tecnològica col·laborativa que permeti als ciclistes documentar l’experiència ciclista a la seva ciutat, informant sobre la política de mobilitat. Per això, el projecte mobilitzarà la comunitat de ciclistes urbans per descobrir noves idees i patrons sobre el ciclisme urbà, un sector on reconeixen l'existència de nombrosos problemes i necessitats. Per tant, el projecte contribueix tant a la democràcia urbana com a la sostenibilitat urbana. 

La plataforma permetrà als ciclistes compartir comentaris, experiències, fotos i dades geolocalitzades sobre la infraestructura ciclista, amb una atenció especial al manteniment dels carrils bici, l'aparcament de bicicletes i els robatoris. D'aquesta manera també es generaran dades valuoses per als investigadors que estudien la política ciclista, el compromís públic i la informàtica. 

KICK-OFF MEETING IN BARCELONA ICTA-UAB


El projecte preveu la creació de pilots a Aveiro (Portugal), Barcelona (Espanya), Tampere (Finlàndia) i Enschede (Països Baixos), encara que la plataforma tindrà un abast global i estarà disponible en diversos idiomes, cosa que permetrà la circulació dels resultats a través de les xarxes ciclistes europees, les associacions i les parts interessades relacionades.  

La informació obtinguda per crowdsourcing ajudarà els ciclistes a millorar la seva rutina diària en bicicleta, ajudarà els responsables polítics amb la retroalimentació directa de la comunitat ciclista, i generarà dades per als acadèmics que pretenen informar sobre la política de mobilitat urbana i aprendre sobre la ciència ciutadana i els processos de participació pública. Seguint l'esperit de la investigació co-creativa, el projecte pretén anar més enllà de la mera recollida i anàlisi de les dades obtingudes pel crowdsourcing, sinó també implicar les parts interessades i els responsables municipals per fomentar el diàleg sobre la política municipal en matèria de ciclisme. 

Dins de