Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Un article de Jeroen van den Bergh, entre els més descarregats de la revista WIREs

27 gen. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un article científic de l'investigador de l'ICTA-UAB Jeroen van den Bergh es troba entre els deu documents científics més descarregats l’any 2021, a la revista científica WIREs Climate Change.

JEROEN VAN DEN BERGH

L'article, publicat l'any 2017 i titulat Carbon pricing in climate policy: seven reasons, complementary instruments, and political economy considerations, va ser escrit en col·laboració amb Andrea Baranzini, Stefano Carattini, Richard B. Howarth, Emilio Padilla i Jordi Roca.

L'estudi aborda la fixació del preu del carboni com a tema recurrent als debats sobre política climàtica. Descartat a la COP del 2009 a Copenhaguen, va continuar formant part de les deliberacions per a un acord sobre el clima en anys posteriors. Com continua havent-hi molts malentesos sobre les moltes raons per aplicar un preu global del carboni, prospera la resistència ideològica en contra.

Aquest article científic presenta els principals arguments a favor de la tarifació del carboni, per estimular un debat just i ben informat sobre això. Entre ells s'hi inclouen consideracions que fins ara han rebut poca atenció. Destaquen que una de les raons principals per utilitzar la tarifació del carboni és l'eficàcia mediambiental a un cost relativament baix, cosa que contribueix a augmentar l'acceptabilitat social i política de la política climàtica. Això inclou la propietat que els preus corregits estimulen ràpides innovacions mediambientals. Aquests arguments estan infravalorats en el debat públic, on se sol treure importància a la fixació de preus i està molt estesa l'opinió errònia que les polítiques d'innovació són suficients. No obstant això, la tarifació del carboni i les polítiques tecnològiques són en gran mesura complementàries i, per tant, totes dues són necessàries per a una política climàtica eficaç. La panoràmica finalitza amb reflexions sobre l‟aplicació d‟un preu mundial del carboni, ja sigui a través d‟un impost sobre el carboni o del comerç de drets d‟emissió. El debat va més enllà dels arguments tradicionals de l'economia mediambiental, ja que també inclou idees rellevants de la investigació energètica i els estudis sobre innovació.

Dins de