Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Trobada sino-europea sobre la teoria i la pràctica eco-cooperativa, a l'ICTA-UAB

21 juny 2016
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA_UAB) va acollir el passat dissabte 18 de juny una trobada sino-europea entre investigadors de la Universitat de Pequín, l'ICTA-UAB i la Universitat Ramon Llull (URL) durant la qual es va debatre sobre la teoria i la

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA_UAB) va acollir el passat dissabte 18 de juny una trobada sino-europea entre investigadors de la Universitat de Pequín, l'ICTA-UAB i la Universitat Ramon Llull (URL) durant la qual es va debatre sobre la teoria i la pràctica eco-cooperativa amb l'objectiu d'estimular un intercanvi d'idees sobre com les alternatives de, i per, al desenvolupament són concebudes i posades en marxa.



Els investigadors de la Universitat de Pequín treballen actualment en un projecte d'investigació sobre un 'Nou tipus de comuna' (Weiming Comuna) al nord de la Xina, l'aspecte principal de la qual és que combina la inversió de capital privat amb l'eliminació de la pobresa i la millora del medi ambient en les regions rurals. El projecte planteja qüestions com la forma de protegir els interessos econòmics dels agricultors i el medi ambient local en la gestió d'una comuna. Interessats a conèixer millor les teories cooperatives que s'han aplicat a Europa, el grup d'investigadors va visitar l'ICTA-UAB aprofitant la seva visita a les cooperatives Mondragón, al País Basc, així com altres iniciatives a Europa. En les seves presentacions, el professor Yang He, professor Bai Xueqiu, el professor Huan Qingzhi, el Dr. Huang Junli i el Dr. Nie Zhihong van oferir informació sobre el seu projecte de la "Comuna Weiming" i sobre les expectatives que genera com a model de desenvolupament basat en les indústries bio-econòmiques, la noció de construcció de l'eco-civilització, i altres qüestions relacionades amb el sistema de circulació de la terra rural.



Els investigadors de la ICTA-UAB (Prof. Joan Martínez Alier, el Dr. Giacomo d'Alisa, Sam Bliss, Shao Qinglong, i la Dra. Beatriz Rodríguez Labajos) i de la URL (Dr. Jaume Risquete) van centrar les seves intervencions en les idees alternatives al desenvolupament. Les seves presentacions van abordar qüestions relacionades amb els conflictes de justícia ambiental, la teoria del decreixement i la seva relació amb la definició dels comuns, i van presentar punts de vista crítics a la visió ecomodernista. Així mateix, es van presentar anàlisis quantitatives de la relació entre les pressions mediambientals i els diferents indicadors econòmics. Aquesta part del taller es va complementar amb informació sobre com l'imaginari del desenvolupament ha estat abordat i ha influït a Espanya, i en les discussions ecosocialistes a Catalunya.



Per més detalls sobre el desenvolupament d'aquest taller, contacteu amb Beatriz Rodríguez (Beatriz.rodriguez@uab.cat).


Dins de